Vegas Golden Knights – kausiennakko 2018-19: Toistuuko ”Sin Cityn” ihme?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Vegas kirjoitti viime kaudella tarinan, joka säilyy NHL:n historiankirjoissa niin pitkään, kuin tätä hienoa lajia pelataan – toivottavasti hamaan loppuun asti.

Tulokasseuran vuosi lähti liikkeelle koko kaupunkia järkyttäneen ampumatapauksen jälkeen, kun hotellin ikkunasta tulittanut Stephen Paddock surmasi peräti 58 ihmistä ja haavoitti yli 800:aa.

Golden Knights järjesti ensimmäisessä kotiottelussaan upean muistotilaisuuden, jossa kunnioitettiin niin tapauksen uhreja kuin pelastushenkilökuntaa. Syntyi kaikkien tuntema käsite, ”Vegas Strong”, jonka siivittelemänä ritarit aloittivat kautensa todella väkevästi.

Meno oli lopulta niinkin hurjaa, että Vegas voitti ensimmäisestä 40 ottelustaan peräti 28. Joukkue punnersi voitosta voittoon pelaten niin tiivistä ja lennokasta viisikkopeliä, ettei vastustajilla ollut juuri nokan koputtamista.

Golden Knights porskutti lopulta Tyynenmeren divisioonan voittoon, ja hakkasi toiseksi tulleen Anaheim Ducksin peräti kahdeksan pisteen erolla. Joukkueen selkeitä kiintotähtiä runkosarjassa olivat ykkösketjussa viilettäneet William Karlsson (43+35), Jonathan Marchessault (27+48) ja Reilly Smith (22+38) sekä uskomattomasti torjunut Marc-André Fleury (92,7%/2,24). Ei sovi unohtaa myöskään kakkossentteri Erik Haulaa, joka paukutti NHL-uransa parhaat tehot 29+26=55.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Los Angeles Kings oli pelkkä suupala, ja ritarit nöyryyttivät kuninkaita voitoin 4-0. Puolivälierissä vastaan asettui puolestaan San Jose Sharks, joka onnistui napsimaan ainoastaan kaksi voittoa.

Konferenssifinaaleissa Winnipeg Jetsiä pidettiin selvänä ennakkosuosikkina, mutta niin vain Vegas pesi Jetsinkin (4-1) ja marssi Stanley Cupin finaaleihin.

Loppuottelusarjassa Golden Knights onnistui voittamaan ensimmäisen mittelön, mutta tämän jälkeen Washington Capitals onnistui riisumaan Vegasin aseista ja voitti loput neljä kohtaamista. Voimasuhteet olivat lopulta niin suuret, että Vegas näytti ensimmäistä kertaa tulokasjoukkueelta.

Nyt nähdään, pysyykö kyseinen leima edelleen heidän otsassaan vai jatkaako joukkue sensaationtäytteistä menoaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

David Perron (St. Louis Blues)
Laitahyökkääjä, 30 vuotta

Kanadalainen oli päättyneellä kaudella yksi Vegasin avainpelaajista tehden 70 otteluun komeat 66 tehopistettä (16+50). Pudotuspeleissä vauhti hieman hyytyi ja taiturimainen laituri pudotettiin välillä jopa kokoonpanon ulkopuolelle. Sopimuksen päätyttyä mies pakkasi kamppeensa ja palasi nelivuotisella, 16 miljoonan dollarin, sopimuksella takaisin Bluesiin.

 

Kuva: Getty Images

James Neal (Calgary Flames)
Laitahyökkääjä, 31 vuotta

Nealin vuosi lähti käyntiin lennokkaasti ja kanadalainen paukutti syyskaudella tehot 17+10. Tämän jälkeen menovesi loppui kuitenkin kesken ja mies teki viimeisessä 34 ottelussaan vain kahdeksan maalia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Vegas olisi menettänyt hänen lähtönsä myötä paljon. Päin vastoin. Neal on onnistunut ylittämään 20 maalin rajapyykin jokaisella NHL-kaudellaan, minkä lisäksi hän on äärimmäisen tehokas kamppailupelaaja.

 

Kuva: Getty Images

Tomas Tatar (Montreal Canadiens)
Laitahyökkääjä, 27 vuotta

Vegas hankki kallispalkkaisen, 5,3 miljoonan vuosituloa nauttivan, slovakkitaiturin ennen siirtorajan umpeutumista. Tatarin piti tuoda lisää syvyyttä Golden Knights-hyökkäykseen, mutta eipä hänestä juuri apua ollut. Mies pelasi lopulta 20 runkosarja- ja vain kahdeksan pudotuspeliottelua tehoin 5+3. Vegas-toimistossa huokaistaneen helpotuksesta hänen lähtönsä myötä.

