New York Islanders – kausiennakko 2018-19: Kuka John Tavares?

Viime kausi

New York Islandersin viime kaudesta löytyi tasan kolme positiivista asiaa: tulokaspelaaja Mathew Barzalin sensaatiomainen debyyttikausi, Josh Baileyn nouseminen joukkueen yhdeksi kärkipelaajaksi ja Anders Leen käsittämättömän tehokas maalineduspelaaminen.

Muutoin joukkueen kausi sujui lähes katastrofaalisesti. Oman pään pelaaminen oli umpisurkeaa ja Islanders päästi maaleja enemmän kuin yksikään muu joukkue, 296. Saldo on samalla tämän vuosikymmenen surkein.

Tämä riitti Islandersin omistajaportaalle, joka antoi lähtöpassit viimeiset 12 vuotta seuran general managerina toimineelle Garth Snow’lle sekä päävalmentaja Doug Weightille. Heidän tilalleen astuivat ikoninen Lou Lamoriello ja Washington Capitalsin Stanley Cupiin valmentanut Barry Trotz.

Islanders lähti heidän johdollaan rakentamaan parempaa huomista, mutta ensimmäinen vastoinkäyminen iski jo heinäkuussa. ”Saarelaiset” menettivät megatähti John Tavaresin Toronto Maple Leafsiin ja paniikki oli valmis syntymään. Joukkueen fanit järjestivät paitarovioita ja menettivät uskonsa omiin.

Lamoriellolle viime kauden ja kesän tapahtumat ovat kuitenkin mahdollisuus rakentaa joukkue täysin uudelle pohjalle. Uuden Islandersin keskipiste on 21-vuotias Barzal.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

John Tavares (Toronto Maple Leafs)
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Vuoden 2009 varaustilaisuuden kärkinimi järjesti kesän suurimman siirtopommin siirtymällä Torontoon. Islanders menetti Tavaresin myötä valtavan määrän taitoa ja johtajuutta, mutta onko hänen lähtönsä viimeinen naula saarelaisten arkkuun? Ei. Alkuun se tulee satuttamaan, mutta mikäli Islanders onnistuu kääntämään kurssinsa muutaman vuoden sisällä, on Tavares tämän jälkeen pelkkä muisto vain.

 

Kuva: Getty Images

Calvin de Haan (Carolina Hurricanes)
Puolustaja, 27 vuotta

Iso menetys. Äärimmäisen aliarvostettu puolustaja, joka ei ole kaukalon näyttävin pelaaja, mutta antaa ilta toisensa jälkeen kaikkensa pitääkseen oman pään mahdollisimman puhtaana. Vuoden 2014 jälkeen Islandersin paras puolustava pakki, joka uhraa kroppansa vaihto vaihdon perään. Kärsi viime kaudella loukkaantumisista, eikä pelannut kuin 33 ottelua tehoin 1+11 (12). Siirtyi nelivuotisella sopimuksella Carolinaan ja tulee olemaan joukkueelleen todella kova vahvistus.

 

Kuva: Getty Images

Jaroslav Halak (Boston Bruins)
Maalivahti, 33 vuotta

Takavuosien huippuvahti, jonka ura on lähtenyt vierimään lujaa vauhtia alaspäin. Viime kausi oli totaalinen pohjanoteeraus ja Halak torjui 54 ottelua tilastoin 90,8/3,19. Siirtyy Bostoniin Tuukka Raskin selän taakse. Ehkä pienempi vastuu nostaa miehen takaisin jaloilleen.

 

Kuva: Getty Images

Nikolai Kuljomin (Metallurg Magnitogorsk)
Laitahyökkääjä, 32 vuotta

Lähes 700 NHL-ottelua pelannut venäläishyökkääjä pudisteli tomut harteiltaan ja matkasi takaisin Venäjälle kymmenen vuotta kestäneen Pohjois-Amerikan visiittinsä jälkeen. Kärsi viime kaudella pahasta olkapäävaivasta, eikä pelannut kuin 13 ottelua.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Leo Komarov (Toronto Maple Leafs)
Laitahyökkääjä, 31 vuotta

Jokaisen valmentajan unelmapelaaja. Omiensa suosikki, vastustajien inhokki. Antaa jäällä kaikkensa, repii, raastaa, menee vihollisen ihon alle. Loistava puolustava hyökkääjä ja tärkeä tekijä Islandersin alivoimapelissä. Teki luultavasti NHL-uransa viimeisen sopimuksen rustattuaan nimensä nelivuotiseen ja 12 miljoonan dollarin arvoiseen kontrahtiin.

 

Kuva: Getty Images

Valtteri Filppula (Philadelphia Flyers)
Keskushyökkääjä, 34 vuotta

Suomalaiskonkari siirtyy Islandersiin vuoden mittaisella sopimuksella. Ura on lähtenyt tehojen puolesta laskusuuntaan, mutta Filppulalla tulee olemaan valtava merkitys newyorkilaisseuran surkean puolustuspelaamisen korjaamisessa. Tuleva rooli on vielä arvoitus, mutta Filppulaa tullaan luultavasti kokeilemaan sekä kolmosketjun keskellä että vasemmalla laidalla.

 

Kuva: Getty Images

Jan Kovar (Metallurg Magnitogorsk)
Keskushyökkääjä, 28 vuotta

Todella mielenkiintoinen värväys. KHL:ssä viime vuosina hirvittäviä tehoja takonut tshekkihyökkääjä pelaa alkavalla kaudella ensimmäisen NHL-kautensa. Antaa Filppulalle loistavan vastuksen taistelussa kolmoketjun sentterin tontista ja Kovarilla on kaikki eväät napata se itselleen. Hyppy KHL:stä NHL:ään on kuitenkin valtava, eikä menestyminen maailman parhaassa kiekkokaukalossa ole mikään itsestäänselvyys. Tulee olemaan joka tapauksessa mielenkiintoista seurata, mitä tanakka (181 cm, 98 kg) keskushyökkääjä saa aikaiseksi.

 

Kuva: Getty Images

Matt Martin (Toronto Maple Leafs)
Laitahyökkääjä, 29 vuotta

Martin, Komarov, Cal ClutterbuckRoss Johnston… Nämä kaverit pitävät huolen siitä, ettei Islandersille kettuilla ensi kaudella. Näiltä kavereilta löytyy kuitenkin paljon muutakin kuin pelkät nyrkit ja esimerkiksi Martin on äärimmäisen pidetty pukukoppipelaaja. Lisäksi hän on loistava maalineduspelaaja, jolta löytyy myös kelpo laukaus. Islanders-fanien suosikki, joka palaa takaisin New Yorkiin kahden Kanadassa vietetyn vuoden jälkeen.

 

Kuva: Getty Images

Tom Kühnhackl (Pittsburgh Penguins)
Laitahyökkääjä, 26 vuotta

Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja tuo Islandersiin kaivattua voittamisen kulttuuria. Saksalaislaiturin on kuitenkin taisteltava pelipaikka itselleen. Ilman muiden pelaajien loukkaantumista Kühnhacklilla ei ole mitään asiaa kolmeen kärkiketjuun.

 

Kuva: Getty Images

Robin Lehner (Buffalo Sabres)
Maalivahti, 27 vuotta

Isokokoinen (192 cm, 111 kg) ruotsalaisvahti on seissyt läpi uransa NHL:n surkeimpien puolustusten takana. Siirto Islandersiin ei ainakaan paranna hänen asemaansa, mutta päävalmentaja Trotzin ja maalivahtivalmentaja Piero Grecon ohjauksessa hänellä on loistavat edellytykset nousta joukkueensa ykkösvahdiksi taistelussa Thomas Greissiä vastaan.

Tryout-pelaajat:

Stephen GiontaKeskushyökkääjä, 34 vuotta
Luca SbisaPuolustaja, 28 vuotta
Dennis Seidenberg, Puolustaja, 37 vuotta

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Christopher Gibson
Maalivahti, 25 vuotta

Karkkilassa syntynyt Gibson aloittaa jo kahdennentoista vuotensa Pohjois-Amerikassa.

NHL:ssä suomalainen on päässyt esiintymään kahden edelliskauden aikana 12 ottelun verran. Muutoin aika on vierähtänyt AHL:ssä, jossa hän aloittaa myös tulevalla sesongilla.

Islandersin maalinsuuta vartioivat Thomas Greiss ja kesällä hankittu Lehner. Mahdolliset loukkaantumiset avannevat oven Gibsonille.

Muut suomalaiset:
Leo Komarov (katso ylhäältä)
Valtteri Filppula (katso ylhäältä)

Tiesitkö

Islanders-maalivahti Billy Smithistä tuli NHL-historian ensimmäinen maalin iskenyt veräjänvartija 28. marraskuuta vuonna 1979.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Barry Trotz (1. kausi)

Apuvalmentajat:
Lane Lambert (1. kausi)
John Gruden (1. kausi)

Surkean kauden jälkeen saarelaiset laittoivat koko valmennusarsenaalinsa uusiksi ja palkkasivat Washingtonista mestarikoutsit Trotzin ja Lambertin.

Ensimmäisenä tavoitteena on saada kuntoon rähjäinen puolustuspeli, johon Trotzilta löytyy jo oma visionsa.

– Yksi helpoimmista asioista toteuttaa, on kiekon pitäminen oman maalin ulkopuolella – kunhan siihen on sitoutunut. Meidän täytyy myydä ajatus siitä, laittaa rakenteet kohdalleen, varmistaa oikeat yksityiskohdat ja tehdä pelaajista vastuullisia. Jos he eivät ole, hankimme tilalle jonkun joka on vastuullinen, Trotz kertoi elokuussa The Athleticille.

Pelaajille lähdetään painottamaan myös merkittävää asennemuutosta, jonka Trotz haluaa nähdä niin jäällä kuin sen ulkopuolella.

Tärkein pelaaja – Mathew Barzal

Kuva: Getty Images

John Tavares häipyi maisemista, mutta ei hätää – Mathew Barzal on valmis ottamaan paikkansa Islandersin ykköstähtenä.

Toukokuussa 21 vuotta täyttänyt kanadalaissentteri säväytti debyyttikaudellaan ja paukutti huimat 85 tehopistettä (22+63) pelaamassaan 82 ottelussa.

Omaa erinomaisen pelisilmän, räjähtävän nopeuden ja huiman taitoarsenaalin. Barzalia kannattaa todellakin pitää silmällä, sillä mitä vain voi tapahtua hänen ollessa jäällä.

Kiinnostavin tulokas – Kieffer Bellows

Kuva: Getty Images

Islandersin kesän 2016 ykköskierroksen varaus aloittaa luultavasti kautensa AHL-seura Bridgeport Sound Tigersissa, mutta saa todennäköisesti mahdollisuutensa NHL:ssä jo tulevan kauden aikana.

Loistavasta laukauksestaan ja maalinteko-ominaisuuksistaan tunnettu Bellows pelasi päättyneellä kaudella 56 WHL-ottelua tehoin 41+33=74 ja hänestä voi odottaa Islandersin seuraavaa maalitykkiä.

Kuvitelkaa tämä taitava kiekonkäsittelijä ja loistava luistelija tulevaisuudessa yhdessä Barzalin ja Oliver Wahlströmin kanssa. Islandersilla on asiat paremmin kuin yleisesti kuvitellaan.

Arvio

Sija: 12

Tuleva kausi ei näytä vielä sitä, miltä Islandersin tulevaisuus tulee näyttämään. Joukkue ajaa superlupauksiaan hiljalleen sisään ja nyt on Joshua Ho-Sangin vuoro näyttää, mistä hänet on tehty.

Newyorkilaisten kokoonpanossa on tällä hetkellä 15 hyökkääjää, joten pelipaikoista käydään harjoituskaudella kiivas taistelu – etenkin muutamien pelaajien kohdalla.

Hyökkäyksestä löytyy paljon kykyä ja taitoa, mutta toistaiseksi se on riittämätön painimaan NHL:n kärkijoukkueita vastaan.

Sama koskee puolustusta, jonka suurin ongelma piilee siinä, ettei siitä löydy riittävästi tukea hyökkäyspelin käynnistämiseen. Ainoat valopilkut tällä saralla ovat Nick Leddy ja Ryan Pulock, eivätkä he yksinkertaisesti riitä. Sebastian Ahon tai Devon Toewsin mahdollinen läpimurto tekisi terää.

Positiivista on kuitenkin se, että Islandersilta löytyy valtava määrä nousevia lahjakkuuksia (Bellows, Wahlström, Dobson ja niin edelleen). Toistaiseksi heidän kanssaan tulee kuitenkin elää kärsivällisesti ja odottaa oikeaa hetkeä, jotta Islanders nousee vielä tulevaisuudessa takaisin menestyksensä tielle.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Anders Lee Mathew Barzal Jordan Eberle
Anthony Beauvillier Brock Nelson Josh Bailey
Andrew Ladd Valtteri Filppula *Joshua Ho-Sang
Leo Komarov Casey Cizikas Cal Clutterbuck


Puolustajaparit:

Nick Leddy – Johnny Boychuck
Thomas Hickey – Ryan Pulock
*Sebastian Aho – Adam Pelech

Maalivahdit:

Thomas Greiss
Robin Lehner

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös AHL:ssä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
1saksaThomas GreissMV29.1.19863 333 333 $
40ruotsiRobin LehnerMV24.7.19911 500 000 $
2yhdysvallatNick LeddyP20.3.19915 500 000 $
6kanadaRyan PulockP6.10.19942 000 000 $
14kanadaThomas HickeyP8.2.19892 500 000 $
28ruotsiSebastian AhoP17.2.1996925 000 $
42yhdysvallatScott MayfieldP14.10.19921 450 000 $
50kanadaAdam PelechP16.8.19941 600 000 $
55kanadaJohnny BoychukP19.1.19846 000 000 $
12kanadaJosh BaileyVL/OL2.10.19895 000 000 $
16kanadaAndrew LaddVL12.12.19855 500 000 $
17kanadaMatt MartinVL/OL8.5.19892 500 000 $
47suomiLeo KomarovVL23.1.19873 000 000 $
52kanadaRoss JohnstonVL18.2.19941 000 000 $
72kanadaAnthony BeauvillierVL8.6.1997894 167 $
13kanadaMathew BarzalKH26.5.1997863 333 $
27yhdysvallatAnders LeeKH/VL3.7.19903 750 000 $
29yhdysvallatBrock NelsonKH/VL15.10.19914 250 000 $
51suomiValtteri FilppulaKH/VL20.3.19842 750 000 $
53kanadaCasey CizikasKH27.2.19913 350 000 $
-tshekkiJan KovarKH20.3.19902 000 000 $
7kanadaJordan EberleOL15.5.19906 000 000 $
15kanadaCal ClutterbuckOL18.11.19873 500 000 $
34saksaTom KühnhacklOL21.1.1992700 000 $

Niko Leinonen