Detroit Red Wings – kausiennakko 2018-19: Original six -seuran ikävä putki saa jatkoa

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Detroit Red Wings jäi viime kaudella jo toisena vuotena peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle. Kuulostaa mitättömältä, mutta autokaupungissa tähän ei ole totuttu.

Edellisen kerran Detroitissa koettiin jotain vastaavaa vuonna 1980, jolloin joukkue pullahti ulos kevään tosipeleistä. Kyseinen putki kesti tuolloin peräti viisi vuotta.

Tämän jälkeen Detroitissa on totuttu näkemään pudotuspelikiekkoa. Ainoat poikkeukset nähtiin kausina 1985-86 ja 1989-90, minkä jälkeen Red Wings porskutti pleijareihin peräti 25 vuotena peräkkäin. Voitti muuten neljä Stanley Cupiakin tuona aikana.

Nyt joukkueessa eletään kuitenkin uudenlaista aikaa, eikä viime kausi ollut tällä saralla poikkeus. Joukkueen tekeminen oli vaikeaa ja näytti vielä vaikeammalta. Maalivahtipeli tökki, puolustus sakkasi, eikä joukkue saanut rakennettua kuin ajoittain kelvolliselta näyttävää hyökkäyspeliä.

Oli miten oli, Punasiivet ovat kuitenkin oikealla tiellä.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Henrik Zetterberg (lopetti uransa)
Keskushyökkääjä, 37 vuotta

Ikoninen Red Wings-kapteeni joutui lopettamaan upean uransa vaikeiden selkävaivojen takia. Jättää ison loven Detroitiin niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.

 

 

Kuva: Getty Images

David Booth (vapaa agentti)
Laitahyökkääjä, 33 vuotta

Red Wings ei löytänyt enää käyttöä KHL:stä palanneelle yhdysvaltalaishyökkääjälle, ja mies istui suurimman osan kaudesta katsomossa. NHL-urallaan kertaalleen yli 30 maalia pyssyttänyt Booth summasi viime kaudella pelaamassaan 27 ottelussa tehot 4+1, joten ura NHL:ssä on luultavasti taputeltu.

 

Kuva: Getty Images

Xavier Ouellet (Montreal Canadiens)
Puolustaja, 25 vuotta

Vielä vuosi sitten Ouelletin odotettiin nousevan myrskyn lailla Detroitin vakituiseen kokoonpanoon, mutta viime kaudella miehen ”selkä notkahti” ja kanadalainen istui katsomossa lähes puolet otteluista. Siirtyy vapaana agenttina Montrealiin vuoden mittaisella pahvilla.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Thomas Vanek (Columbus Blue Jackets)
Laitahyökkääjä, 34 vuotta

Itävaltalaishyökkääjä palaa Detroitiin reilun vuoden tauon jälkeen. Loistava lisä tuomaan osaamista maalintekosektorille. Vanekin hyvyyttä tai ei, nosti viime kaudella Columbuksen maalikeskiarvon pilviin heti joukkueeseen siirtymisen jälkeen. Arvokas pelaaja tuomaan kokemusta Red Wingsin pukukoppiin, mistä on hyötyä joukkueen nuorille lupauksille.

 

Kuva: Getty Images

Jonathan Bernier (Colorado Avalanche)
Maalivahti, 30 vuotta

Takana kelpo kausi Coloradon kakkosveskarina (tilastot 91,3/2,85). Kärsii vieläkin ailahtelevuudesta, mutta paikkasi erinomaisesti loukkaantuneena ollutta Semjon Varlamovia. Haastaa ensi kaudella konkarivahti Jimmy Howardin ykkösvahdin paikasta.

 

Tryout-pelaajat:

Jussi JokinenLaitahyökkääjä, 35 vuotta

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Jussi Jokinen (Vancouver Canucks)
Laitahyökkääjä, 35 vuotta

”Jokinen” on suomalaisille sukunimenä varsin yleinen. NHL:ssä se kantaa tietynlaista mainetta, jossa pelaajaa kuljetetaan joukkueesta toiseen – vähän kuin virtaava joki kuljettaa vettä paikasta paikkaan.

Mikäli Jokisen Jussi pukee Detroitin pelipaidan päälle yhdessäkään NHL:n runkosarjapelissä, tulee Red Wingsistä hänen kymmenes NHL-seuransa. Sattumaa tai ei, mutta muuan Olli Jokinen edusti NHL-urallaan kymmentä eri joukkuetta.

Lähtökohtaisesti kalajokelaisella ei ole mitään asiaa Detroitin kahteen kärkiketjuun, eikä alempiinkaan kentällisiin murtautuminen ole mikään itsestäänselvyys. Red Wingsillä on kokoonpanossaan peräti 12 yksisuuntaisella sopimuksella varustettua hyökkääjää, joiden lisäksi takaa kirii useita huippulupauksia.

Jokisen on erotuttava tryout-jaksollaan edukseen, jotta hänen unelmansa 1000 NHL:n runkosarjaottelusta kävisi toteen. Toistaiseksi niitä puuttuu vielä 49.

 

Kuva: Getty Images

Harri Säteri (Florida Panthers)
Maalivahti, 28 vuotta

Säteri siirtyi kesällä Detroitiin yksivuotisella, kahdensuunnan sopimuksella. Suomalainen pääsi viime kaudella pelaamaan Panthersissa yhdeksän ottelua tilastoin 91,1/2,92. Loppuaika vierähti AHL:ssä, joka on hänen osoitteensa myös tulevallakin kaudella. Pystyy kuitenkin tarvittaessa tukemaan Red Wingin nykyistä maalivahtitandemia, mikäli toinen heistä loukkaantuu.

Tiesitkö

Red Wings on pelannut NHL:ssä vuodesta 1926 lähtien. Joukkue ei kuitenkaan pelannut historiansa ensimmäistä kauttaan Detroitissa, vaan joen toisella puolella sijainneessa Windsorissa, Kanadassa.

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Jeff Blashill (4. kausi)

Apuvalmentajat:
Dan Bylsma (1. kausi)

Detroit laittoi kesän aikana valmennusosastoaan uusiksi lukuun ottamatta päävalmentaja Jeff Blashillia. Seura nimesi uudeksi apuvalmentajakseen Pittsburghissa Stanley Cupin voittaneen Dan Bylsman, joka tuo tietynlaista karismaa Red Wingsin pakistoon.

Puolustajilta nopeaa pelinavaamista vaativalla Bylsmalla tulee olemaan tärkeä rooli hänen ajaessaan sisään Detroitin nuoria pakkilupauksia kuten Filip HronekiaDennis Cholowskia ja Jared McIsaacia.

Muutoinkin valmennuksen yksi tärkeimmistä tehtävistä tulee olemaan se, millä aikataululla joukkuetta lähdetään rakentamaan. Vaikka fanit hätäilevät, niin Red Wingsillä ei ole kiire mihinkään. Punasiivet ovat keskellä uudelleenrakennusta, eikä johtoryhmä halua tärvellä lupauksiaan heittämällä heitä välittömästi susien armoille.

Tästä syystä ryhmästä löytyy myös aimo annos kokenutta pelaajakaartia, jotka pitävät huolen siitä, ettei nuorison itseluottamus pääse tärveltymään.

Tärkein pelaaja – Dylan Larkin

Kuva: Getty Images

Kesällä viisivuotisen ja 30,5 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen allekirjoittaneesta yhdysvaltalaissentteristä odotetaan Detroitin seuraavaa kapteenia Henrik Zetterbergin vetäydyttyä näyttämöltä.

22-vuotias pikakiituri teki heti debyyttikaudellaan komean sisäänmarssin maailman parhaaseen kiekkosarjaan. Toissa kaudella tapahtui pienoinen mahalasku, mutta viime sesongilla Larkin nousi jälleen tasolleen ja paukutti komeat 63 tehopistettä.

Tulevalla kaudella hänen odotetaan nousevan joukkueensa selkeäksi johtohahmoksi.

