Näkökulma: Yzerman teki sen taas: NHL-supertähden sopimus kerää ylistystä – Tampalla kuitenkin valtava etu puolellaan!

© Kuva: Getty Images

150% talletusbonus vedonlyöntiin!

Tampa Bay Lightningin GM Steve Yzermania pidetään eräänlaisena velhona monestakin syystä. Entinen huippupelaaja on onnistunut hieromaan henkeäsalpaavia pelaajakauppoja, hankkimaan orkersteriinsa useita huippulupauksia ja hieromaan maagisia sopimuksia, jotka saavat silmätkin pyörimään päässä.

Arvostin miestä aikoinaan pelaajana, nykyään seurapomona. Eikä se tule siitä muuttumaan miksikään.

Kaksi vuotta sitten moni oletti Steven Stamkosin karkaavan pois Tampa-leiristä, mutta niin vain ”Stevie Wonder” sai pidettyä kanadalaistähden riveissään. ”Stammerille” lätkäistiin kahdeksan vuoden mittainen ja cap hitiltään 8,5 miljoonan dollarin arvoinen sopimus, joka on varsin edullinen moniin muihin pelaajasopimuksiin verraten. Totta puhuen, onhan tuo pahvi aivan naurettavan halpa!

Stamkos on kärsinyt vaikeista loukkaantumisista, mutta viime kaudella mies oli jälleen yksi NHL:n parhaista pelaajista. 86 tehopistettä 78 runkosarjaottelussa kertoo olennaisen, mutta pelaajataitojensa lisäksi kanadalainen on joukkueensa suurin esikuva ja johtaja.

***

No, tiistaina Yzerman heilautti jälleen taikasauvaansa ja lätkäisi Nikita Kutsheroville 8-vuotisen ja 76 miljoonan taalan jatkosopimuksen. Venäläislaiturin nykyistä kontrahtia on vielä vuosi jäljellä, joten mies pääsee nauttimaan 9,5 miljoonan vuosiliksastaan vasta kaudesta 2019-2020 alkaen.

Kuinka Yzerman sitten onnistui tässä? Kutsherov paukutti päättyneellä kaudella 100 pinnaa ja hänen oletettiin kuittaavan jatkossa vähintään 10 miljoonan kausitienestit.

Tämä asia selvinnee nappaamalla kalkulaattori käteen.

Eli, Tampallahan on ensinnäkin pienoinen etu moniin muihin NHL-seuroihin nähden. Kuten moni varmasti tietää, USA ja Kanada ovat molemmat valtiomuodoltaan liittovaltioita, joka aiheuttaa paikoitellen suuria alueellisia eroja.

Yhdysvalloissa jokainen yli 500 000 dollaria tienaava henkilö, tässä tapauksessa NHL-pelaaja, joutuu maksamaan veroja 37,0 prosenttia. Tämän lisäksi lätkäistään osavaltiovero, joka on alueesta riippuen 0-13,06 prosenttia. Lisäksi joissain kaupungeissa, kuten New Yorkissa, asukkaat joutuvat pulittamaan myös 1-4,25 prosentin kaupunkiveron.

NHL-kartalla on viisi seuraa, joilla ei tarvitse maksaa lainkaan osavaltio- ja kaupunkiveroja: Florida Panthers, Dallas Stars, Nashville Predators, Vegas Golden Knights ja Tampa.

Miettikää, kuinka mahtava neuvotteluase tämä on kyseisten organisaatioiden seurapampuille, kuten vaikkapa Yzermanille. Tyhmää kai se olisi olla käyttämättä näin valtavaa etulyöntiasemaa.

Verojen jälkeen Kutsherov tulee nettoamaan jatkossa mukavat 5,985 miljoonaa dollaria vuodessa. Vastaava summa esimerkiksi Anaheim Ducksissa (osavaltiovero 13,06%) olisi 4,72 miljoonaa ja Ottawa Senatorsissa 4,449 miljoonaa.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että Kutsherovin tulisi saada Ottawalta yli 11 miljoonan dollarin vuosiansiot netotakseen saman verran kuin Tampassa.

Miksi otin tässä suurennuslasin alle Ottawan? Monet amerikkalaismediat povaavat Tampan olevan kärkiehdokas nappaamaan tämän hetken kuumimman nimen, Erik Karlssonin.

JOS näin tulee käymään, älkää yllättykö, mikäli Yzerman nykäisee jälleen silmänkääntötempun ja rysäyttää ruotsalaistähdelle cap hitiltään alle 11 miljoonan taalan diilin.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

150% talletusbonus vedonlyöntiin!