Buffalo Sabres – kausiennakko 2018-19: Biisonit nousseet sukupuuton partaalta

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Buffalon viime kautta voi kuvailla yhdellä sanalla: painajainen.

Newyorkilaisseura voitti ainoastaan 25 ottelua ja sijoittui koko NHL:n viimeiseksi. Maalinteko tökki ja Sabres oli ainoa joukkue, joka ei onnistunut rikkomaan 200 maalin rajapyykkiä. Positiivisena asiana sanottakoon se, että omissa soi ”vain” 278 kertaa. Kaksi muuta seuraa suoritti tällä saralla vieläkin surkeammin.

Suurimmaksi ongelmaksi muodostui se, ettei kenelläkään ollut enää hauskaa. Häviämisestä tuli arkipäivää, eikä sekään tuntunut enää pahalta. Alapa siinä sitten rakentaa voittamisen kulttuuria, kun ketään ei edes kiinnosta.

No, nämä ajat ovat nyt takana päin ja Buffalossa katsotaan taas myönteisesti tulevaan. GM Jason Botterill teki kesän aikana merkittäviä hankintoja ja sai varattua myös NHL-draftin kuumimman nimen, Rasmus Dahlinin.

Usko on palannut takaisin Buffaloon.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Ryan O’Reilly (St. Louis Blues)
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Jättimäinen menetys ja yksi kesän suurimmista pelaajasiirroista. NHL:n viime kauden paras aloittaja, joka pystyy pelaamaan vastustajien parhaita pelaajia vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Todellinen alivoimaspesialisti ja ylivoiman erikoismies. Halusi itse vaihtaa maisemaa, joten siltä kantilta katsoen vaihtoehdot jäivät vähiin.

 

Kuva: Getty Images

Robin Lehner (New York Islanders)
Maalivahti, 27 vuotta

Isokokoinen ruotsalaisjätti pelasi päättyneellä kaudella 53 ottelua hyvin ailahtelevin ottein. Suurilta osin tähän vaikutti myös Sabres-puolustuksen möhliminen, eikä Lehner saanut omiltaan juuri minkäänlaista tukea. Siirtyi vapaana agenttina Islandersiin, jossa taistelee ykkösvahdin paikasta Thomas Greissin kanssa. Nähtäväksi jää, paraneeko tilanne vai paheneeko se entisestään.

 

Kuva: Getty Images

Chad Johnson (St. Louis Blues)
Maalivahti, 32 vuotta

Takana uran heikoin kausi tilastoin 89,1/3,55. Ei ole onnistunut nousemaan urallaan käytännössä kertaakaan ykkösvahdin pallille ja viime kaudellakin otteluita kertyi vain 36. Voi vain ihmetellä, miksi Buffalo ylipäätään palkkasi miehen takaisin vuoden Calgary-visiitin jälkeen.

 

Kuva: Getty Images

Benoit Pouliot (vapaa agentti)
Laitahyökkääjä, 31 vuotta

Pouliot oli jälleen yksi Buffalon päättömistä hankinnoista kesän 2017 pelaajamarkkinoilta. Oilers oli juuri ostanut kanadalaishyökkääjän vuosipalkaltaan neljän miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen ulos ja maksaa Pouliotille 1,33 miljoonaa kaudessa aina vuoteen 2021 asti. Pelaaja kävi haukkaamassa Buffalosta 1,15 miljoonaa lisää, teki 19 tehopistettä ja jäi jälleen työttömäksi. Entisen superlupauksen NHL-ura alkaa olla paketissa.

 

Kuva: Getty Images

Viktor Antipin (Metallurg Magnitogorsk)
Puolustaja, 25 vuotta

Lupaavan venäläispakin NHL-urasta muodostui lopulta pelkkä ”tussari”. Vastuu Buffalossa jäi vähäiseksi, eikä mies pelannut kuin 47 ottelua saalistaen niissä kymmenen syöttöpistettä. Kyllästyi Buffaloon ja palasi vuoden Pohjois-Amerikan visiitin jälkeen takaisin Venäjälle.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Jeff Skinner (Carolina Hurricanes)
Laitahyökkääjä, 26 vuotta

Carolina sai Skinneristä lukemattomia tarjouksia, mutta Buffalo veti lopulta pisimmän korren ja nappasi taitavan maalitykin itselleen. Sabresin suurimpia ongelmia hyökkäyspelaamisessa on ollut se, ettei joukkueesta ole löytynyt riittävän hyviä laitahyökkääjiä. Skinner tuo tähän pulmaan oman ratkaisunsa ja tulee näin nostamaan Buffalon maalisaraketta parempaan suuntaan.

