Vancouver Canucks – kausiennakko 2018-19: Nappaako uusi ruotsalaisduo Sedinien paikan?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Vancouverin taapertaminen NHL:ssä sai viime kaudella jatkoa, ja miekkavalaat jäivät jo kolmantena vuonna peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle.

Orastavin ongelma näinä vuosina on ollut maalinteko. Canucks on osunut putkien väliin ainoastaan 582 kertaa (vuosina 2015-2018). Syy tähän on ilmeinen: runkopelaajat ovat ”harmaantuneet”, eikä uusia maalinsylkijöitä ole putkahtanut mistään suunnalta. Tätä prosessia ovat hidastaneet osittain Sedinin veljekset, joiden yhteenlasketut tilinauhat söivät palkkakattoa peräti 14 miljoonaa dollaria kaudessa.

Nyt nämä virtuoosimaiset kaksoset väistyivät sivuun. Vancouver saa vihdoin ja viimein uudelleenrakennusjunansa käyntiin, ja tulevaisuus on edessä päin.

Päättyneellä kaudella tästä saatiin jo pientä esimakua, kun tulokashyökkääjä Brock Boeser nousi NHL-maalintekijäkartalle sytytettyään maalilampun peräti 29 kertaa. Lukema olisi voinut olla vieläkin suurempi, mutta epäonninen loukkaantuminen päätti 21-vuotiaan jenkkilaiturin kauden vain 62 ottelun jälkeen.

Maalinteko ei ollut suinkaan ainoa ongelma kaudella 2017-18. Myös omassa päässä helisi jopa 262 kertaa – enemmän kuin kertaakaan aiemmin sitten 1997-98. Maalivahdit Jacob Markström ja Anders Nilsson imivät kumia kuin viimeistä päivää, eikä kapea puolustusosasto auttanut tässä asiassa lainkaan.

Veskarilupaus Thatcher Demko ja puolustaja Olli Juolevi olisi ajettava sisään mitä pikemmin – ehkä jopa tulevalla kaudella. Vancouver sai kesällä napattua myös huippulupaavan Quinn Hughesin, joka tosin pelaa vielä vuoden Michiganin yliopistossa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Henrik ja Daniel Sedin (lopettivat uransa)
37 vuotta

NHL:ssä vuodesta 2000 alkaen ihastuttaneet legendaariset kaksoset päättivät uskomattoman 17 kautta kestäneen uransa. Aika oli jo jättänyt jälkensä veljeksiin, mutta tästäkin huolimatta he valtasivat Canucksin sisäisen pistepörssin toisen ja kolmannen sijan. Jääkäämme odottamaan tulevia paidanjäädytysseremonioita.

 

Kuva: Getty Images

Jussi Jokinen (Detroit Red Wings)
Laitahyökkääjä, 35 vuotta

Suomalaiskonkarin viime kausi oli vähintäänkin erikoinen. Jokinen kiekkoili peräti neljässä eri seurassa, joista Vancouver oli hänen päätepysäkkinsä. Pelit Canucksissa loksahtivat lopulta uomiinsa ja Jokinen oli joukkueensa loppukauden tehokkain pelaaja (4+6) liityttyään kokoonpanoon 5. maaliskuuta. Tästä ei kuitenkaan palkintoa herunut, sillä kalajokinen ei kuulu kanukkien tulevaisuuden suunnitelmiin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Jay Beagle (Washington Capitals)
Keskushyökkääjä, 32 vuotta

Erinomainen kahdensuunnan hyökkääjä. Tuo Canucksiin ripauksen voittamisen kulttuuria ja ”jerkkua” aloituksiin – oli Capitalsin viime kauden paras aloittaja (58,5 %). Beagle on myös varsin kiekkovarma pelaaja, eikä hänellä ole tapana menettää sitä vastustajalle. Hyvä lisä puolustus- ja alivoimapeliin, mutta kykenee tuloksentekoon myös hyökkäyspäässä.

 

Kuva: Getty Images

Antoine Roussel (Dallas Stars)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Jäähyalttiudestaan huolimatta Roussel tuo Canucksiin hyvää jämäkkyyttä ja fyysisen pelin osaamista. Osaa myös puolustaa ja on varsin hyvä myös kiekollisena. Pystynyt parhaimmillaan takomaan mukavat 29 tehopistettä (2013-14 ja 2015-16).

 

Kuva: Getty Images

Tim Schaller (Boston Bruins)
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Beaglen ja Rousselin ohella hyvä kahdensuunnan pelaaja. Ei kaihda myöskään fyysistä peliä ja uskaltaa heittäytyä kiekon eteen. Luottomies alivoimalla ja teki viime kaudella kolme maalia miesvajaalla.

 

Tryout-pelaajat:

Ben BetkerPuolustaja, 23 vuotta

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Markus Granlund
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Oulunsalolaisen viime kausi meni päreiksi osittain loukkaantumisen takia. Mies pelasi lopulta vain 59 ottelua tehoin 8+4.

Nyt häneltä vaaditaan enemmän, mutta saako hän siihen vaadittavaa vastuuta? Viime kaudella peliaikaa kertyi mukavasti ja Granlund pelasi yli 16 minuuttia ottelua kohden. Nyt hänen paikkansa on kahdessa alemmassa ketjussa, jos niissäkään.

Takaa puskee hurja määrä nuoria lahjakkuuksia, joihin Vancouver haluaa myös panostaa. Näin ollen Granlund saattaa löytää itsensä jopa kokoonpanon ulkopuolelta.

 

Kuva: Getty Images

Olli Juolevi
Puolustaja, 20 vuotta

Juolevi siirtyi vuosi sitten TPS:ään keräämään kokemusta ja vastuuta aikuisten peleistä.

Alkukausi oli tahmea, mutta päästyään vauhtiin nuorukainen oli joukkueensa johtava kiekollinen puolustaja. Runkosarjapelejä kertyi 38 ja niissä Juolevi onnistui takomaan komeat 19 tehopistettä. Pudotuspeleissä helsinkiläinen oli jälleen omiaan ja 11 otteluun syntyi kaksi maalia ja viisi syöttöpistettä.

Nyt Juolevin on otettava taas uusi harppaus urallaan. Pelipaikka Canucksissa ei ole itsestäänselvyys, mutta pelejä kertynee jo tulevan kauden aikana. Vauhtia on ensin otettava kuitenkin AHL:stä.

Tiesitkö

Nimi Canucks on lähtöisin kanadalaisesta sarjakuvasankarista, Johnny Canuckista, joka tunnettiin loistavana metsurina ja luistelijana.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Travis Green (2. kausi)

NHL:ssä yli 1000 ottelua tahkoneen ex-sentterin ura taalaliigan päävalmentajana ei saanut alleen mitään parasta mahdollista alkua.

Green penkitti tulokashyökkääjä Boeseria kahden ensimmäisen pelin ajan ja sai tuntea fanien raivot niskassaan. Päätös osoittautui kuitenkin nerokkaaksi ja Boeser takoi ensimmäisessä kymmenessä ottelussaan huimat 13 tehopistettä (5+8).

Kokonaisuudessaan kausi oli kuitenkin vaikea ja Canucks hävisi 51 ottelua, joista 40 varsinaisella peliajalla. Green ei saanut pakistoaan kuriin ja omissa soi keskimäärin 3,16 kertaa per ottelu.

Nyt 47-vuotias kanadalaisvalmentaja pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Loistavana nuorten pelaajien kehittäjänä hän on oikea mies seisomaan penkin takana rakentamaan uuden ajan Canucksia.

Tärkein pelaaja – Bo Horvat

Kuva: Getty Images

Tuntuu jokseenkin oudolta kutsua Bo Horvatia Vancouverin ykkössentteriksi, mutta näin se vain on. Henrik Sedin on pitänyt tätä arvonimeä hallussaan jo vuosikaudet, joten otettakoon tämä virkistävänä muutoksena.

Kanadalainen on tahkonnut NHL:ssä jo neljä kautta, mutta silti hän on jäänyt suurelta yleisöltä varsin pimentoon – kiitos Sedini(e)n.

Nyt hänen on kuitenkin astuttava näyttämölle ja otettava paikkansa joukkueen kärkipelaajana. Avainhahmo hän on ollut jo viimeiset kaksi vuotta – kiitos parantuneen puolustuspelaamisen. Viime kaudella 23-vuotias Horvat sai ensimmäisen todellisen tulikasteensa ja hänestä leivottiin jo näennäinen ykkössentteri.

Yhdessä Boeserin ja Sven Bärtschin kanssa Horvat muodosti varsin tehokkaan vitjan ja kolmikko keräsi 128 tehopistettä. Näistä Horvatille merkattiin 44 (22+22).

Canucksin kannalta sopii toivoa, että tämä oli vasta alkusoittoa. Parannettavaa löytyy vielä, ja paljon.

Kiinnostavin tulokas – Elias Pettersson

Kuva: Getty Images

Nyt tarkkana. Tässä on kaveri, joka on mahdollisesti suurin suosikki pokkaamaan ensi kesänä jaettavan Calder Trophyn (NHL:n paras tulokas).

Vasta 19-vuotias ruotsalaishyökkääjä voitti viime kaudella SHL:ssä sekä runkosarjan että pudotuspelien pistepörssin hakattuaan pelaamassaan 57 ottelussa hurjat 75 tehopistettä (34+41).

Pettersson ei säkenöi ainoastaan hyökkäyspäässä, vaan kykenee myös laadukkaaseen kahdensuunnan pelaamiseen. Isosta varrestaan (188 cm) huolimatta varsin hintelä (75 kg), mutta saanut luultavasti kesän aikana tankattua hieman ruutia koneeseen.

Hyvä luistelu, samettiset kädet ja erinomaiset vaistot tekevät Petterssonista pelaajan, josta riittää Canucksille iloa vielä useiden vuosien ajaksi.

Mikäli Pettersson ja hänen vierellään mahdollisesti pelaava Jonathan Dahlen onnisuvat valloittamaan vancouverilaisten sydämet – mistä ei ole pienintäkään epäilystä – haihtunee ikävä Sedineistä hyvinkin pian.

Arvio

Sija: 15

Vancouverin maalivahtitandemia voidaan pitää yhtenä NHL:n huonoimmista. Kumpikaan heistä ei ole osoittanut pystyvänsä kantamaan ykkösvahdin viittaa. Lisäksi puolustus on reilusti keskikastin alapuolella, mikä tietää Canucksille jälleen vaikeuksia omassa päässä.

Kahdesta ensimmäisestä hyökkäysketjusta löytyy kosolti taitoa ja mielenkiintoista seurattavaa, mutta kokemus ei ole näiden pelimiesten paras ystävä. Sen sijaan kahdesta jälkimmäisestä sitä löytyy, joskin taitokapasiteetti putoaa kuin lehmän häntä. Syvyyspelaajien tehtävä onkin pysäyttää vastustajien kärkiketjut ja antaa nuoremmille mahdollisuus tehdä työnsä hyökkäyspäässä.

Positiivista kanukkien kannalta on se, että heiltä löytyy hirvittävä määrä tulevaisuuden huippupelaajia myös kokoonpanon ulkopuolelta. Tulevaisuus on kirkas, mutta ensin joukkueen on otettava ne ensimmäiset vauvan askeleet.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Sven Bärtchi Bo Horvat Brock Boeser
*Jonathan Dahlen Elias Pettersson Loui Eriksson
Antoine Roussel Brandon Sutter Sam Gagner
Tim Schaller Jay Beagle Jake Virtanen

Puolustajaparit:

Alexander Edler – Chris Tanev
Michael Del Zotto – Erik Gudbranson
Ben Hutton – Troy Stecher

Maalivahdit:

Jacob Markström
Anders Nilsson
*Thatcher Demko

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös AHL:ssä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
25ruotsiJacob MarkströmMV31.1.19903 666 667 $
31ruotsiAnders NilssonMV19.3.19902 500 000 $
4kanadaMichael Del ZottoP24.6.19903 000 000 $
8kanadaChristopher TanevP20.12.19894 450 000 $
23ruotsiAlexander EdlerP21.4.19865 000 000 $
27kanadaBen HuttonP20.4.19932 800 000 $
44kanadaErik GudbransonP7.1.19924 000 000 $
51kanadaTroy StecherP7.4.19942 325 000 $
55kanadaAlex BiegaP4.4.1988825 000 $
-kanadaDerrick PouliotP16.1.19941 100 000 $
9kanadaBrendan LeipsicVL19.5.1994650 000 $
24yhdysvallatReid BoucherVL/OL8.9.1993725 000 $
47sveitsiSven BärtschiVL5.10.19923 366 666 $
50kanadaBrendan GaunceVL/KH25.3.1994750 000 $
-ranskaAntoine RussellVL21.11.19893 000 000 $
20kanadaBrandon SutterKH14.2.19894 375 000 $
53kanadaBo HorvatKH5.4.19955 500 000 $
89kanadaSam GagnerKH/OL10.8.19893 150 000 $
-kanadaJay BeagleKH16.10.19853 000 000 $
-ruotsiElias PetterssonKH/OL12.11.1998925 000 $
-yhdysvallatTim SchallerKH/VL16.11.19901 900 000 $
-yhdysvallatAdam GaudetteKH3.10.1996916 666 $
6yhdysvallatBrock BoeserOL25.2.1997925 000 $
18kanadaJake VirtanenOL17.8.19961 250 000 $
21ruotsiLoui ErikssonOL/VL17.7.19856 000 000 $
60suomiMarkus GranlundOL/VL/KH16.4.19931 475 000 $
77venäjäNikolai GoldobinOL/VL7.10.1995863 333 $
-kanadaDerek DorsettOL20.12.19862 650 000 $

Niko Leinonen