Suomalaishyökkääjä Jesse Puljujärvi sai äskettäin hiukan yllättävänkin kutsun NHL-seura Edmonton Oilersin riveihin, joka lähetti hänet alunperin ennen kauden alkua AHL-joukkue Bakersfield Condorsin riveihin.

NHL-ura alkoi tämän kauden osalta myös komealla tavalla, sillä Pulju iski heti ensimmäisessä ottelussaan maalin. Viime yönä pelatussa toisessa kamppailussa ei syntynyt tehoja, mutta suomalaisnuorukainen pelasi 15:41, taklasi kahdesti, laukoi kertaalleen ja otti yhden blokin.

Tästäkin huolimatta Puljujärvellä on paljon todistettavaa lunastaakseen NHL-pelaajan statuksen itselleen. Tätä mieltä oli myös Bakersfield Californianiin jääkiekosta kirjoittava Mike Griffith, joka on seurannut tarkalla silmällä Puljun AHL-edesottamuksia.

Griffith tiedostaa toki sen, että esimerkiksi viime kausi oli Puljujärvelle henkisesti raskas. Kuinka paljon tämä näkyy kuitenkin nyt, siihen on hankala vastata.

– Potentiaali on hieno asia, mutta sinun on löydettävä paremmin tyhjää tilaa ja tehtävä enemmän töitä. Jos hän olisi kaikkea mitä jokainen haluaa, uskoisin, että hän löytäisi oman tiensä olla dominantti pelaaja, Griffith kertoi The Scorelle.

– Kuinka paljon on kyse henkisestä puolesta? En osaa sanoa. Tiedän, että viime kaudella hän oli henkisesti puhki. Hänen numeronsa olivat toki ok, mutta ne eivät sanoneet, että ”vau, tästä kasvaa seuraava iso pelaaja”.

Puljujärvi on kuitenkin petrannut myös Griffithin silmissä, etenkin laidapelissä. Toimittaja kuitenkin kertoi, että tätä parannusta ei ollut edes kovin vaikea tehdä.

– Mielestäni hänen laitapelinsä on parantunut viime kaudesta, mutta se oli lähes pakollista, sillä siinä hänellä ei ollut kuin parannettavaa. Hän on iso kaveri, mutta en muista nähneeni häntä kertaakaan taistelemassa kiekosti hyvin laidan lähdettyvillä. Se on siis parantunut.

[readmore from=”suomalaiset”]

Moni on myös puolustellut Puljujärven tekemistä sillä, että edes vuoden 2014 kolmosvaraus, Leon Draisaitlin, NHL-ura ei lähtenyt liikkeelle odotetulla tavalla. Hän nimittäin pelasi ensimmäisellä kaudellaan 37 ottelua tehoin 2+7, kunnes hänet lähetettiin takaisin WHL-seura Kelowna Rocketsiin.

Seuraavalla kaudella Draisaitl aloitti AHL:n puolelta, tehden kuuteen otteluun tehot 1+1, kunnes kutsu NHL:ään kävi Jordan Eberlen loukkaannuttua. Draisaitl päätyi tekemään kyseisellä kaudella NHL:n puolella 72 kamppailuun tehot 19+32. Loppu on historiaa.

– Jos minun pitäisi tehdä vertaus niin sanoisin, että Puljujärvi on ollut täällä paljon Draisaitlia pidempään. Hänellä oli myös todellinen ”vau-faktori” pelissään, ja hän sai kutsun ylös silti vasta loukkaantumisen sattuessa.