 

Kuva: Getty Images

Conor Sheary (Pittsburgh Penguins)
Laitahyökkääjä, 26 vuotta

Pienikokoinen väkkärä tuo Buffaloon sekä voittamisen kulttuuria että oveluutta hyökkäyspäähän. Takana hieman vaisumpi kausi ensimmäisen täyden NHL-vuoden jälkeen, jolloin Sheary paukutti pelaamassaan 61 ottelussa huimat 23 maalia ja yhteensä 53 tehopistettä. Liekö taustalla pienimuotoinen mestaruuskrapula, sillä yhdysvaltalaishyökkääjä voitti Stanley Cupin kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan (tarkalleen ottaen 1,5 vuoden aikana). Allekirjoitti Sabresin kanssa kaksivuotisen ja 6 miljoonan dollarin diilin. Isompaankin pottiin on mahdollisuus, joten nyt Shearyltä vaaditaan jälleen kovempia näyttöjä.

 

Kuva: Getty Images

Patrik Berglund (St. Louis Blues)
Keskushyökkääjä, 30 vuotta

Luotettava kolmosketjun sentteri, joka kykenee pelaamaan myös laiturina. Ei ole mikään kaukalon näyttävin pelaaja, mutta omaa hyvät hyökkäyspään taidot ja pystyy tekemään hyvääkin tulosta. Elintärkeässä osassa pimentämään vastustajan kärkikentällisiä.

 

Kuva: Getty Images

Vladimir Sobotka (St. Louis Blues)
Keskushyökkääjä, 31 vuotta

Kuten Berglund myös Sobotka on äärimmäisen hyvä aloittaja, mutta kykenee pelaamaan myös laidalla. Tshekkihyökkääjä on pienestä koostaan huolimatta vahva pelaaja, eikä pelkää käyttää kroppaansa. Tärkeä alivoimantappaja.

 

Kuva: Getty Images

Carter Hutton (St. Louis Blues)
Maalivahti, 32 vuotta

Kuten voi nähdä, Buffalo on haalinut St. Louisista lähes kentällisen pelaajia. Toisin kuin edellä mainitut ja seuraavana vuorossa oleva Tage Thompson, Hutton siirtyi Buffaloon vapaiden markkinoiden kautta. Saa nyt ensimmäisen kerran urallaan mahdollisuuden nousta stabiiliksi ykkösvahdiksi. Pelasi viime kaudella uransa toistaiseksi parhaan sesongin torjumalla 32 ottelua tilastoin 93,1/2,09. Kanadalaisella on myös tärkeä rooli tukea lupaavaa Linus Ullmarkia nousemaan NHL-vahtien eliittiin.

 

Kuva: Getty Images

Tage Thompson (St. Louis Blues)
Laitahyökkääjä, 20 vuotta

Kesän 2016 ykköskierroksen varaus sai viime kaudella tulikasteensa maailman parhaaseen kiekkoliigaan ja pelasi 41 ottelua tehoin 3+6. Lähes kaksimetrinen hyökkääjäjätti tuo mukavasti leveyttä Sabresin alempiin ketjuihin. Voisi käyttää isoa kroppaansa enemmän hyväkseen. Jännä nähdä, onko hankkinut kesän aikana lisää ruutia lihaksistoonsa.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Rasmus Ristolainen
Puolustaja, 23 vuotta

Hirmutikissä kauteen lähtevä Ristolainen on vielä alkavalla kaudella Sabresin selkeä ykköspakki. Tulevaisuudessa tämän paikan ottanee kesällä ensimmäisenä varattu Rasmus Dahlin, mutta se ei vähennä odotusarvoja suomalaisen suhteeen.