 

Kuva: Getty Images

Luca Sbisa (New York Islanders)
Puolustaja, 27 vuotta

Sveitsiläispakin loistavasti alkanut kausi tyrehtyi suureksi osaksi loukkaantumisiin, eikä hän pelannut kuin 30 runkosarjaottelua. Pudotuspeleissä Sbisa oli kuitenkin jälleen kehissä ja saalisti pelaamassaan 12 kamppailussa neljä syöttöpistettä. Lähtee nyt tavoittelemaan pelipaikkaa Islandersista.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Max Pacioretty (Montreal Canadiens)
Laitahyökkääjä, 29 vuotta

Jos Vegas menetti Nealin lähdön myötä ison annoksen tulivoimaa, niin ei hätää – Pacioretty täyttää hänen paikkansa paremmin kuin hyvin. Vaikka viime kausi oli yksi Paciorettyn heikoimmista, kanadalaislaituri on onnistunut kuitenkin rikkomaan 30 maalin rajapyykin peräti viisi kertaa. Iso ase Vegasin ylivoimapeliin.

 

Kuva: Getty Images

Paul Stastny (Winnipeg Jets)
Keskushyökkääjä, 32 vuotta

Vegas onnistui onkimaan yhden kesän suurimmista siirtokaloista, kun loistavana pelintekijänä tunnettu Stastny liittyi nevadalaisseuraan kolmivuotisella sopimuksella. Erinomaisena kahdensuunnan sentterinä Stastny parantaa Vegasin viime kaudella rakoillutta kakkosvitjaa – ennen kaikkea oman pään pelaamisen osalta.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Erik Haula
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Porilaiselle siirto Vegasiin oli kuin lottovoitto.

Haula sai mahdollisuuden pelata hyökkäävässä roolissa ja täytti tämän roolin parhaimmalla mahdollisella tavalla. Puolustuspelaaminen kuitenkin kärsi ja suomalaisen tehotilasto oli koko joukkueen heikoin (-18).

Vastuuta kertyi runsaasi myös ylivoimalla ja tällä saralla Haula oli joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja (8+3) heti ketjukaveri Perronin jälkeen.

Tulevalla kaudella Haulan pelipaikka saattaa vaihtua sentteristä laituriksi. Vegasin aloittajina toiminevat Karlsson, Stastny, Cody Eakin ja Pierre-Edouard Bellemare. Myös ketjumuutoksia on odotettavissa ja Haulan paikka on mitä ilmeisimmin kolmosketjun vasemmassa laidassa.

Tiesitkö

Golden Knights on ainoa suuri urheiluorganisaatio Las Vegasissa.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Gerard Gallant (2. kausi)

Ansaitusti NHL:n parhaaksi valmentajaksi palkittu Gallant pääsee aloittamaan tulevan sesongin lähes samalla rosterilla, kuin viime kaudellakin.

Pelaajien keskuudessa kanadalainen nauttii valtavaa arvostusta, ja täysin syystä. Gallant vaatii paljon ja vaatii äärimmäistä sitoutumista, mutta osaa samalla antaa myös virheet anteeksi – niistä kun voi oppiakin jotain.

Vegasin peli perustuu todella kurinalaiseen puolustuspelaamiseen, jota toteutetaan täydellä orkesterilla. Samaan aikaan paineistaminen tapahtuu todella ylhäältä, mutta myös keskialueella pyritään teräviin kiekonriistoihin. Ylipäätään yhdenkin maalin tekeminen vaatii vastustajalta valtavan määrän töitä.

Tämä ajaa vastustajan sietokyvyn yleensä rajamaille, mikä aiheuttaa samalla myös virheitä. Näistä Vegas pyrkiikin iskemään nopeilla ja terävillä vastahyökkäyksillä, mistä viime kaudella nähtiin useita esimerkkejä.

Golden Knightsin puolustuspelaaminen oli päättyneellä kaudella lähes aukotonta. Capitalsia vastaan pelatussa finaalisarjassa näitä reikiä alkoi kuitenkin paljastua ja Washington onnistui murtamaan ritareiden keskialuepelaamisen. Nyt Gallantilla riittää pohdittavaa, kuinka nämä kolot saadaan paikatuiksi.

Tärkein pelaaja – Marc-Andre Fleury

Kuva: Getty Images

Vegasin sensaatiotarinan keulakuva. Tiedä sitten tunnetaanko Fleury ”Sin Cityssä” paremmin huimista torjunnoistaan vai suklaapatsaastaan.

Oli miten oli, kanadalaiskassarin ympärille kulminoitui koko Vegasin viime kausi. Fleury torjui sekä runkosarjan että pudotuspelit identtisin tilastoin 92,7/2,24. Vain ottelumäärät olivat erilaiset.

