Edmonton Oilersin suomalaislupaus Jesse Puljujärvi nakattiin pari viikkoa sitten joukkueen kapteenin ja johtotähden Connor McDavidin rinnalle.

Tulos oli välittömästi loistavaa, koska Puljujärvi on tehnyt viimeiseen kuuteen peliin kolme maalia ja viisi tehopistettä.

Sportsnetin tilastoanalytiikkaan erikoistunut toimittaja Andrew Berkshire pureutui syvemmälle tilastoihin ja löysi mielenkiintoisen yksityiskohdan 19-vuotiaan suomalaislupauksen pelaamisesta.

– Yksi isoimmista asioista, missä Puljujärvi auttaa Oilersia, on hänen taitonsa iskeä maaleja maalin eteen syntyneistä irtokiekoista. Tämä ei kuulosta paljolta, mutta hänen ampuu irtokiekosta tai jälkitilanteesta syntyneistä maalipaikoista peräti 0,6 kertaa 20 minuutin peliaikaa kohden. Hän johtaa tässä tilastossa koko NHL:ää, Berkshire analysoi.

– Tuollaisia tilanteita on erittäin vaikeata saada ja ne ovat hyvin arvokkaita. Irtokiekko viimeistellään maaliin yleensä noin 40 prosentin mahdollisuudella, ja koska 90 prosenttia irtokiekoista menee puolustavalle joukkueelle ja heidän maalivahdille, on harvinainen taito kaapia niitä jatkuvasti itselleen, toimittaja sanoo.