Boston Bruins – kausiennakko 2018-19: Karhunpennuilta vaaditaan jälleen uutta tason nostoa

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Tuukka Raskin viime kausi käynnistyi hieman alavireisesti. Kuten olettaa saattaa, Bruins-fanit pärskivät tämän jälkeen rapaa suomalaisen niskaan ja vaativat surutta Raskin kauppaamista toisaalle.

Lopulta kakkosvahti Anton Khudobin syrjäytti savonlinnalaisen ja otti paikkansa Bostonin tolppien välistä – mutta vain toistaiseksi. Rask petrasi otteitaan ja nappasi viimeisestä 40 ottelustaan huimat 31 voittoa päästämällä selkänsä taakse keskimäärin vain 2,19 maalia per ottelu.

Miksikö tässä pureudutaan Raskiin? Koska Bruinsin viime kausi on kuin peilikuva Raskin suoritustasosta. Alkukausi meni nenilleen, mutta sen jälkeen Boston kampesi itsensä suosta ja oli jopa voittaa itäisen konferenssin.

Karhukopla jäi lopulta voiton päähän Tampa Bay Lightningista ja sijoittui itälohkon toiseksi.

Pudotuspeleissä Bruins sai ensin vastaansa Toronto Maple Leafsin, jonka se kellisti jännittävien vaiheiden jälkeen voitoin 4-3. Toisella kierroksella Tampa Bay oli kuitenkin selvästi vahvempi ja rynnisti konferenssifinaaleihin voitoin 4-1.

Etenkin jälkimmäinen sarja toi esille Bruinsin heikkouden. Erityisesti sen, että tehot olivat pääsääntöisesti ykkösketjun varassa. Mikäli Boston mielii pärjätä tulevalla kaudella, tulee sen panostaa huomattavasti alempiin ketjuihinsa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Rick Nash (vapaa agentti)
Laitahyökkääjä, 34 vuotta

Bruins hankki Nashin New York Rangersista ennen siirtorajan umpeutumista. Aika Bostonissa jäi kuitenkin torsoksi, eikä NHL-urallaan yli 400 maalia pyssyttänyt laituri pelannut kuin 11 runkosarja- ja 12 pudotuspeliottelua tehoin 6+5. GM Don Sweeney olisi halunnut tehdä kanadalaisen kanssa uuden jatkosopimuksen, mutta Nashin päävaivat pakottivat hänet pohtimaan uransa jatkoa.

 

Kuva: Getty Images

Riley Nash (Columbus Blue Jackets)
Keskushyökkääjä, 29 vuotta

Todella ikävä menetys Bruinsin kannalta. Yksi NHL:n luotetuimmista kolmosketjun senttereistä, jota pystyy peluuttamaan jokaisella kentän osa-alueella. Takoi viime kaudella uransa parhaat tehot 15+26=41.

 

Kuva: Getty Images

Anton Khudobin (Dallas Stars)
Maalivahti, 32 vuotta

Khudobin palasi takaisin massachusettsilaisseuraan muutaman vuoden tauon jälkeen vuonna 2016. Viime kaudella lunasti todellakin paikkansa Bruinsin kakkosvahtina, mutta päätti vapaana agenttina suunnata Dallasiin kaksivuotisella ja viiden miljoonan dollarin arvoisella sopimuksella.

 

Kuva: Getty Images

Austin Czarnik (Calgary Flames)
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Harmittava menetys. Czarnik sijoittui viime kaudella AHL:n pistepörssin kolmanneksi tehoin 25+44=69. Bruinsin leveästä keskikaistasta johtuen ei saanut mahdollisuutta nousta vakituiseksi NHL-pelaajaksi. Ehkä siihen avautuu tilaisuus Calgarystä?

 

Kuva: Getty Images

Nick Holden (Vegas Golden Knights)
Puolustaja, 31 vuotta

Hyvä kahdensuunnan puolustaja, joka siirtyi Bruinsiin helmikuussa. Sai kohtalaisesti vastuuta niin yli- kuin alivoimalla. Bostonin puolustus on kuitenkin niin leveä, ettei Holdenille löytynyt enää käyttöä.

 

Kuva: Getty Images

Tommy Wingels (Genève-Servette HC)
Keskushyökkääjä, 30 vuotta

Aikoinaan kelpo pisteitä San Jose Sharksissa aikoinaan nakuttaneen hyökkääjän NHL-ura on lähtenyt luisumaan alaspäin. Siirtyi kesken viime kauden Chicago Blackhawksista Bostoniin ja pelasi 18 ottelua tehoin 2+3. Hakee Sveitsistä uutta nostetta uralleen.

 

Kuva: Getty Images

Tim Schaller (Vancouver Canucks)
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Jenkkihyökkääjän suurimmat avut korostuvat puolustuspäässä ja etenkin alivoimapelissä. Pelasi viime kaudella enemmän miesvajaalla kuin yksikään muu Bruins-hyökkääjä. Kakkosena kyseisellä listalla oli Riley Nash, joten Bostonilla riittää mietittävää näiden tonttien täyttämisen suhteen.