Kaudella 2018-19 Fleurylta vaaditaan jälleen vastaavanlaista sensaatiota, sillä hän jos kuka on Vegasin puolustuspainotteisen pelin perusta. Mikäli marraskuussa 34 vuotta täyttävän konkarin peli rakoilee, on Vegas suoraan sanottuna kusessa.

Fleurya ei korvaa kakkosvahti Malcolm Subban eivätkä hänen takanaan kyttäävät Oscar Dansk tai Maxime Legace.

Kiinnostavin tulokas – Erik Brännström

Kuva: Getty Images

Upean kauden HV71:ssä pelanneelle 19-vuotiaalle ruotsalaiselle avautuu heti lokakuussa erinomainen tilaisuus nousta suoraan Vegasin pelaavaan kokoonpanoon.

Tästä mahdollisuudesta nuorukainen voi kiittää syyskuussa dopingista kärähtänyttä puolustaja Nate Schmidtiä, joka joutuu olemaan sivussa tositoimista peräti 20 ottelun verran.

Brännström säväytti heti kahdessa ensimmäisessä harjoitusottelussaan, joissa hänen tililleen kirjattiin kaksi maalia ja kaksi syöttöpistettä. Mikäli sama tahti jatkuu, ei puolustajaa ole mitään syytä pudottaa farmiin.

Arvio

Sija: 10

Vaikka Vegas vahvistui kesän aikana Stastnylla ja Paciorettylla, ei se tee Vegasista suoraa Stanley Cup -haastajaa. Golden Knights lähtee tulevaan kauteen jälleen puhtaalta pöydältä ja niin lähtevät kaikki muutkin. Lännessä moni joukkue on vahvistunut, mikä tekee samalla Vegasista ”vain” pudotuspelihaastajan.

Nevadalaisseuran puolustus on keskinkertainen, joten tiivis viisikkopuolustaminen on jälleen kaiken a ja o. Nyt kun muut seurat tietävät Vegasin taipumukset, tulevat ne käyttämään sitä häikäilemättä hyväkseen.

Joukkueen sisällä on paljon muitakin kysymysmerkkejä. Pystyykö viime kaudella säväyttänyt Karlsson pelaamaan jälleen yhden vahvan kauden? Entä muut hänen ketjutoverinsa? Kyseinen vitja onnistui enemmän kuin hyvin, mutta pystyvätkö he parantamaan? Nyt sitä nimittäin vaaditaan.

Vegasin ihme jää historiaan, mutta uusiutuuko se? Ei.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Jonathan Marchessault William Karlsson Reilly Smith
Max Pacioretty Paul Stastny Alex Tuch
Erik Haula Cody Eakin Tomas Hyka
Tomas Nosek Pierre-Edouard Bellemare Ryan Reaves


Puolustajaparit:

Brayden McNabb – Colin Miller
Shea Theodore – Deryk Engelland
*Erik Brännström – Nick Holden

Maalivahdit:

Marc-Andre Fleury
Malcolm Subban

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa AHL:ssä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
29kanadaMarc-André FleuryMV28.11.19845 750 000 $
30kanadaMalcolm SubbanMV21.12.1993650 000 $
3kanadaBrayden McNabbP21.1.19912 500 000 $
5kanadaDeryk EngellandP3.4.19821 500 000 $
6kanadaColin MillerP29.10.19923 875 000 $
15yhdysvallatJon MerrillP3.2.19921 375 000 $
22kanadaNick HoldenP15.5.19872 200 000 $
27kanadaShea TheodoreP3.8.19955 200 000 $
77kanadaBrad HuntP24.8.1988650 000 $
88yhdysvallatNate SchmidtP16.7.19912 225 000 $
24ruotsiOscar LindbergVL/KH29.10.19911 700 000 $
28kanadaWilliam CarrierVL20.12.1994725 000 $
41ranskaPierre-Édouard BellemareVL/KH6.3.19851 450 000 $
67yhdysvallatMax PaciorettyVL20.11.19884 050 000 $
92tshekkiTomáš NosekVL/OL1.9.1992962 500 $
21kanadaCody EakinKH24.5.19913 850 000 $
40yhdysvallatRyan CarpenterKH18.1.1991650 000 $
56suomiErik HaulaKH/VL23.3.19912 750 000 $
71ruotsiWilliam KarlssonKH8.1.19935 250 000 $
26yhdysvallatPaul StastnyKH27.12.19856 500 000 $
19kanadaReilly SmithOL/VL1.4.19915 000 000 $
75kanadaRyan ReavesOL20.1.19872 775 000 $
81kanadaJonathan MarchessaultOL/VL27.12.19905 000 000 $
89yhdysvallatAlex TuchOL10.5.1996925 000 $
97kanadaDavid ClarksonOL31.3.19845 250 000 $

Niko Leinonen