Kesän 2016 varaustilaisuus muistetaan suomalaisittain erittäin hyvillä mielin. Tuolloin kärkiviisikkoon mahtui peräti kolme Suomen huippulahjakkuutta. Kolmikosta ensimmäisenä varatun Patrik Laineen uroteot tietää jokainen, Jesse Puljujärvi on saanut mahdollisuuksia Edmonton Oilersissa ja Olli Juolevi saapuu Pohjois-Amerikkaan, kun TPS:n kausi päättyy.

Ensimmäisellä kierroksella huudettiin myös neljäs suomalainen. Florida Panthers varasi numerolla 23 HIFK:n junioreissa säväyttäneen Henrik Borgströmin ja lähetti tämän Denverin yliopistoon kasvamaan korkoa.

Toista kautta yliopistosarja NCCA:ta pelaava Borgström on tuonut hymyn Panthersin valmennusjohdon kasvoille. 36 ottelussa suomalainen ehti tehdä 21 maalia ja 49 tehopistettä. Lukemilla Borgström kuului sarjan parhaimmistoon.

On todennäköistä, että 20-vuotias keskushyökkääjä nousee Floridan kokoonpanoon ensi kaudella. Tuolloin hänelle tarjoutuu mahdollisuus päästä joukkueen ykköstähden Aleksander Barkovin siipien suojiin oppimaan NHL-arjen salat.

Panthersin toimitusjohtaja Dale Tallon paljasti Sun Sentinel -lehdelle, että suomalaislupauksesta annettiin tarjouksia, kun kauden siirtoraja oli helmikuun lopulla umpeutumaisillaan. Tallon teki äkkiä selväksi, ettei hän aio luopua pelaajastaan, jolle on suuri rooli tarjolla tulevaisuudessa.

Tuossa vaiheessa Florida olisi voinut vahvistaa joukkuettaan muun muassa Ryan McDonaghin tai Max Paciorettyn kaltaisilla tähtipelaajilla ja saada paremmat mahdollisuudet pudotuspeleihin, mutta GM:n mieli ei muuttunut.

– Kaikki ovat kiinnostuneita Borgströmista. Me olemme kiinnostuneimpia. Olemme innoissamme saadessamme hänet mukaan. Hänen kanssaan joukkueesta tulee parempi. Saimme hänestä paljon tarjouksia, ja olimme vastahakoisia jokaisen suhteen, Tallon kommentoi.

Suomalaistalenttia kuvaillaan ketteräksi kuljettajaksi, joka löytää pelikaverinsa tilanteessa kuin tilanteessa. Hyvän pelikäsityksen lisäksi Borgström omaa nopean ja vaarallisen rannelaukauksen.

Tässä tyylinäyte hyökkääjän maalinteosta.

https://www.youtube.com/watch?v=a5c1n_syxCs

Florida Panthersin organisaatiosta löytyy myös toinen suomalainen huippulupaus, kun 19-vuotias Aleksi Heponiemi on tehnyt tällä kaudella ”vaatimattomat” 118 tehopistettä juniorisarja WHL:ssä.