Kahden suomalaisen nuorten maailmanmestarin, Mikko Rantasen ja Jesse Puljujärven, seurat Colorado Avalanche ja Edmonton Oilers iskevät yhteen sunnuntai-iltana.

Nuorten Leijonien maailmanmestaruuteen päättyneissä kotikisoissa Puljujärvi oli supertähti voittaessaan pistepörssin ja MVP-palkinnon. NHL-tasolla 21-vuotias Rantanen on kuitenkin ottanut ensimmäiset askeleet kohti tähteyttä kaksi vuotta nuoremman Puljujärven vielä etsiessä paikkaansa. Toista täyttä kauttaan NHL-tasolla ja kolmatta Pohjois-Amerikassa pelaava TPS-kasvatti taistelee tällä kaudella tosissaan suomalaisten pistepörssin voitosta Floridan Aleksander Barkovin kanssa.

NHL-kaukaloissa 800 ottelua (runkosarja- ja pudotuspelit) pelannut Viasatin asiantuntija Janne Niinimaa näkee Rantasen otteissa todellisilta tähdiltä vaadittavaa ammattimaisuutta.

– Rantanen on selkeästi päässyt askeleita eteenpäin ja itseluottamus on kunnossa. Lahjakkuus hän on ollut aina. Nyt on selkeästi päässyt hyvään rooliin. Hyvien jätkin kanssa pelaa hyvällä tasolla illasta toiseen. Hyvän ja huonon päivän eron hän on saanut mahdollisimman pieneksi. Todella hyvätasoinen NHL-hyökkääjä ja vakiinnuttanut paikkansa. Näkee kaikesta tekemisestä, että on ammattilainen. Hiffannut mitä
se ammattilaisena oleminen vaatii ja tehnyt sen eteen töitä. Pystyy vielä nipistämään tasoaan korkeammalle, Niinimaa toteaa.

Vuotta Rantasta myöhemmin NHL:ään ykköskierroksella varatun Puljujärven taival Pohjois-Amerikassa on ollut vaikeampi. Sekä tulokaskaudella että käynnissä olevalla toisella kaudella vauhtia on haettu AHL-farmijoukkueesta. Niin NHL- kuin AHL-kaukaloissakin pistetahti on jäänyt alle pisteen per peli. Osittain kyse on Puljujärven taiteilijaluonteesta, mutta Niinimaa laittaa vastuuta myös Oilersille, jonka paidassa hän itse pelasi neljä ja puoli kautta.

– Jesse on ollut vähän sellainen, että pitää nauttia ja olla mukavaa, mutta sitten saanut huomata, että herranjumala, täällähän on ihan eri kinkerit kuin Euroopassa. Itseluottamus otti siinä vähän kolauksen. Edmonton ei hoitanut sitä ihan niin kuin piti. Jessellä olisi pitänyt olla erityishuomiota. Hän on kuitenkin tehnyt paljon hommia itse ja palannut valmiimpana. Jesse pelaa nyt vahvasti molempiin päihin, Niinimaa kommentoi.

Vaikka pisteet ovatkin antaneet odottaa itseään, Puljujärvi on Niinimaan mukaan osoittanut jo nyt pystyvänsä pelaamaan NHL-tasolla. Viime kaudella pitkästä aikaa pudotuspeleihin selviytynyt Oilers on kovista odotuksista huolimatta juuttunut jälleen sarjan pohjajoukkoihin, mikä voi olla Puljujärven kehityksen kannalta positiivinen asia.

– Hänellä on siellä helvetin hyvä paikka nyt pelata, kun ei ole paineita. Voi sanoa, että ei Edmonton tuosta nouse. Ensi kausi voi olla Jesselle jo kuin tämä kausi on ollut Rantaselle. Puhutaan kuitenkin vasta 20-vuotiaasta jätkästä, Niinimaa muistuttaa.

Sunnuntaina 18.2. kello 22.05 alkava ottelu Colorado Avalanchen ja Edmonton Oilersin välillä näkyy suorana Viasat Jääkiekko -kanavalla ja osoitteessa viaplay.fi. Ottelun parhaat palat ovat nähtävissä osoitteesta viasport.fi.