Kiinnostavin tulokas – Filip Zadina

Kuva: Getty Images

Tältä kaverilta sopii odottaa ja paljon.

Zadina valittiin monien yllätykseksi vasta NHL-draftin kuudentena pelaajana. Syitä tähän oli monia, joista yksi on hänen pelipaikkansa – laituri. Tämä ei kuitenkaan laske odotusarvoja hänen pelitaitojensa suhteen, sillä kyseessä on äärimmäisen lahjakas nuori kiekkoilija.

Zadina omaa loistavat hyökkäyspään ominaisuudet, mutta osaa pelata myös tunnollista oman pään peliä. Tshekkihyökkääjä kiekkoili päättyneellä kaudella QMJHL-seura Halifax Mooseheadsissa, jossa hän täräytti 57 runkosarjapeliin hurjat 44 maalia ja yhteensä 82 tehopistettä.

Nähtäväksi jää, nouseeko taituri vielä ensi kaudella NHL:ään vai marinoituuko hän vielä vuoden QMJHL:ssä. Joka tapauksessa mahdollisuudet Detroitin pelaavaan kokoonpanoon ovat erinomaiset.

Arvio

Sija: 15

Detroitin ydinrunko on valovuoden NHL:n kärkijoukkueita jäljessä, eikä sillä pötkitä pitkälle pitkässä ja raskaassa runkosarjassa.

Joukkueen puolustus on keskiarvoltaan liigan vanhin, eikä hyökkäystäkään voi nuoreksi kutsua.

Mutta kuten sanottu, suunta on oikea ja Red Wings rakentaa kärsivällisesti joukkojaan oikealle tielle. Menestystä saadaan vielä tovi odottaa, mutta tulevalla kaudella saadaan luultavasti jo pientä esimakua tulevasta.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Tyler Bertuzzi Dylan Larkin Anthony Mantha
Filip Zadina Andreas Athanasiou Thomas Vanek
Gustav Nyqvist Frans Nielsen Martin Frk
Justin Abdelkader Luke Glendening Darren Helm

Puolustajaparit:

Jonathan Ericsson – Mike Green
Danny DeKeiser – Trevor Daley
Niklas Kronwall – Filip Hronek

Maalivahdit:

Jimmy Howard
Jonathan Bernier

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
35yhdysvallatJimmy HowardMV26.3.19845 291 666 $
-kanadaJonathan BernierMV7.8.19883 000 000 $
3yhdysvallatNick JensenP21.9.1990812 500 $
25kanadaMike GreenP12.10.19855 375 000 $
52ruotsiJonathan EricssonP2.3.19844 250 000 $
55ruotsiNiklas KronwallP12.1.19814 750 000 $
65yhdysvallatDanny DeKeyserP7.3.19905 000 000 $
83kanadaTrevor DaleyP9.10.19833 166 666 $
8yhdysvallatJustin AbdelkaderVL/OL25.2.19874 250 000 $
26itavaltaThomas VanekVL/OL19.1.19843 000 000 $
59kanadaTyler BertuzziVL24.2.19951 400 000 $
40ruotsiHenrik ZetterbergKH9.10.19806 083 333 $
41yhdysvallatLuke GlendeningKH/OL/VL28.4.19891 800 000 $
43kanadaDarren HelmKH/VL/OL21.1.19873 850 000 $
51tanskaFrans NielsenKH24.4.19845 250 000 $
71yhdysvallatDylan LarkinKH/VL30.7.19966 100 000 $
72kanadaAndreas AthanasiouKH/VL/OL6.8.19943 000 000 $
14ruotsiGustav NyquistOL/KH/VL1.9.19894 750 000 $
28yhdysvallatLuke WitkowskiOL14.4.1990750 000 $
39kanadaAnthony ManthaOL16.9.19943 300 000 $
42tshekkiMartin FrkOL5.10.19931 050 000 $
93ruotsiJohan FranzénOL/VL23.12.19793 954 545 $

Niko Leinonen