Washington Capitalsin tähtivahti Braden Holtbyn runkosarja lähentelee totaalista katastrofia.

28-vuotias Holtby on pelannut tällä kaudella 50 ottelua vaatimattomalla torjuntaprosentilla 90,6 ja 3,03 päästettyjen maalien keskiarvolla.

Holbyn mahalasku huipulta alas alkoi vuodenvaihteessa ja paheni vielä entisestään helmikuun aikana. Hänet vaihdettiin helmikuun puolivälin ja maaliskuun alun välissä peräti kolme kertaa pois tolppien välistä kesken ottelun.

NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina-pystin kaudella 2015-16 voittanut kanadalainen ei ole pelannut tällä kaudella vielä yhtään nollapeliä, kun viime sesongilla niitä tuli jopa yhdeksän.

Sanomattakin selvää, että nämä edellämainitut tilastot eivät riitä yli kuuden miljoonan dollarin vuositienesteille pääsevälle maalivahdille.

Capitalsin johto päätyi helmikuun puolivälissä isoon ratkaisuun ja teki vaivihkaa kakkosvahtina kautensa aloittaneesta Philipp Grubauerista joukkueen ykkösvahdin. 26-vuotias saksalainen on pelannut helmikuun 15. päivän jälkeen 14 ottelua, kun taas Holtbylle pelejä on kertynyt vain kahdeksan.

Grubauerin torjuntaprosentti 92,3 on NHL:n kuudenneksi paras yli 32 ottelua pelanneiden maalivahtien joukossa. Hänen päästettyjen maalien keskiarvo 2,34 on taas NHL:n neljänneksi paras yli 32 kertaa pelanneiden vahtien listalla.

Capitalsilla dilemma pudotuspeleihin – Holtbylle hyvästit?

Capitalsin valmennusjohdolla on runkosarjan päätteeksi jättimäinen päätös edessä: peluuttavatko he pudotuspeleissä Holtbya vai Grubaueria?

Jos Capitals päätyy valitsemaan kuuman maalivahdin, eli Grubauerin, on Holtbyn tulevaisuus Capitalsissa pahasti vaakalaudalla. Tai sitten, jos Capitals päätyykin valitsemaan Holtbyn ykkösvahdiksi pudotuspeleihin, mutta hän ei pystykään nostamaan tasoaan ja Capitals putoaa aikaisin kesälomille – niin menettääkö hän Pittsburgh Penguinsin entisen maalivahdin Marc-Andre Fleuryn tapaan ykkösvahdin paikkansa lopullisesti?

Jos jompikumpi näistä edellä mainituista skenaarioista toteutuu, olisi Capitalsin järkevää laittaa Holtby ”lihoiksi” ensi kesänä ja kaupata hänet toiseen NHL-seuraan.

Holtbyn 6,1 miljoonan dollarin vuosipalkan vapautuminen pois Capitalsin palkkakatosta olisi suuri pelastus tällä hetkellä palkkakatto-ongelmien kanssa taistelevalle seuralle.

Holtbyn kuudella miljoonalla Capitals saisi kiinnitettyä sopimuksensa tähän kauteen päättävät avainpelaajat kuten John Carlsonin, Tom Wilsonin sekä tämän toimittajan unelmatapauksessa ykkösvahdiksi ensi kaudella nousevan Grubauerin. Tästä summasta jää vielä hyvä lovi uuden puolustajahankinnan tekemiseen (lue: Mike Green).

Capitalsin maalivahtitandem kaudella 2018-19

Venäläislähteiden mukaan Capitalsiin kesällä 2015 ensimmäisellä kierroksella (22.) varattu venäläisvahti Ilja Samsonov saapuu NHL:ään ensi kaudeksi. Mikäli tämä tosiaan toteutuu, olisi Capitalsin maalivahtitandem kaudella 2018-19 Grubauer-Samsonov.

Samsonovia pidetään yhtenä maailman lupaavimpana NHL:n ulkopuolella pelaavana maalivahtina. Mediajätti TSN listasi hänet helmikuussa maailman 10. parhaaksi NHL-prospektiksi.

Magnitogorskia edustava Samsonov pelasi tällä kaudella KHL:n runkosarjassa 26 ottelua torjuntaprosentilla 92,6. Pudotuspeleissä hän torjui viidessä kamppailussa torjuntaprosentilla 91,3.

Jos 21-vuotias venäläinen ei kuitenkaan ole vielä ensi kaudella valmis kakkosvahdin tehtäviin, on hänet helppo lähettää AHL:ään kehittymään ja hankkia tilalle kokenut ja halpa kakkosvahti. Tämä kokenut peluri voisi olla esimerkiksi suomalaisvahti Antti Niemi, jonka NHL-sopimus päättyy tähän kauteen.

Teksti: Lauri Saastamoinen

Twitter: LauriSaasta