Chicago Blackhawks – kausiennakko 2018-19: Vielä kerran, ”Coach Q”?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Niin siinä sitten kävi. Chicago jäi pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Tätä osasi joltain osin odottaakin, sillä tällä vuosikymmenellä voitetut kolme Stanley Cupia olivat jättäneet syvät arvet intiaanien kokoonpanoon. Toisin sanoen palkkakatto teki tehtävänsä.

Kirsikkana kakun päällä oli ennen kauden alkua väännetty vaihtokauppa, jossa Artemi Panarin kaupattiin Columbus Blue Jacketsin. Chicagoon matkasi Blackhawks-nutussa kaksi mestaruutta voittanut Brandon Saad, jonka kaudesta muodostui lopulta totaalinen fiasko.

Epäonnistujia illinoisilaisseurasta on sen suuremmin turha perata. Chicago epäonnistui ennen kaikkea joukkueena ja valahti läntisen konferenssin kolmanneksi viimeiseksi.

Positiivisena asiana mainittakoon huippulupaavien Alex DeBrincatin ja Nick Schmaltzin huima sisääntulo. Luojan kiitos Blackhawks ei lyönyt heitä lihoiksi. Sen sijaan Vinnie Hinostroza ja Jordan Oesterle saivat lähtöpassit.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Vinnie Hinostroza (Arizona Coyotes)
Laitahyökkääjä, 24 vuotta

Nuori lupaava jenkkilaituri, jolta jäi Chicagossa se suuri läpimurto tekemättä. Vastuu jäi viime kaudella vähäiseksi ja Hinostroza tahkosi keskimäärin alle 14 minuuttia ottelua kohden. Onnistui tästä huolimatta tekemään 50 ottelussa 25 tehopistettä ja oli Blackhawksin seitsemänneksi tehokkain hyökkääjä.

 

Kuva: Getty Images

Jordan Oesterle (Arizona Coyotes)
Puolustaja, 26 vuotta

Yhdysvaltalaispakki istui ison osan alkukaudesta katsomon puolella, mutta nousi tämän jälkeen kokoonpanoon pelaten 55 ottelua tehoin 5+10. Kohtalainen kahdensuunnan puolustaja, joka olisi ollut tärkeä palanen tuomaan syvyyttä Blackhawks-alakertaan.

 

Kuva: Getty Images

Cody Franson (Avangard Omsk)
Puolustaja, 31 vuotta

Isokokoiseksi pelaajaksi todella hyvä kiekollinen puolustaja, jonka NHL-kausi tyssäsi ikävään ylävartalovammaan. Tästä toivuttuaan hyvänä ylivoimapelaajana pidetty Franson passitettiin waiver-listalle, josta matka jatkui AHL:ään. Yrityksistä huolimatta ei saanut riittävän kiinnostavaa sopimusta vapailta markkinoilta, joten ura jatkuu toistaiseksi Venäjällä.

 

Kuva: Getty Images

Anthony Duclair (Columbus Blue Jackets)
Laitahyökkääjä, 23 vuotta 

Chicago nappasi Duclairin tammikuussa Arizona Coyotesista yhdessä Adam Clendeningin kanssa. Toiseen suuntaan liikkuivat Richard Panik ja Laurent Dauphin. Clendening ei pelannut Chicagossa peliäkään ja jatkaa uraansa Columbuksen organisaatiossa. Duclair sen sijaan tahkosi 23 ottelua ja naputti tehot 2+6. Kuten Clendening myös Duclair siirtyi vapaana agenttina Columbukseen, joten Chicago jäi tässä tapauksessa nuolemaan näppejään. Nähtäväksi jää, nouseeko Duclair vielä takaisin debyyttikautensa tasolle.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Cam Ward (Carolina Hurricanes)
Maalivahti, 34 vuotta

Koko uransa Carolinaa edustanut kanadalaisvahti pääsee heti keskelle kiirastulta. Chicagon ykkösvahti Corey Crawford kärsii mystisistä huimausvaivoista, eikä hänen odoteta pelaavan heti alkukaudesta. Wardin upea ura on kääntynyt viime vuosina pienoiseen alamäkeen, joten haaste täyden United Centerin edessä on melkoinen.

 

Kuva: Getty Images

Chris Kunitz (Tampa Bay Lightning)
Laitahyökkääjä, 38 vuotta

Pitkästä ja hienosta urastaan huolimatta Kunitz ei ole koskaan aiemmin kiekkoillut Original six -seuran paidassa. Nyt hän saa siihen mahdollisuuden ja haluaa varmasti päättää NHL-uransa myös saappaat jalassa. Pelasi suurimman osan viime kaudesta Tampan nelosketjussa vastustajan parhaita pelaajia vastaan. Sama toistunee myös Chicagossa.

 

Kuva: Getty Images

Brandon Manning (Philadelphia Flyers)
Puolustaja, 28 vuotta

Manningin parhaat avut eivät löydy pelkästään hänen fyysisyydestään. Hän on myös pätevä kahdensuunnan puolustaja, joka jakaa teräviä syöttöjä ja osaa tehdä maaleja. Hieman virhealtis.

 

Kuva: Getty Images

Marcus Krüger (Arizona Coyotes)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Yli 3 miljoonan vuosipalkkaa nauttivan ruotsalaishyökkääjän viime kausi oli painajaismaisen huono. Siirtyi Carolinaan kovin odotuksin, mutta surkeat otteet veivät hänet lopulta AHL:ään. Hurricanes sai kaupattua hänet kauden jälkeen Arizonaan, josta matka jatkui edelleen tuttuun ja turvalliseen Chicagoon. Paljon parannettavaa.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Henri Jokiharju
Puolustaja, 19 vuotta

2017 NHL-draftin ensimmäisellä kierroksella (#29) varattu Jokiharju nousi kiekkomaailman huulille viimeistään viime kaudella.

Oulusta kotoisin oleva nuorukainen suorastaan dominoi Portland Winterhawksin paidassa, ja sijoittui lopulta WHL:n neljänneksi tehokkaimmaksi puolustajaksi pistein 12+59=71.

Nyt Jokiharju kärkkyy suoraa pelipaikkaa Chicagosta. Kahteen harjoitusotteluun ei ole toistaiseksi pisteitä kertynyt, mutta hänen pelaamisensa on vakuuttanut päävalmentaja Joel Quennevillen.

Murtautuminen Blackhawks-rosteriin on kuitenkin vielä kiven alla, sillä Chicagossa on kuusi yksisuuntaisella sopimuksella varustettua pakkia. Oikealta ampuvana puolustajana Jokiharjun olisi kammettava edeltään Brent SeabrookConnor Murphy ja Jan Rutta. Heti näin ei tule käymään, mutta luultavasti Jokiharju saa mahdollisuutensa jo tulevan kauden aikana.

Tiesitkö

Hockey Hall of Fameen valittu legendaarinen Black Hawks -hyökkääjä Bill Mosienko iski hattutempun New York Rangersia vastaan pelatussa ottelussa vain 21 sekunnissa!

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Joel Quenneville (11. kausi)

Ikoninen ”Coach Q” aloittaa jo yhdennentoista ja toistaiseksi viimeisen kautensa Blackhawksin peräsimessä.

Viime kaudella Chicago jäi ensimmäisen kerran pudotuspelien ulkopuolelle hänen alaisuudessaan. Nyt valmennuskaartilla riittää mietittävää, kuinka nostaa joukkue takaisin sinne mihin se kuuluu.

Helppoa se ei tule olemaan, sillä joukkueen materiaali on auttamatta liian kapea – kiitos pitkän pudotuspelirytäkän. Chicago ei ole tästä syystä päässyt herkuttelemaan hyvillä varausnumeroilla, ja niinpä huippulupaukset ovat karanneet muihin joukkueisiin.

Ydinrunkoa kannattelevat mummoille ja vaareillekin tutut Patrick KaneJonathan ToewsDuncan Keith ja Brent Seabrook. Samaan syssyyn lukeutuvat myös DeBrincat ja Schmaltz, mutta muuten kaiku huutaa pukukopissa.

Tulevalla kaudella Saadin on löydettävä takaisin juurilleen. Myös tulokashyökkääjä Dylan Sikuralta vaaditaan välitöntä läpimurtoa, eikä sekään luultavasti riitä. Tämä siksi, että Quennevillen peli perustuu kiekkokontrollia ylläpitävään nopeaan viisikkokiekkoon. Liian ohkaisella materiaalilla se ei tule toteutumaan kuin harvoilta yksilöiltä.

Työmaa on melkoinen ja sen mahdollisesti viimeistä kauttaan Chicagossa valmentava Quenneville tietää itsekin.

Tärkein pelaaja – Patrick Kane

Kuva: Getty Images

106, 89, 76… nämä ovat Patrick Kanen viimeisten kolmen vuoden teholukemat. Käyrä ei ole nousujohteinen, päinvastoin.

Monet olivat sitä mieltä, että Artemi Panarin on riippuvainen Kanesta, mutta käviköhän tässä kuitenkin päin vastoin. 76 tehopistettä viime kaudelta ei ole missään nimessä huono saavutus. Se on erinomainen siihen nähden, että seuraavat inkkaripelaajat jäivät Kanesta 24 pisteen päähän.