Ristolainen on omiaan hyökkäyspäässä, mutta myös tärkeä lenkki puolustuksessa. Lähes 100-kiloinen jässikkä oli päättyneellä kaudella joukkueensa ahkerin taklaaja (206) ja toiseksi aktiivisin blokkaaja (111). Unohtamatta hänen hirvittäviä peliminuuttejaan (26,30 minuuttia ottelua kohden), joilla hän sijoittui NHL-mittapuulla neljänneksi.

Tulevalla kaudella vastuuta on jälleen tarjolla, sillä Ristolainen täyttää luonnollisesti ykkösparin oikean puoliskon. On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka dominoivan ylivoima-akselin Ristolainen muodostaa yhdessä 18-vuotiaan Dahlinin kanssa.

Tiesitkö

Kauden 1974-75 Stanley Cupin finaalit jäivät erikoisella tavalla NHL:n historian kirjoihin. Tuolloin toukokuinen helleaalto aiheutti Buffalossa valtavan sumun, joka tunkeutui aina areenan sisätiloihin asti. Niinpä Sabres ja Philadelphia Flyers pelasivat finaalien kolmospelin sumuisissa olosuhteissa.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Phil Housley (2. kausi)

Apuvalmentajat:
Steve Smith (1. kausi)

Phil Housleyn ensimmäisestä NHL-päävalmentajakaudesta kehkeytyi täydellinen pannukakku.

Entinen puolustajasuuruus ei saanut pelaajiaan kuriin, eikä onnistunut ennen kauden alkua julistamassaan ”puolustajat mukaan hyökkäyksiin” -tavoitteessaan.

No, oppi meni perille kantapään kautta ja Housley pestasi tuekseen Carolina Hurricanesista tutun Steve Smithin. Smith jos kuka tietää, kuinka tämä saadaan toteutumaan ja sitä Buffalossa lähdetään heti syksystä alkaen viljelemään.

Joukkue on nyt muutoinkin edelliskautta vahvempi ja tasapainoisempi, joten Housleylla on hyvät lähtökohdat nostaa Sabres mukaan pitkään odotettuun pudotuspelitaistoon.

Tärkein pelaaja – Jack Eichel

Kuva: Getty Images

Eichelin kahta edellisvuotta ovat varjostaneet ikävät loukkaantumiset, eikä 21-vuotias nuorukainen ole päässyt pelaamaan tasapainoista kautta sitten debyyttivuotensa.

Tästä huolimatta Eichel oli viime kaudella joukkueensa tehokkain pelaaja iskettyään 67 peliin 64 tehopistettä. Nyt yhdysvaltalaiselta odotetaan kuitenkin entistä suurempia tekoja, sillä hänen mammuttimainen kahdeksan vuoden ja 80 miljoonan dollarin arvoinen sopimus tärähti käyntiin heinäkuusta.

Lähtökohdat ovat hyvät, sillä mies on terve ja Buffalossa odotetaan uutta alkua kuin hullu puuroa.

Nyt Eichelin on lisättävä jälleen uusi vaihde silmään ja noustava joukkueensa selväksi johtohahmoksi.

Kiinnostavin tulokas – Casey Mittelstadt

Kuva: Getty Images

Tämä jos mikä on Buffalon kannalta äärimmäisen hyvä asia.

Nimittäin se, että kiinnostavin tulokas on Casey Mittelstadt, eikä Rasmus Dahlin. Näin ollen Buffalolla on peräti kaksi huipputulokasta, joita molempia on syytä pitää visusti silmällä.

Yhtä lailla valinta voisi kohdistua myös Dahliniin, mutta hänen jättäminen kakkospaikalle perustuu vain ja ainoastaan ruotsalaisen pelipaikkaan.

Vaikka Dahlinilla on vyöllään jo lähes kaksi kautta miesten tasolla, niin on aivan eri asia pelata aikuisten sarjaa SHL:ssä kuin NHL:ssä – etenkin jos on puolustaja. NHL:ssä puolustajat saavat ilta toisensa jälkeen vastaansa maailman parhaat hyökkääjät ja tämä jos mikä on 18-vuotiaalle pelaajalle valtava haaste – olipa sitten kyseessä megalupaus tai ”pelkkä” lupaus.

