NHL-seura Philadelphia Flyers jäädytti viime yön kierroksella Suomen aikaa legendaarisen Eric Lindrosin pelinumeron 88. Lindros on kunnianosoituksensa ansainnut, vaikka tie Philadelphiaan ei aikanaan sujunut ihan kaikkien hyvien pelisääntöjen mukaan.

Lindrosin alkutaival NHL:ssä oli nimittäin hyvin myrskyisä. Jo edesmennyt NHL-organisaatio Quebec Nordiques varasi Lindrosin koko varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana kesällä 1991. Lindros aiheutti heti suuren kohun, sillä hän kieltäytyi pelaamasta umpisurkean Nordiquesin paidassa.

Nordiquesin omistaja Marcel Aubut totesi kuitenkin, että ainoa tapa, millä Lindros voi päästä NHL:ään on pelata Nordiquesin paidassa ja kieltäytyi kauppaamasta ykkösvaraustaan. Lindros piti kuitenkin kiinni kannastaan, eikä pelannut vielä kaudella 1991-1992 NHL:ssä, vaikka hänen kykynsä olisivat siihen riittäneet. Kanadalainen pelasi junioriliiga OHL:n Oshawa Generalsin vain 13 ottelua, mutta osallistui Kanadan maajoukkuepaidassa Albertvillen olympialaisiin. Lindros palasi kisoista olympiahopea kaulassa.

Kesällä 1992 Nordiquesin eväät olivat syöty. Seuran ei auttanut tehdä mitään muuta kuin suostua Lindrosin vaatimuksiin. Kesän 1992 varaustilaisuudessa kauppa lopulta syntyi. Nordiques neuvotteli myös New York Rangersin kanssa, mutta lopulta kauppakumppaniksi päätyi Philadelphia Flyers. Lindros matkasi Flyersiin ja toiseen suuntaan siirtyivät Steve Duchesne, Ron Hextall, Kerry Huffman, Mike Ricci, Peter Forsberg, Flyersin ykköskierroksen varausvuoro sekä vuoden 1992 että 1993 varaustilaisuuksiin sekä 15 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Yksi NHL:n historian merkittävimmistä kaupoista oli syntynyt.

Forsberg nousi isoksi NHL-tähdeksi ja ruotsalainen oli vain muutamaa vuotta myöhemmin johdattamassa Quebecin Coloradoon muuttanutta organisaatiota Stanley Cup-mestaruuteen. Avalanche juhli mestaruutta kesällä 1996 ja myöhemmin myös vuonna 2001. Forsberg oli vuosikaudet äärimmäisen tärkeä palanen seuraa yhdessä Joe Sakicin kanssa.

Lindrosin ura meni hieman toisenlaisia polkuja. Toki hän nousi NHL:n supertähdeksi Flyersissa, mutta menestys kiersi Philadelphian joukkuetta siitä huolimatta. Lindros iski parhaalla NHL-kaudellaan 1995-1996 peräti 115 pistettä ja hätyytteli 100 tehopisteen rajan useammankin kerran, mutta Stanley Cup-voittajaa hänestä ei koskaan tullut. Lähimmäksi hän pääsi vuonna 1997. Tuolloin Flyers taipui kuitenkin Stanley Cup-finaaleissa Detroit Red Wingsille.

Lindrosin mahdista 1990-luvulla kertoo jotain se, että The Hockey News listasi hänet vuonna 1998 kaikkien aikojen pelaajien listalla 54. sijalle.

[readmore from=”suomalaiset”]

Lindrosin uran vitsaukseksi nousivat lopulta pahat loukkaantumiset. Todella pahasti pamahti kevään 2000 pudotuspeleissä. New Jersey Devilsin kovaluinen puolustaja Scott Stevens taklasi Lindrosia kovalla voimalla pään alueelle ja Lindros sai aivotärähdyksen. Seuraavalla kaudella Lindros ei pelannut missään Flyers-sopimuksen mentyä umpeen.

Lindrosin ura jatkui tämän jälkeen vielä New York Rangersissa, Toronto Maple Leafsissa sekä Dallas Starsissa, mutta usein toistuneet aivotähdykset veivät voimahyökkääjästä mehut, eikä hän enää koskaan onnistunut nousemaan vanhalle hyvälle tasolleen.

Kausi 2006-2007 Dallasin paidassa jäi lopulta Eric Lindrosin viimeiseksi ammattilaisena. Viimeinen NHL-kausi toi tilille 49 ottelua ja vaatimattomat tehopisteet 5+21=26. Vuonna 2007 hän ilmoitti lopettavansa uransa vain 34-vuotiaana.

Kumpi NHL:n kohukaupassa sitten voitti, Philadelphia vai Quebec? Jos pelkkiä mestaruuksia lasketaan, niin Coloradoon muuttanut Quebecin organisaatio vei taiston aika selvästi.

Eric Lindros on kaikesta huolimatta ansainnut kunnianosoituksensa. Hän pelasi hienon ja pitkän uran ja voitti muun muassa olympiakultaa. Se lienee ihan hyvä lohdutuspalkinto siitä, että Stanley Cup jäi saamatta. Kuten on myös se, että Lindros on valittu Hockey Hall of Famen jäseneksi.

Ville Hirvonen
@hirvonenville