TSN:n toimittaja Travis Yost julkaisi hiljattain mielenkiintoisen artikkelin, jossa hän analysoi NHL:n parhaiden maalintekijöiden viime kauden täysosumia. Tarkemmin sanottuna sitä, minkälaisilla laukauksilla kyseiset maalit syntyivät.

Päättyneellä kaudella nähtiin peräti 32 pelaajaa, jotka tykittivät vähintään 30 maalia. Suurin osa osumista syntyi luonnollisesti rannelaukauksilla, mutta tämän lisäksi pelaajien työkalupakeista löytyy myös niin rystylaukaus, lyöntilaukaus, puolilämäri, ohjaus, kimmoke kuin myös ”vanhanaikainenkin”. Kyllä, vanhanaikainen, jota nähdään tosin huomattavasti harvemmin kuin muita variaatioita.

Joukkoon mahtui tietenkin myös yksi suomalaisnimi, Patrik Laine, joka teki 44 maalistaan puolet (50%) rannelaukauksella. Loput syntyivät puolilämärillä (31,8%), lyöntilaukauksella (13,6%) ja rystyllä (4,5%).

Laineen lukema puolilämärillä (snapshot) oli niin korkea, että parempaan kykenivät ainoastaan Phil Kessel (41,8%), Taylor Hall (33,3%) ja Sean Couturier (32,3%).

Rannelaukausten kärkinimi oli puolestaan Nathan MacKinnon, joka teki ranteellaan peräti 71,9 prosenttia kaikista viime kauden osumistaan (39). NHL:n aatelia tässä kategoriassa oli kuitenkin Filip Forsberg, joka niittasi melkein kaikki 26 maaliaan rannelaukauksella (88,8%).

NHL:n rystymestari oli Brad Marchand (29,8%), lyöntilaukausykkönen Aleksandr Ovetshkin (34,7%) ja ohjurikärki Anders Lee (22,5).

Sanottakoon vielä, että eniten vanhanaikaisia listaukseen kuuluvista pelaajista sujautti Eric Staal (4,8%).