Pittsburgh Penguins teki yli 16 vuotta sitten rajun ratkaisun, kun se kauppasi tshekkitähti Jaromir Jagrin Washington Capitalsiin.

Vaan, miksi ihmeessä Penguins päätti tuolloin luopua supertähdestään, joka oli toiminut viimeiset kolme kautta seuran kapteenina ja tehnyt päättyneellä kaudella 81 runkosarjaotteluun huimat tehot 52+69=121?

Tuohon aikaan pennsylvanialaisseura oli jättimäisissä vaikeuksissa. Se oli pahasti velkaantunut ja menossa vääjäämättömästi kohti konkurssia. Lisäksi sillä oli ongelmia maksaa Jagrin palkka.

– Ainoa joukkue, joka oli mukana vaihtoehtona, oli New York Rangers. Tuohon aikaan Pittsburgh oli konkurssitilassa ja siinä kaupassa oli kyse enemmän rahasta kuin pelaajista, Jagr paljastaa ABC Newsille.

– Pittsburghissa koettiin, että Rangers oli ainoa toinen joukkue, joka pystyi antamaan rahaa kaupassa.

Oma osansa Jagrin kauppaamisessa oli myös sillä, että hän oli kauden 2000-01 aikana pyytänyt julkisesti useaan eri otteeseen siirtoa.

Kyse oli monen asian summasta: hän ei tullut toimeen tshekkivalmentaja Ivan Hlinkan kanssa ja samaan aikaan hän koki jäävänsä takaisin kaukaloon palanneen Mario Lemieux’n varjoon.

Lopulta Jagr päätyi Capitals-paitaan, kun hänet ja puolustaja Frantisek Kucera vaihdettiin Kris Beechiin, Michal Sivekiin sekä Ross Lupaschukiin. Tuosta hetkestä käynnistyi selkeä taantuma Jagrin pelaajauralla, mutta 45-vuotias tshekki-ikoni ei kuitenkaan kadu siirtoa millään tavoin.

[readmore from=”jagr-jaromir”]

– Minä uskon Jumalaan ja näen, että kaikella on merkityksensä ja kaikessa on jotain positiivista. En siis lähde koskaan arvostelemaan tällaisia asioita.

Samalla Jagr-kauppa jäi NHL:n historiassa viimeiseksi kaupaksi, jossa pelaajista oli mahdollista maksaa myös konkreettista rahaa. Nykyisin seurat siis ”pelaavat” vain pelaajilla ja varausvuoroilla.

– Sen vaihtokaupan jälkeen treideissä ei enää liikkunut rahaa. Se oli siis viimeinen siirto, joka piti sisällään rahaa, Jagr summaa asian.