Boston Bruinsin suomalaistähti, vai pitäisikö vain sanoa maltillisesti, että Boston Bruinsin suomalaisvahti, Tuukka Rask, voitti Vezina Trophyn, eli NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon, kauden 2013-14 päätteeksi.

Tästä on tullut siis kuluneeksi noin kolme vuotta, joten aikaa Raskin Vezinasta ei ole kovinkaan paljoa.

Tästäkin huolimatta tilastot osoittavat, että Raskin liekki on ollut muutaman viimeisen vuoden aikana sammumaan päin. Tämä käy ilmi The Scoren tilastokatsauksesta, jossa on huomioitu Raskin edesottamukset eri maalipaikoissa viimeiseltä kolmelta kaudelta.

Kaikista helpoimpia maalipaikkoja Raskille siunaantuu paljon, sillä hänen LDSA (Low-Danger Shots Against) on NHL:n toiseksi korkein, 2 331. Kyseisten tilastojen tehokkuudessa ei häviä monelle maalivahdille, sillä hänen LDSV% (Low-Danger Save Percentage) on NHL:n kahdeksanneksi paras, 98,41 %.

[readmore from=”suomalaiset”]

Raskin MDSA (Medium-Danger) on sen sijaan 1 482, mikä on sekin NHL:n toiseksi suurin lukema. Tässä tapauksessa hänen torjuntaprosenttinsa kyseisistä laukauksista on ainoastaan 91,43, joka on NHL:n 45. paras lukema 60 maalivahdista, jotka ovat listauksessa mukana.

Suomalaisvahdin HDSA (High-Danger), eli siis laukaukset maalipaikoilta, jotka lasketaan kaikista vaarallisimmaksi, on 730, joka on NHL:n 12. suurin lukema. Tästäkin huolimatta Raskin torjuntaprosentti näistä on 75,62, joka on lähes NHL:n huonoin lukema (sijalla 56.).

Vaikka Raskin ura on siis tähän mennessä ollut loistava ja hän on yhä erinomainen maalivahti, puhuvat hänen tilastonsa samalla karua kieltä. Kyseiset tilastot ainakin puoltavat sitä väitettä, että Rask ei ole enää NHL-tason eliittimaalivahti.