 

Kuva: Getty Images

Adam McQuaid (New York Rangers)
Puolustaja, 31 vuotta

Bruins-fanien suosikki. Niin sanottu viimeinen ”Big Bad Bruin”, joka tunnetaan ennen kaikkea kovista nyrkeistään ja kovista taklauksistaan. Taitaa myös hyvän puolustus- ja alivoimapelin – syö kiekkoja välipalaksi. Alkoi hiljalleen pudota pois Bruins-rosterista, joten kauppaaminen oli vain ajan kysymys.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Jaroslav Halak (New York Islanders)
Maalivahti, 33 vuotta

Slovakkivahti on pitkästä aikaa uudenlaisen haasteen äärellä: hän on joukkueensa selkeä kakkosvahti. Viime kausi oli varsin ”romuluinen” ja Halak torjui surkean puolustuksen takana 54 ottelua tilastoin 90,8/3,19. Nyt tilanne on päinvastainen, sillä Bostonin viisikkopuolustus on kenties liigan paras. Antaa loistavaa tulitukea ykkösvahti Raskille.

 

Kuva: Getty Images

John Moore (New Jersey Devils)
Puolustaja, 27 vuotta

Tekee loistavasta Bruins-pakistosta entistäkin paremman. Kykenee pelaamaan yli 20 minuuttia ottelussa, on hyvä alivoimapelaaja, eikä pelkää uhrata kroppaansa. Moore omaa myös varsin hyvän laukauksen, jolla hän on heiluttanut verkkoja 19 kertaa viimeisen kahden kauden aikana.

 

Kuva: Getty Images

Joakim Nordström (Carolina Hurricanes)
Laitahyökkääjä, 26 vuotta

Kuten sanottu, Bruins menetti kesällä kaksi loistavaa alivoimapelaajaa. Nordström paikkaa tätä osastoa paremmin kuin hyvin ollen viime kaudella yksi Carolinan aktiivisimmista av-hyökkääjistä. Hyvä joukkuepelaaja, jonka rooli sijoittunee nelosketjuun. Pystyy pelaamaan myös keskellä.

 

Kuva: Getty Images

Chris Wagner (New York Islanders)
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Bostonin näköinen pelaaja. Uhraa kroppansa ja jakaa illasta toiseen kovia taklauksia. Nordströmin tapaan hyvä alivoimapelaaja. Työmyyrä, joka ei tehoilla häikäise, mutta joka antaa kaikkensa joukkueensa eteen.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Tuukka Rask
Maalivahti, 31 vuotta

Kuten viime kaudella nähtiin, Bruins elää ja hengittää ykkösvahtinsa kautta.

Kun Raskilla meni heikommin, myös joukkueella meni heikommin. Kun suomalainen liimasi kiekkoja kuin viimeistä päivää, myös joukkue porskutti armottomassa vireessä.

Onhan se kieltämättä päivänselvä asia. Kun miehistö pystyy luottamaan maalivahtiinsa, he pystyvät samalla keskittymään omaan peliinsä, eikä vain oman maalin suojelemiseen.

Rask oli marraskuun jälkeen suorastaan Vezina-tasolla ja pysäytti kiekkoja komealla 92,4 prosentin varmuudella. Pudotuspeleissä kiekot eivät tarttuneet enää yhtä varmasti ja Raskin tilastot laskivat lukemiin 90,3/2,88.

Tulevalla kaudella häneltä vaaditaan jälleen huippukautta. Kakkosvahdiksi palkattu Halak on ollut harjoituspeleissä hyvässä vireessä ja hän tulee antamaan Raskille hyvän vastuksen runkosarjassa.

 

Kuva: Getty Images

Urho Vaakanainen
Puolustaja, 19 vuotta

Bruins-puolustuksessa on parhaillaan kahdeksan pakkia. Näin ollen Vaakanaisen on hyvin vaikea vielä murtautua heidän lävitseen.

Matka alkanee AHL-seura Providence Bruinsista, josta suomalainen saa hyvän lähtölaukauksen tulevalle NHL-uralleen. Toistaiseksi haaste on vielä ylitsepääsemätön.

Tiesitkö

Vuonna 1958 NHL-jäillä nähtiin ensimmäinen tummaihoinen pelaaja, kun Willie O’Ree puki päälleen Bruins-pelipaidan. O’Reen NHL-ura jäi lopulta 45 ottelun mittaiseksi, mutta hänen edelläkävijän roolinsa afroamerikkalaisten keskuudessa oli sitäkin suurempi.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Bruce Cassidy (2. kausi)

Cassidy hyppäsi apuvalmentajasta Bruinsin päävalmentajaksi helmikuussa 2017 Claude Julienin siirtyessä Montreal Canadiensiin.

Viime kausi oli näin ollen Cassidyn ensimmäinen täysi kausi Bostonin pääkäskyttäjänä ja tulos oli vähintäänkin mykistävä.

Kanadalaiskoutsi nosti Boston-kokoonpanoon uusia huippulupauksia, joista muun muassa Jake DeBruskDanton HeinenAnders Bjork ja loppukaudesta pelannut Ryan Donato löivät välittömästi itsensä läpi.

Nopeaa ja aktiivista peliä pelannut nuoriso-osasto, unohtamatta Bruins-ykköstä, aiheuttivat jatkuvaa päänvaivaa vastustajille. Tehokas karvauspelaaminen loi pelkoa jokaisessa vaihdossa ja ei ollut lopulta sattumaa, että Boston naarasi itsensä lähes itäisen konferenssin voittajaksi.

Näitä samoja elementtejä nähdään luultavasti myös alkavalla kaudella, joten vastapuolen on syytä pysyä hereillä.

Tärkein pelaaja – Patrice Bergeron

Kuva: Getty Images

Kysyttäessä pelaajaa, jolta ei juuri heikkouksia löydy, olisi ensimmäinen vastaukseni Patrice Bergeron.

33-vuotias kanadalaissentteri on yksi maailman parhaista aloittajista ja kahden suunnan pelaajista. Näiden lisäksi hän on loistava maalintekijä ja pelintekijä jumalan armosta.

Huima joukkuepelaaja, joka tekee kaikkensa voittamisen eteen. Bergeron missasi viime kauden alun ja kuukauden kevätpuoliskolta, joten sanottakoon että orastava vamma-alttius on yksi hänen heikkouksistaan. Muutoin yksi näkyvimmistä pelaajista kentän jokaisella osa-alueella.

Kiinnostavin tulokas – Ryan Donato

Kuva: Getty Images

Harvardin yliopistosta keväällä Bruinsiin ponnistanut Donato teki räjäyttävän esiinmarssin takomalla 12 runkosarjapeliin viisi maalia ja neljä syöttöpistettä.

Tätäkin merkittävämpää oli kuitenkin se, että hän pääsi pelaamaan myös kolme pudotuspeliottelua. Pelaajat, jotka nostetaan loppukaudesta yliopistosta NHL:ään, eivät usein tällaista mahdollisuutta saa. Donaton tekeminen oli kuitenkin niin vakuuttavaa, että hän ansaitsi tämän näyttöpaikan.

Harvard on nyt takana, ja alkavalla kaudella Donato noussee suoraan Bruins-orkesteriin. Taistelee jopa vuoden parhaan tulokkaan palkinnosta.

Arvio

Sija: 4

Kovista yrityksistä huolimatta Bruins ei onnistunut vahvistumaan kesän aikana. Tästä syystä se ei ole millään muotoa vahvimpia Stanley Cup -haastajia.

Karhunpennuilta (nuorilta pelaajilta) vaaditaan jälleen uutta tason nostoa ja se on nimenomaan edellytys sille, että kaudesta muodostuu plus-merkkinen.

Hyperaktiivinen pelitapa antaa kuitenkin loistavat lähtökohdat onnistumiselle. Lisäksi puolustus ja maalivahtiosasto ovat NHL:n eliittiä. Taistelee Floridan kanssa Atlantin divisioonan kolmospaikasta.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Brad Marchand Patrice Bergeron David Pastrnak
Jake DeBrusk David Krejci Danton Heinen
Ryan Donato *Jakob Forsbacka Karlsson David Backes
Joakim Nordström Chris Wagner/Sean Kuraly Anders Bjork

Puolustajaparit:

Zdeno Chara – Charlie McAvoy
Torey Krug – Brandon Carlo
John Moore – Kevan Miller

Maalivahdit:

Tuukka Rask
Jaroslav Halak

Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös AHL:ssä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
40suomiTuukka RaskMV10.3.19877 000 000 $
41slovakiaJaroslav HalákMV13.5.19852 750 000 $
25yhdysvallatBrandon CarloP26.11.1996789 167 $
27yhdysvallatJohn MooreP19.11.19902 750 000 $
33slovakiaZdeno CháraP18.3.19775 000 000 $
47yhdysvallatTorey KrugP12.4.19915 250 000 $
48yhdysvallatMatt GrzelcykP5.1.19941 400 000 $
73yhdysvallatCharlie McAvoyP21.12.1997916 667 $
86yhdysvallatKevan MillerP15.11.19872 500 000 $
-yhdysvallatSteven KampferP24.9.1988650 000 $
10yhdysvallatAnders BjorkVL/OL5.8.1996925 000 $
20ruotsiJoakim NordströmVL25.2.19921 000 000 $
63kanadaBrad MarchandVL11.5.19886 125 000 $
74kanadaJake DeBruskVL17.10.1996863 333 $
14yhdysvallatChris WagnerKH27.5.19911 250 000 $
17yhdysvallatRyan DonatoKH/VL9.4.1996900 000 $
37kanadaPatrice BergeronKH24.7.19856 875 000 $
42yhdysvallatDavid BackesKH/OL1.5.19846 000 000 $
43kanadaDanton HeinenKH/VL/OL5.7.1995872 500 $
46tshekkiDavid KrejčiKH28.4.19867 250 000 $
52yhdysvallatSean KuralyKH/VL20.1.19931 275 000 $
55yhdysvallatNoel AcciariKH/OL1.12.1991725 000 $
88tshekkiDavid PastrňákOL25.5.19966 666 666 $

Niko Leinonen