Tampa Bay Lightningin veräjänvahti Andrei Vasilevski oli yksi NHL:n kuumimpia puheenaiheita kauden alkupuoliskolla, eikä syyttä.

1.1.2018 asti venäläinen torjui 31 ottelusta hurjat 25 voittoa torjuntaprosentin ollessa käsittämätön 93,5. Vezina Trophya oltiin jo ojentamassa hänelle, mutta tämän jälkeen Vasilevski on ottanut pulkan alleen ja lähtenyt luisumaan jyrkästi mäkeä alaspäin.

Edellisestä 31 kamppailusta 23-vuotias Vasilevski on kaapinut 17 voittoa, mutta tappioita hänelle on kertynyt peräti 14. Tämä tilasto itsessään ei vielä ole kovinkaan huolestuttavaa luettavaa, vaan se, että hänen torjuntaprosenttinsa tämän vuoden puolella on vain 90,4. Päästettyjen maalien keskiarvo on anteeksiantamattoman surkea, 3,24. Helmikuusta alkaen se on vieläkin rumempi (3,45).

Onhan se ymmärrettävääkin. Vasilevskiin kohdistunut kuorma on ollut nuorelle maalivahdille todella kova. Hän on torjunut tällä kaudella hurjat 63 ottelua, joka on NHL-vahdeista neljänneksi suurin lukema. Edmonton Oilersin Cam Talbot, Toronto Maple Leafsin Frederik Andersen ja Winnipeg Jetsin Connor Hellebuyck ovat jokainen torjuneet 64 kamppailua.

Vasilevski myönsi maaliskuussa Tampa Bay Timesille olevansa väsynyt, ja että fyysinen rasitus on jopa yllättänyt hänet.

– Kun pelaat NHL:ssä yli 20 ottelua, voit luulla, että energiaa riittää yli 60:een. Mutta nyt 50 ottelun jälkeen… tämä on raskasta. Sen takia en ole ollut yhtä tarkka kuin kauden ensimmäisellä puoliskolla. Minun täytyy nyt yrittää totuttautua tilanteeseen ja päästä takaisin omalle tasolleni, maalivahti sanoi.

Luukulla tilanne ei ole sen parempi

NHL:ssä on kautta historian nähty maalivahteja, jotka ovat pelanneet ensin yli 70 ottelua runkosarjaottelua, ja kantaneet sen jälkeen joukkueensa Stanley Cupiin.

Legendaarinen Martin Brodeur teki sen kahdesti kausina 1999-00 ja 2002-03. Lisäksi Brodeur voitti Stanley Cupin kaudella 1994-95, jolloin pelattiin NHL:n työsulun takia ainoastaan jämäkausi.

Maalivahti tarvitsee kovan fyysisen kunnon lisäksi erittäin hyvät mentaaliset kyvyt, jotta se pystyy pelaamaan täyden NHL-kauden ilman suuria tasonnotkahduksia. Tämä on Vasilevskin ensimmäinen kausi ykkösmaalivahtina, jonka aikana hän on todistanut kyvykkyytensä lunastaa tämän paikan itselleen. Vasilevski ei ole kuitenkaan vielä valmis kantamaan Tampa Baytä yksin mestaruuteen asti.

Luukulla venäläistä tuuraa Arizona Coyotesista tämän kauden aikana tullut Louis Domingue. 26-vuotias kanadalaisvahti ei ole kuitenkaan sen kaliiberin kakkonen, jonka varaan Tampa pystyy turvautumaan pudotuspeleissä.

Lightning on kasannut täksi kaudeksi joukkueen, jolla sen on mahdollisuus mennä aivan korkeimmalle huipulle saakka. Romahtaneella ja väsähtäneellä ykkösmaalivahdilla sinne ei kuitenkaan ole mitään asiaa.

Tämä tulee olemaan myös se oppiraha, jonka Tampa Bay joutuu tältä kaudelta maksamaan.

Teksti: Niko Leinonen