Kun Anaheim Ducks luopui monien yllätykseksi kesän laajennusdraftissa huippulupaavasta Shea Theodoresta, Vatasen tilanteen uskottiin rauhoittuneen.

Vatanen oli nimittäin ollut pitkin viime kevättä siirtohuhujen kohteena ja ennen kaikkea häntä vietiin Toronto Maple Leafsiin.

Näissä huhuissa olikin oma pointtinsa, sillä New Jersey Devils -siirron varmistuttua TSN:n toimittaja Bob McKenzie nosti edelleen kanadalaisseuran esiin ja pohti, miksi siirto ei koskaan toteutunut.

Vaan mikä sitten teki Vatasesta niin sanotusti ylijäämäpelaajan, siis vielä Theodoren menettämisen jälkeenkin? Miksi Anaheim kauppasi hänet?

Vielä ennen viime kautta Vatanen oli yksi Anaheimin kärkipuolustajista. Samaan aikaan alisuorittajana tunnetuksi tullutta Cam Fowleria vietiin jatkuvasti uusiin maisemiin. Mennyt sesonki käänsi kuitenkin tilanteen päälaelleen – Fowler löysi pelaajana täysin uuden tason, nousten selkeästi kalifornialaisseuran ykköspuolustajaksi, kun taas Vatanen pelasi NHL-uransa heikoimman kauden.

Samaan aikaan Hampus Lindholm otti tukevan etumatkan Vataseen nähden, ja kun nuori Brandon Montour osoitti viimeistään kuluvalla kaudella olevansa erinomainen NHL-puolustaja, ei Ducksin kannattanut enää ”haaskata” kolmospakkiparin puolustajaan (Vatanen) lähes 5 miljoonaa dollaria kaudessa.

Tämän vahvistivat myös Ducksin GM:nä toimivan Bob Murrayn puheet Los Angeles Timesin haastattelussa.

”Eihän se ole koskaan helppoa menettää Samin kaltaista kaveria, mutta meillä on todella laaja puolustusosasto. Tiesin aina, että jossain vaiheessa tulee tilanne, jossa meillä on liikaa puolustajia ja heihin käytetään liikaa rahaa.”

Toisin sanoen Vatasen NHL-uralla tapahtui se ensimmäinen notkahdus juuri väärään aikaan, ja väärässä paikassa. Ducksin täytyi keventää puolustuspäätään ja liipaisin paukahti Vatasen kohdalla.

Kun tähän kaikkeen lisätään kesällä suoritettu mittava olkapääoperaatio, joka vei osan suomalaisen alkukaudesta ja vaikuttaa siten Vatasen tekemiseen edelleen, se lopulta ikään kuin sinetöi kaiken.

Se nimittäin tarjosi Montourin kaltaiselle kaverille todellisen näyttöpaikan, johon 23-vuotias kanadalainen tarttui kaksin käsin kiinni.