Montreal Canadiensista on muodostunut viime vuosina yksi NHL-viidakon suurimmista kriisiseuroista.

Viime kausi oli totaalinen pohjakosketus ja perinteitä pursuavan organisaation peli oli ajoittain hyvin surullista katsottavaa. Maalinteko tökki ja omissa soi surkean puolustuspelin kustannuksella. Ja mikä huolestuttavinta, maalivahti Carey Price oli menettänyt sen tärkeimmän aseensa – itseluottamuksen.

Montreal tunnetaan hyvin vaativana ja säälimättömänä pelipaikkana. Onko tuo ihmekään, sillä Canadiens on voittanut yli 100-vuotisen historiansa aikana Stanley Cupin useammin (23 kertaa), kuin yksikään muu NHL-seura. Edellisestä on kuitenkin aikaa jo kokonaiset 25 vuotta, eikä Montreal ole vuoden 1993 jälkeen yltänyt kertaakaan edes finaaleihin asti.

Miettikää, mitä quebeciläiset tästä ajattelevat? Raipaniskuilta ei säästy yksikään pelaaja eikä johtoryhmän jäsen. Yleisö ja media janoavat menestystä, mutta mistä löytyy oikeat palaset sen rakentamiseen?

***

Canadiens pääsi viime viikkoisessa varaustilaisuudessa varaamaan kolmanneksi korkeimmalla numerolla ja haaviin tarttui nuori suomalaislupaus Jesperi Kotkaniemi.

Valinta osui juuri oikeaan pelaajaan, sillä Montreal tarvitsee kipeästi uutta tulevaisuuden kärkisentteriä. Heinäkuussa 18 vuotta täyttävä Kotkaniemi ei ole vielä mittoja täyttävä NHL-tason keskushyökkääjä, mutta kahden vuoden sisällä tämäkin asia tulee luultavasti muuttumaan.

Tuleva kausi vierähtää mitä ilmeisimmin SM-liigassa, jossa Kotkaniemi pelasi jo menneellä kaudella loistavan sesongin. Ensimmäinen vuosi miesten sarjassa tuotti 10 maalia ja 29 tehopistettä. Ensi kaudella odotettavissa on vieläkin suurempi rooli Ässien riveissä ja porilaista kannattaa pitää visusti silmällä.

Toisella kierroksella Montreal varasi yhdysvaltalaissyntyisen Jesse Ylösen, joka aloittaa tulevan kauden Lahden Pelicansin paidassa. Viime kaudella 27 tehopistettä Espoo Unitedissa piiskannut laituri on Canadiensille loistava täsmäase tulevaisuudessa, mutta kehitystä on vielä tapahduttava rutkasti.

Kuten sanottu, kyseiset herrat astuvat NHL-näyttämölle vasta tuonnempana. Ennen sitä Montrealin on kasattava joukkue, johon suomalaislupauksilla on edes jokseenkin turvallista laskeutua.

***

Kesäkuun alussa nähtiin vaihtokauppa, jossa Max Domi siirtyi Arizona Coyotesista Montrealiin vaihdossa Alex Galchenyuckiin. Tässä vaiheessa on turha lähteä sen koommin perkaamaan, kumpi kyseisen kaupan voitti. Galchenyukin täytyi lähteä Montrealista ja aika näyttää, mitä mies saa aavikko-osavaltiossa aikaiseksi.

Canadiens sai loistavan kokonaisvaltaisen pelaajan, joka kykenee ratkaisuihin kentän jokaisella osa-alueella. Viime kaudella toisen sukupolven kiekkoilija pelasi täyden runkosarjan, jossa syntyi tehot 9+36=45. Nyt 23-vuotias Domi saa uralleen uuden startin ja mahdollisuuden kehittyä entisestään.

Kanadalaisseuran tiedetään hakevan lisävahvistusta sentteriosastoonsa ja muun muassa Buffalo Sabresin Ryan O’Reilly on linkitetty Montrealiin. Osapuolet neuvottelivat jo draftin kynnyksellä mahdollisesta vaihtokaupasta, jossa O’Reilly olisi siirtynyt Canadiensiin vaihdossa Montrealin 3. kierroksen varausvuoroon. The Athleticin toimittaja Pierre LeBrunin mukaan ”Habsin” GM Marc Bergevin kuitenkin perääntyi viime hetkellä.

Bergevin ja Sabresin GM Jason Botterill pitävät kuitenkin edelleen yhteyttä O’Reillyyn liittyen. Mikäli Buffalo onnistuu kauppaamaan kanadalaisen ennen heinäkuun alkua, se ei joudu maksamaan O’Reillylle kuuluvaa 7,5 miljoonan dollarin allekirjoituspalkkiota. Jos taas vaihtokauppa venyy heinäkuulle, nousee miehen vaihtoarvo täysin eri lukemiin, kuin mitä se nyt on.

O’Reilly ei ole suinkaan ainut pelaaja jota Canadiens on yrittänyt kosiskella itselleen. Montreal otti yhteyttä myös megatähti John Tavaresiin, josta tulee 1. heinäkuuta rajoittamaton vapaa agentti. Tavaresin kerrotaan kuitenkin kieltäytyneen sopimusneuvotteluista ja niinpä quebeciläiset jäivät nuolemaan näppejään.

Tästä tullaan siihen tosiasiaan, että jos Tavares ei halua edes neuvotella Montrealin kanssa, niin kuka haluaa?

Original six -joukkueen vetovoima on nyt alhaisempi kuin kenties koskaan. Tavaresilla on toki vara valita, kenen kanssa neuvotella, mutta hän tuskin lienee ainoa pelaaja, joka karttaa valtavaa mediapainetta kantavaa kanadalaisseuraa. Toisaalta Tavares fanitti nuoruusvuosinaan Montrealin verivihollista Toronto Maple Leafsia, joka saattoi osittain vaikuttaa miehen päätökseen.

Montrealin on nyt suurilta osin elettävä vaihtokauppojen kautta. Max Pacioretty liikkuu todennäköisesti kesän aikana, mutta vastineen tulee olla merkittävä.

Myös vapaiden pelaajien markkinat ovat isossa roolissa. Canadiensilla on palkkakatossa tilaa noin 18,5 miljoonaa, joten kapitaalia muutaman täsmäpelaajan hankkimiseen löytyy.

Se on sitten eri asia, kuka on valmis astumaan tulikuumaan painekattilaan.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko