New York Islandersin ympärillä leijuu todella paljon kysymysmerkkejä. Itse asiassa niin paljon, ettei yksikään seura haluaisi olla vastaavanlaisessa tilanteessa.

Kyse on ennen kaikkea seuran hallitilanteesta, sillä yhteistyö Barclays Centerin kanssa on jäämässä kymmenien vuosien sijaan vain muutaman vuoden mittaiseksi.

Tällä hetkellä Islandersilla onkin hätä kädessä. Joukkue tarvitsee jostain uuden kotihallin ja kaikki on käytännössä ottaen yhden kortin varassa; mikäli seura ei voita tarjouskilpaa, ja siten saa rakennuslupaa, Queensissa sijaitsevaan Belmont Parkiin, tulevaisuus on täysi mysteeri.

Eikä kyse ole pelkästä kotihallista. Kyse on myös kaukalon puolella seuran pelillisen sielun, John Tavaresin, kohtalosta. Tavaresin sopimus on nimittäin katkolla ensi kesänä ja hän ei ole halunnut hätäillä jatkosopimuksen suhteen.

Miksi ei? No, kyse on ollut kahdesta asiasta: siitä, mihin suuntaan joukkue on menossa kaukalon puolella sekä seuran suunnasta kaukalon ulkopuolella – siis hallitilanteesta.

Hallitilanteeseen Islandersin johtoporras ei tällä nimenomaisella hetkellä pysty vaikuttaa, sillä se odottaa New Yorkin kaupungin päätöstä Belmont Parkin suhteen.

Sen sijaan kaukalossa se pystyy näyttämään, miksi Tavaresin kannattaa jäädä rakastamaansa seuraan.

Ja niin se on näyttänytkin.

Heikon alun jälkeen joukkue on enää vain kahden pisteen päässä Metropolitan-divisioonan kärkipaikasta ja se on pelannut ottelun verran vähemmän kuin divisioonaa johtava New Jersey Devils.

Samaan syssyyn se on voittanut yhdeksästä kotiottelustaan seitsemän, eikä se ole jäänyt kotonaan vielä kertaakaan pisteittä.

Islanders siis toteuttaa tällä hetkellä parasta, ja tietyssä mielessä myös ainoaa, tapaansa pitää John Tavares riveissään. Joukkue haluaa osoittaa kapteenilleen, että huolimatta seuran epävarmasta tilanteesta, Islanders on oikea joukkue hänelle.

Kausi on kuitenkin edelleen nuori ja todistettavaa riittää melkoisesti. Pelkkä hyvä alkukausi ei siihen vielä riitä.

[readmore from=”siirtomarkkinat”]

Steven Stamkosin pitämiseen Tampa Bay Lightningissa vaadittiin käytännössä ottaen kiistaton todistusaineisto siitä, että voittaminen seurassa on mahdollista, ja todistusaineistona toimi paikka Stanley Cup -finaaleissa.

Välttämättä aivan vastaavaan suoritukseen Islandersin ei tarvitse yltää näyttääkseen Tavaresille, että tämän kannattaa jäädä seuraan, mutta selkeä edistysaskel sen on otettava.

Mitä todennäköisimmin se tarkoittaa vähintään konferenssifinaalipaikkaa, joten paine on kova.