NHL:n toimistoväki on pohtinut päänsä puhki, miten liigan maalimäärät voitaisiin saada kasvuun ja siten pelistä entistä viihdyttävämpää.

Tähän saakka muutokset ovat koskeneet lähinnä maalivahteja. Heidän varusteitaan on pienennetty kerta toisensa jälkeen – itse asiassa jopa niissä määrin, että maalivahdit ovat joutuneet alkaa pohtia omaa turvallisuuttaan.

Yksi oleellinen muutos on ollut niin ikään maalien vieminen lähemmäksi päätylaitoja, minkä myötä kiekko kimpoaa paljon nopeammin takaisin maalinedustalle.

Mikään nähdyistä muutoksista ei ole ollut kuitenkaan sellainen selkeä tajunnanräjäyttäjä ja sen myötä ajatukset vietiin jopa niinkin äärimmäisiin mittasuhteisiin kuin maalien koon kasvattamiseen.

Mutta sitten NHL:n toimistolla tapahtui jotain mystistä.

Siellä palattiin tulevaisuuteen ja löydettiin pölyyntynyt versio työsulkukauden 2004-05 myötä muuttuneesta sääntökirjasta.

Mitäpä, jos se uusi suunta voitaisiinkin löytää pelin sisältä? Sen sijaan, että kaivellaan maalivahtien munaskuukkeleita äärimmäisen tiukoista pillifarkuista, mitä jos muutettaisiinkin sääntöjä?

No, itse asiassa niitä sääntöjä ei tarvinnut edes muuttaa, vaan pelkästään linjauksien muuttaminen riitti.

Toisin sanoen NHL esitteli harjoituskaudella ison muutoksen: huitomista ei enää suvaita, vaan siitä seuraa lähes poikkeuksetta aina kaksiminuuttinen.

Harjoituskaudella homma tuntui karkaavan tuomareilta jopa käsistä, mutta niin oli tarkoituskin. Pelaajille piti näet opettaa ankaralla kädellä, ettei sitä enää suvaita – käsien hakkaaminen mailalla on temppu, josta heilahtaa aina häkki.

Ja nyt tuosta NHL:n toimistoväen neronleimauksesta on päästy nauttimaan kuluvan runkosarjan aikana oikein toden teolla:

  • Maaleja on nähty peräti 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan ajankohtaan
  • Ylivoimamaalien määrä on kasvanut niin ikään viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna 14 prosenttia
  • Alivoimamaalien määrä on kasvanut uskomattomat 38 prosenttia

Kun siis kaukalossa on aiempaa enemmän vauhtia, kuten viime vuodet ovat osoittaneet, pelaajat ovat entistä taitavampia ja erikoistilanteita, sekä sen myötä tilaa, nähdään aiempaa enemmän, tässä seisoo lopputulos.

Hienoa, NHL!