Näkökulma: Erik Karlsson tekee San Josesta todellisen haastajan – Sharksin lyötävä kaikki munat samaan koriin

© Kuva: Getty Images

Huhtikuun ajan talletus tuplana + 25€ riskitön veto!

Tämä on San Jose Sharksille se kuuluisa the vuosi.

Kalifornialaisseuraa vuodesta 2006 lähtien edustanut, heinäkuussa 39 vuotta täyttänyt Joe Thornton pelaa mitä ilmeisimmin uransa viimeisen pelivuoden. Huiskeapartainen jättiläinen allekirjoitti Sharksin kanssa kesällä vuoden mittaisen ja viiden miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Hänen takanaan on jo nyt huima kiekkoura, mutta se kirkkain palkinto, Stanley Cup, puuttuu edelleen palkintokaapista.

Torstaina San Franciscon rannikolle iskeytyi todellinen ”hyökyaalto”, kun Ottawa Senatorsin monivuotinen kapteeni Erik Karlsson kaupattiin Sharksiin. Thorntonin lyhyestä puheenvuorosta päätellen tämä luo valtavasti uskoa tulevaa, ja mahdollisesti hänen viimeistä kauttaan ajatellen.

– V*tun uskomatonta, Thornton tekstasi TSN:n toimittaja Pierre LeBrunille kuultuaan uutisen Karlssonista.

Mitä tulee Thorntoniin, hän ei ole suinkaan ainoa haipelaaja, jonka sopimus päättyy ensi kesänä. Hänen lisäkseen Sharksin kokoonpanossa on peräti 11 kiekkoilijaa, jotka tähyävät pian uutta jatkopahvia. Näihin lukeutuvat muun muassa joukkueen kippari Joe Pavelski, suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi ja sveitsiläislupaus Timo Meier. Ja tietenkin Karlsson.

Sanomattakin selvää, että kaikki näistä 12 pelaajasta eivät jatka San Josessa tulevan kauden jälkeen. Nyt jos koskaan Sharksilla on lyötävä kaikki munat samaan koriin.

Läntisen konferenssin ykköshaastaja?

Ottawa porskutti kaudella 2016-17 aina konferenssifinaaleihin asti. Joukkueen runko oli tuolloin NHL:n keskikastin alapuolella, mutta niin vain Senators punnersi melkein Stanley Cupin finaaleihin saakka.

Yksi nimi oli tuolloin ylitse muiden. Erik Karlsson. Ruotsalaispakin jalka oli hajalla, mutta tämä ei kentällä näkynyt. Karlsson takoi pudotuspeleissä hurjat 18 tehopistettä (2+16) ja suorastaan dominoi pelitilanteita. Ei vain pisteillään, vaan myös olemuksellaan.

Nyt hän on San Josen mies, ja mitä tulee Sharksiin, sen runko on huomattavasti keskikastin yläpuolella. Hyökkäys ei pärjää vertailussa NHL:n kärkiketjuille, mutta puolustus on vähintäänkin timanttia. Alakerrasta löytyy peräti kaksi Norris-tason puolustajaa: Karlsson ja Brent Burns. Heidän takanaan on yksi maailman parhaista puolustavista pakeista, Marc-Edouard Vlasic, joka nousisi vielä tänäkin päivänä Kanadan maailmancupin joukkueeseen.

Kolmosparissa luutivat puolestaan Brenden Dillon ja Justin Braun, jotka pystyisivät monissa NHL-seuroissa vastaamaan kakkosakselistosta – Ottawassa kenties ykkösparista.

Aika näyttää, kuinka päävalmentaja Peter DeBour ryhmittää puolustajansa, mutta oletettavasti ykkösessä häärivät viime kaudella hyvin yhteen pelanneet Joakim Ryan ja Burns. Kakkosessa pelaisivat puolestaan Vlasic ja Karlsson. Näin ollen San Josella olisi käsissään kaksi huippuvaarallista pakkiparia, joista molemmat kykenevät tukemaan – ja kenties jopa johtamaan – hyökkäyksiä:

Joakim Ryan – Brent Burns
Marc-Edouard Vlasic – Erik Karlsson
Brenden Dillon – Justin Braun

Myös hyökkäyksestä löytyy useita variaatioita. Nyt kun keskushyökkääjä Chris Tierney siirtyi Karlsson-treidin yhteydessä Senatorsiin, on suomalaisdebytantti Antti Suomelalla elämänsä tilaisuus raivata itsensä jopa kolmosketjun keskelle. Ensin hänen on kuitenkin taisteltava itsensä harjoitusleirin kautta kokoonpanoon.

Viimeisenä lukkona on maalivahti Martin Jones. Mikäli hän onnistuu parantamaan aavistuksen viime kaudesta, on San Josella erinomaiset mahdollisuudet taistella jopa läntisen konferenssin voitosta.

Pelottava ylivoima

Jääkiekossa ylivoimalla on valtava merkitys joukkueen menestymisen kannalta. Päättyneellä kaudella pudotuspeleihin kipusi peräti 12 joukkuetta, joiden ylivoimaprosentit ylsivät liigan 16 parhaan kastiin. San Jose oli näistä se kuudestoista.

Alkavalla kaudella tähän on tultava selvä parannus. Mahdollisuudet siihen ovat mitä parhaat, sillä San Josella on käsissään kaksi maailman parasta ylivoimapuolustajaa. Kaksikko pitää hallussaan viimeisen neljän kauden ajalta pakkien ylivoimapörssin kahta kärkisijaa. Burns on paukuttanut tuona aikana huimat 106 tehopistettä, eikä Karlssonin takomat 101 pinnaa juuri kanadalaiselle kalpene.

Heidän eteensä kun ynnätään Thornton, Pavelski ja Logan Couture, niin Sharksilla on käsissään yksi NHL:n pelottavimmista ylivoimista.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

Huhtikuun ajan talletus tuplana + 25€ riskitön veto!