Vaikka Mikko Rantanen on tiedetty hyväksi jääkiekkoilijaksi, silti Colorado Avalanchen laitahyökkääjä löi lähes kaikki ällikällä päättyneellä kaudella.

Nousiaisista lähtöisin oleva Rantanen, 21, takoi Avalanchessa 81 ottelussa 29+55=84 tehopistettä ja oli NHL:n tehokkain suomalainen.

Vuoden aikana tapahtunut kehitys oli niin Rantasella itsellään kuin koko joukkueella valtavaa. Edellisellä kaudella Avalanche oli koko NHL:n ylivoimaisesti huonoin joukkue. Tuolloin, tulokaskaudellaan, Rantanen oli jo yksi joukkueen positiivisimmista pelaajista tehoillaan 20+18=38.

Rantanen itse ei yhdy niihin hehkutuksiin, joita hän on Suomesta saanut osakseen. Toteaa vain tyynesti, että tällä kaudella tulosta pitikin tulla.

– Ei pisteitä hirveästi tule mietittyä ennen kautta, enkä ikinä aseta mitään tavoitteita. Mutta tietysti sen tiedostaa, että kärkiketjussa on aina tuloksentekovastuu. Jos pääsee (Nathan) MacKinnonin kanssa pelaamaan, niin silloin tulosta pitääkin tulla, Rantanen kommentoi keskiviikkona Helsingissä NHLSuomi-sivuston haastattelussa.

– Mielestäni autoimme MacKinnonin kanssa toisiamme aika paljon. Ja kun Gabriel Landeskog tuli kolmanneksi ketjuun, saimme kemiat toimimaan saman tien. Kaikki pelasivat hyvän kauden, joten siinä mielessä täytyy olla tyytyväinen, Rantanen summasi.

Rantanen hehkuttaa runkosarjassa 39+58=97 pistettä takonutta keskushyökkääjää estoitta. Avalanchen tulevaisuutta mietittäessä on syytä muistaa, että myös MacKinnon on vasta 22-vuotias.

– Se luistelu on suurin juttu hänellä. Tietysti kaikki muutkin osa-alueet ovat hänellä kunnossa. Mutta ihan omalla luistelullaankin hän pystyy luomaan tilanteita. Se on varmaan eniten hämmästyttänyt hänessä. Ja se, miten hän hyppäsi edelliskaudesta tähän kauteen ja miten paljon paremmaksi pelaajaksi hän tuli. Nyt hän on yksi liigan parhaista pelaajista. Onhan sitä ilo katsoa, Rantanen ylistää.

Ensi kaudella pidemmälle

Avalanche selviytyi runkosarjan viimeisen kierroksen voiton ansiosta pudotuspeleihin, joissa kohtasi viime kesään Stanley Cup -finalistin ja läntisen konferenssin tämän kauden ykkösen Nashville Predatorsin.

Avalanche taisteli urhoollisesti, mutta joutui taipumaan kuudessa ottelussa voitoin 2–4. Rantanen saalisti pudotuspeleissä neljä syöttöpistettä.

– Aina kun pudotuspeleihin pääsee, haluaa päästä niin pitkälle kuin mahdollista. Mutta tällä kerralla ei riittänyt Nashvillea vastaan. Mutta hyppy kyllä tuli, kun oltiin edellisellä kaudella viimeisiä koko liigassa, ja nyt pudotuspeleissä, joissa pistettiin vielä aika hyvin hanttiinkin. Joukkueelle jäi hyvä fiilis ja saimme luottamusta ensi kauteen, Rantanen kertoi.

– Ensi kaudella ei pudotuspelipaikka ole pelkästään tavoitteena. Haluamme päästä seuraavalle kierrokselle ja muuta, Rantanen naulasi.

Vastaavaa petrausta joukkueen ja Rantasen pistemääriin ei voi odottaa kuin tällä kaudella nähtiin. Rantanen kuitenkin muistuttaa, että joukkueelta on lupa odottaa vielä enemmän kuin päättyneellä sesongilla.

– Ensi vuonna joukkueella on jo kokemusta aika paljon. Meillä oli aika nuori joukkue, mutta ensi vuonna ollaan kokeneempia ja kaikilla on jo vähän playoff-pelejä alla. Luulen, että se auttaa, ja odotukset kasvavat myös joukkueen sisällä. Tiedämme, että pystymme pelaamaan hyvää kiekkoa. Ensi vuonna kaikki ovat askeleen parempia pelaajia, ja se auttaa, Rantanen uskoi.