19-vuotias Mittelstadt sai jo viime kaudella maistiaisen NHL-kiekosta ja pelasi kuusi peliä tehoin 1+4. Suoritusta voidaan pitää kerrassaan vakuuttavana.

Nyt kesän 2017 ykköskierroksen varaus (#8) pääsee aloittamaan kautensa suoraan Sabres-miehistössä ja hänen voi odottaa nousevan suoraan Eichelin taakse kakkosketjun keskelle.

Mittelstadtin hyökkäysominaisuudet ovat vertaansa vailla ja tästä kaverista voidaan hyvinkin odottaa tulevaisuuden supertähteä. Taistelee ensi kaudella jopa parhaan tulokkaan tittelistä.

Arvio

Sija: 11

Sabres kaivaa itsensä ylös haudan pohjalta ja tekee ison harppauksen viime kaudesta. Joukkueen runko on muuttunut hurjasti kesän aikana ja nyt Buffalossa lähdetään vasta rakentamaan uutta menestystarinaa.

Sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa on paljon ilonaiheita, eikä Sabres lähde perääntymään yhtäkään vastustajaa vastaan. Suurin kysymysmerkki seisoo maalin suulla, sillä joukkueella ei ole pesunkestävää ykkösmolaria. Hutton on loistava kakkosvahti, mutta kestääkö pää ja kroppa pitkän ja raastavan runkosarjan? Ullmark on tuleva tähtikaliiberin veskari, mutta häneltä puuttuu vielä raudanluja kokemus.

Tästä syystä Sabres ei ole vielä pudotuspelijoukkue, mutta suunta on vihdoin ja viimein enemmän kuin oikea.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Jeff Skinner Jack Eichel Sam Reinhart
Conor Sheary Casey Mittelstadt Kyle Okposo
Vladimir Sobotka Patrik Berglund Jason Pominville
Evan Rodrigues Zemgus Girgensons Tage Thompson

Puolustajaparit:

Marco Scandella – Rasmus Ristolainen
Rasmus Dahlin – Zach Bogosian
Nathan Beaulieu – Jake McCabe

Maalivahdit:

Carter Hutton
Linus Ullmark

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
35ruotsiLinus UllmarkMV31.7.1993750 000 $
-kanadaCarter HuttonMV19.12.19852 750 000 $
4yhdysvallatZach BogosianP15.7.19905 142 857 $
6kanadaMarco ScandellaP23.2.19904 000 000 $
19yhdysvallatJake McCabeP12.10.19931 600 000 $
26ruotsiRasmus DahlinP13.4.2000925 000 $
55suomiRasmus RistolainenP27.10.19945 400 000 $
82kanadaNathan BeaulieuP5.12.19922 400 000 $
-yhdysvallatMatt HunwickP21.5.19852 250 000 $
20kanadaScott WilsonVL24.4.19921 050 000 $
43yhdysvallatConor ShearyVL/OL8.6.19923 000 000 $
53kanadaJeff SkinnerVL/OL16.5.19925 725 000 $
-tshekkiVladimír SobotkaVL2.7.19873 500 000 $
9yhdysvallatJack EichelKH28.10.199610 000 000 $
10ruotsiPatrik BerglundKH/VL2.6.19883 850 000 $
10ruotsiJohan LarssonKH/VL25.7.19921 475 000 $
28latviaZemgus GirgensonsKH/VL5.1.19941 600 000 $
37yhdysvallatCasey MittelstadtKH22.11.1998925 000 $
71kanadaEvan RodriguesKH28.7.1993650 000 $
72yhdysvallatTage ThompsonKH/OL30.10.1997925 000 $
21yhdysvallatKyle OkposoOL16.4.19886 000 000 $
29yhdysvallatJason PominvilleOL30.11.19825 600 000 $
-kanadaSam ReinhartOL/KH6.11.1995-

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko