Tshekkivahti Pavel Francouz on monelle kiekkojännärille vielä varsin tuntematon nimi.

28-vuotias maalivahti pelasi viimeiset kolme vuottaan KHL-seura Traktor Tsheljabinskin riveissä, joista kaksi viimeisintä joukkueen ykköskassarina.

Päättyneellä kaudella Francouz tahkosi 35 runkosarjaottelua torjuntaprosentilla 94,6 päästämällä keskimäärin vain 1,8 maalia per ottelu. Lisäksi hän johdatti joukkueensa aina itäisen konferenssin finaaleihin saakka, joissa KHL-mestari Ak Bars Kazan kellisti kuitenkin Traktorin voitoin 4-0.

***

Loistavien suorituksiensa johdosta Francouz sai keväällä elämänsä ensimmäisen NHL-sopimuksen, kun Colorado Avalanche allekirjoitti hänen kanssaan vuoden mittaisen, yksisuuntaisen sopimuksen. Veräjänvahdilla oli mahdollisuus siirtyä rahakkaammalla sopimuksella KHL-jätti SKA Pietariin, mutta mies halusi toteuttaa lapsuuden unelmansa ja tyytyi 690 000 dollarin palkkapussiin.

– Tämä on minun ensimmäinen ja viimeinen mahdollisuuteni (NHL:ssä). Tiesin, että jos saan mahdollisuuden, tartun siihen välittömästi, Francouz kertoi iSport.CZ –sivustolle.

– Moni neuvoi minua valitsemaan SKA:n, mutta kuuntelin sydäntäni ja valitsin NHL:n. Tiedän, että elämäni siellä ei välttämättä ole mitään ruusuilla tanssimista, mutta haluan taistella mahdollisuudestani.

Francouz pääsee syyskuussa esittämään osaamistaan Coloradon harjoitusleirillä. Suora pelipaikka NHL:stä on hyvin epätodennäköinen, sillä Avalanchen maalilla seisovat nykyään Semjon Varlamov ja Philipp Grubauer. Mikäli toinen heistä sattuu kuitenkin loukkaantumaan, on Francouzilla loistava sauma nousta joukkueen pelaavaan kokoonpanoon.