Ruotsin jääkiekkoikoneihin kuuluva Henrik Zetterberg valmistautuu uransa 15. NHL-kauteen kotimaisemissa. Ensi syksynä 38 vuotta täyttävä hyökkääjä kertoi Detroit Free Press:lle, että odottaa Detroit Red Wingsin nousevan taas pudotuspelijoukkueeksi, ja uskoo olevansa iso osa tavoitteen saavuttamisessa.

– Harjoittelen kesän ja odotan paljon parempaa kautta, ruotsalainen linjasi.

Zetterbergin kaltaisen ikämiehen kohdalla spekuloidaan paljon uran jatkumisesta. Paperilla hän on ripustamassa hokkareita naulaan aikaisintaan vuonna 2021, sillä niin pitkälle hänen nykyinen sopimuksensa kestää. Ongelmia on kuitenkin odotettavissa, ja tuleva kausi voi jäädä hänen viimeisekseen, povaa Free Press.

Zetterberg on ollut loistavassa kunnossa, kun hän ei ole jättänyt peliäkään pelaamatta viimeisen kolmen vuoden aikana. Hänen uskotaan silti kärsivän lievistä, ikään kuuluvista selkäkivuista, jotka hidastavat miehen liikkumista entistä enemmän.

Nimenomaan selkä on ollut Zetterbergille akilleenkantapää. Hän joutui kesällä 2014 isoon selkäleikkaukseen, eikä hänelle ennustettu sen jälkee enää paljoa pelivuosia ammattilaisena. Sopimuksen päättyessä ruotsalainen olisi melkein 41-vuotias, mutta sopimus voi olla siinä vaiheessa jo purettu.

Kikkailut palkkakaton kanssa

Detroit solmi nykyisen sopimuksen Zetterbergin kanssa vuonna 2009. Tuolloin ei myöskään täysin uskottu, että ruotsalainen pelaisi vuoteen 2021 asti. Pitkällä sopimuksella pyrittiin kiertämään palkakaton ongelmat, jolloin Detroit säästi useita miljoonia. Lyhyempi sopimus olisi voinut nostaa Zetterbergin palkan yli kahdeksaan miljoonaan, joka olisi ollut seuralle liian paljon. Tuolloin se olisi myös saattanut luopua ruotsalaishyökkääjästään.

Zetterbergin loukkaantuminen ei olisi Detroitille iso katastrofi.

Jos Zetterbergin ura loppuu ennen vuotta 2021, seura voi lähettää hänet pitkäaikaisten potilaiden reserviin, minne muun muassa Chris Pronger ja Marian Hossa päätyivät. Näin Detroit saisi pientä helpotusta palkkatilanteeseen, vaikkei suoraan palkkakattoon.