Silti tältä mieheltä odotetaan enemmän, mutta kaikkea hänkään ei voi tehdä yksinään. Vai voiko?

Yhdysvaltalainen treenasi läpi kesän fysiikkaguru Ian Mackin kanssa. Paino on pudonnut peräti viisi kiloa ja Kane tuntee olonsa yhtä vetreäksi kuin 20-vuotiaana.

Kaksikko tuli toisilleen tutuiksi heti pettymyksentäyteisen NHL-kauden jälkeen. Taakse jäi muutama harjoituskerta, minkä jälkeen Kane suunnisti Tanskan MM-kisoihin. Karkelot sujuivat hänen kannaltaan erinomaisesti ja kymmeneen peliin syntyi huimat 20 tehopistettä. Sattumaa tai ei, mutta varmaa on kuitenkin se, että Kane on hirmukunnossa ennen alkavaa kautta.

Kiinnostavin tulokas – Dylan Sikura

Kuva: Getty Images

Sikura oli viime kauden päätteeksi ehdolla NCAA:n parhaalle pelaajalle jaettavan Hobey Baker Awardin saajaksi. Pystin pokkasi kuitenkin Vancouver Canucksin sentterilupaus Adam Gaudette.

23-vuotias Sikura pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidalla, mutta oletettavasti hänen paikkansa Chicagossa on nimenomaan laidalla. Vasemmalta ampuva kanadalainen pääsi jo viime kaudella vetämään ensipiirtonsa NHL-jäihin ja saalisti heti debyyttiottelussaan kaksi syöttöpistettä.

Tulevalla kaudella Sikuralta odotetaan paljon. Löytää luultavasti itsensä Toewsin johtamasta ykkösketjusta.

Arvio

Sija: 14

Kuten sanottu, materiaali on aivan liian suppea. Hyökkäyspään vastuu jäänee liikaa kahden kärkiketjun varaan.

Puolustuksessa suurinta roolia kantavat Keith ja Seabrook, joilta vaaditaan huomattavasti enemmän kuin mitä viime kaudella nähtiin.

Maalivahtitilanne on valtava kysymysmerkki. Ward ei ole enää entisensä veroinen ja pahasti näyttää siltä, ettei ole myöskään Crawford.

Chicagolla on palkkakatossaan tilaa reipas viisi miljoonaa. Tätä on mahdollisuus hyödyntää ennen siirtorajaa, jos joukkue taistelee pudotuspelipaikasta. Mikäli ei, olisi ehkä viisainta kääntää katseet jo uudelleenrakennusta kohti.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Alex DeBrincat Jonathan Toews Dylan Sikura
Brandon Saad Nick Schmaltz Patrick Kane
*Victor Ejdsell Artem Anisimov David Kämpf
Chris Kunitz Marcus Krüger John Hayden

Puolustajaparit:

Duncan Keith – Connor Murphy
Erik Gustafsson – Brent Seabrook
Brandon Manning – Jan Rutta
Henri Jokiharju

Maalivahdit

Corey Crawford
Cam Ward

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös farmissa.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
30kanadaCam WardMV29.2.19843 000 000 $
50kanadaCorey CrawfordMV31.12.19846 000 000 $
2kanadaDuncan KeithP16.7.19835 538 462 $
5yhdysvallatConnor MurphyP26.3.19933 850 000 $
7kanadaBrent SeabrookP20.4.19856 875 000 $
23kanadaBrandon ManningP4.6.19902 250 000 $
44tshekkiJan RuttaP29.7.19902 300 000 $
56ruotsiErik GustafssonP14.3.19921 200 000 $
14kanadaChris KunitzVL26.9.19791 000 000 $
20yhdysvallatBrandon SaadVL/OL27.10.19926 000 000 $
95kanadaDylan SikuraVL/OL/KH1.6.1995925 000 $
8yhdysvallatNick SchmaltzKH23.2.1996925 000 $
15venajaArtjom AnisimovKH/VL24.5.19884 550 000 $
19kanadaJonathan ToewsKH29.4.198810 500 000 $
40yhdysvallatJohn HaydenKH/OL14.2.1995750 000 $
64tshekkiDavid KämpfKH/OL12.1.1995925 000 $
16ruotsiMarcus KrügerKH27.5.19902 775 000 $
-ruotsiVictor EjdsellKH/VL6.6.1995833 750 $
12yhdysvallatAlex DeBrincatOL/VL18.12.1997778 333 $
88yhdysvallatPatrick KaneOL/KH19.11.198810 500 000 $

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko