Ehkä koko jääkiekkomaailman arvostetuin toimittaja, Bob McKenzie, puhuu niin sanotusta kahden viikon säännöstä, kuten olemme useampaan otteeseen kertoneet.

Tuolla säännöllä tarkoitetaan sitä, että NHL-kauden ensimmäiset kaksi viikkoa ovat harhaa, jotka eivät anna millään tasolla realistista kuvaa joukkueiden keskinäisistä voimasuhteista ja ensimmäiset todelliset merkit näistä saadaan vasta kauden kolmannella viikolla.

Kauden neljännen viikon osalta McKenzie puolestaan käyttää lausetta ”kun totuus tulee esiin”.

Toronto Maple Leafs oli ensimmäiset kaksi viikkoa todella vakuuttava. Se pelasi seitsemän ottelua ja voitti niistä kuusi. Maaleja tuli kuin liukuhihnalta, joukkue oli pysäyttämättömässä vireessä, vaikka se myös päästi paljon maaleja, ja lopulta vegasilaiset vedonlyöntiyhtiöt nostivat sen koko NHL:n suurimmaksi mestarisuosikiksi.

Tuon ensimmäisen kaksiviikkoisen jälkeen vaahteranlehtipaidat on nähty kahdeksan kertaa kaukalossa. Voittoja on tullut ainoastaan kaksi ja kaikki muut kuusi otteluaan se on hävinnyt, vieläpä varsinaisella peliajalla.

Mestaruushehkutuksen jälkeen se on siis onnistunut keräämään 16 jaossa olleesta pisteestä ainoastaan neljä.

Samaan aikaan myös maalinteko on – ainakin ensimmäiseen kahteen viikkoon peilaten – tyrehtynyt. Siinä, missä Maple Leafs teki ensimmäisissä seitsemässä ottelussa keskiarvolta 4.86 maalia ottelua kohden, on vastaava luku ollut viimeisissä kahdeksassa ottelussa ”ainoastaan” 2.88.

Maple Leafs on siis toisin sanoen tehnyt kaksi maalia ottelua kohden vähemmän, ja kun joukkueen oman pään tekeminen on samaan aikaan ollut yhtä lepsua kuin myös aivan alkukaudesta, yhtälö on ollut valmis.

[readmore from=”suomalaiset”]

Tällä hetkellä oikein kukaan ei tunnu osaavan sanoa, onko Maple Leafs kuluvan kauden osalta lintu vai kala – mestarisuosikki vai pelkästään osa kahden viikon harhaa? Tulevaisuus on eittämättä edelleen valoisa, mutta samaan aikaan ikkuna menestykselle on nykypäivän NHL:ssä luvattoman lyhyt.

Yksi tosiasia on ainakin se, että mikäli Mike Babcock ja kumppanit eivät saa korjattua joukkueen puolustuspelaamista, tai GM Lou Lamoriello loihdittua uusia nimiä puolustukseen, mestaruudesta puhuminen on pelkkä haaveuni.

Joku voisikin sanoa, että Maple Leafsin kohtalo ratkeaa tämän kauden Trade Deadlinella, eikä varmasti olisi kovinkaan kaukana totuudesta.