23-vuotiaan Esa Lindellin läpimurto NHL:ään saattaa tuntua ulkopuolisen näkökulmasta tapahtuneen nopeasti, mutta hänelle itselleen taival on ollut pitkä.

Dallas Stars varasi vuoden 2012 NHL Draftissa Lindellin kolmannella varauskierroksella, tarkalleen ottaen numerolla 74. Sen jälkeen hän pelasi seuraavat pari kautta Liigaa ja Mestistä, esiintyen sekä Helsingin Jokerien että K-Vantaan paidoissa.

Lopulta käänteentekeväksi valinnaksi Lindellin uralla osoittautui siirto Porin Ässiin. Nuori suomalainen lähti hakemaan sinne vastuuta kaudeksi 2014-15 ja sitä myös tuli. Lopputuloksena oli 57 pelattua runkosarjaottelua, tehopisteet 14+21=35 ja kutsu MM-kisoihin.

Keväällä 2015 hän kävi jo kokeilemassa AHL:ssä pelaamista viiden ottelun verran, mutta varsinaisesti hän siirtyi Pohjois-Amerikkaan vasta syksyllä. Tuolloin hän pääsi maistamaan NHL:ää jo viiden ottelun verran, mutta pääosin kausi vierähti Texas Starsin paidassa, jossa hän pelasi 73 ottelua ja teki pisteet 14+28=42.

Lopulta kauden 2015-16 erinomaiset otteet poikivat Lindellille todellisen mahdollisuuden taistella NHL-paikasta seuraavaksi kaudeksi ja sen hän myös teki syksyn 2016 Dallas Starsin harjoitusleirillä.

Vielä ensimmäiset ottelut hän vietti AHL:ssä, mutta kutsu kävi nopeasti NHL:n puolelle ja lopulta hän päätyi pelaamaan ylhäällä upeat 73 ottelua, joissa hän teki tehot 6+12=18.

Nykyisin Lindell onkin jo Starsin vakikalustoa. Hän kuuluu joukkueensa kakkosylivoimaan ja ylipäätään vastuuta on esimerkiksi tällä kaudella tullut ottelua kohden kaikista Stars-pelureista toiseksi eniten, 21:38.

– He (Dallas) antoi minulle paljon aikaa ennen kuin saavuin tänne ja uskon sen auttaneen minua melkoisesti. Olenkin todella kiitollinen siitä heille, Lindell muistelee kehityspolkuaan Suomesta NHL:ään Dallas Newsille.

– He antoivat minun palata takaisin Suomeen, sen jälkeen pelasin AHL:ssä, ja se oli todella tärkeää. Kaikki saattaa vaikuttaa tapahtuneen teille nopeasti, mutta minulle se on ollut pitkä aika; neljä vuotta Draftin jälkeen pelkästään siihen, että pääsin tänne – se on melkoisen pitkään.

”Hän tulee olemaan täällä pitkään”

Kaikkein eniten Lindelliä on auttanut hänen itsensä mukaan ehdottomasti se, että missä tahansa hän onkaan pelannut, vastuuta on tullut aina ja paljon.

– Pelaaminen auttaa sinua todella paljon. Olen saanut pelata aina paljon joka paikassa ja se on auttanut minua kehittymään paremmaksi. Pelaan yksinkertaista peliä, ja kun valmentajat luottavat siihen mitä teen, tuo se paljon itseluottamusta.

– Kun teet hyviä ratkaisuja, etkä tee niin paljon virheitä, valmentajat luottavat sinuun ja sitä kautta kehityt paremmaksi.

Kuten Lindell on jo aiemmin urallaan osoittanut, hän ei ole puheistaan huolimatta pelkkään yksinkertaiseen peruspuolustajan rooliin pystyvä pelaaja, vaan hänellä on paljon annettavaa myös hyökkäyspäässä.

– Hän on paljon parempi hyökkäyksellisesti kuin me luulimme. Hänen peliälynsä on loistava. Hän on yhtä hyvä sekä vasemmalla että oikealla puolella. Hän ei panikoi kiekollisena, eikä todellakaan ilman kiekkoa, päävalmentaja Ken Hitchcock kehuu yllättyneenä.

[readmore from=”suomalaiset”]

Niin, Lindell on pelannut kuluvalla kaudella toistaiseksi 11 ottelua (ennen ma-ti-yötä) ja tehnyt niissä tehot 3+2, tehotilaston ollessa +1. Toisin sanoen hän on 37 tehopisteen vauhdissa, mihin yltäminen olisi melkoisen hyvä suoritus ”peruspakilta”.

– Tunnen oloni paljon paremmaksi. Nyt minun on vain kehityttävä vieläkin paremmaksi.

Ja siihen kehitykseen selvästikin uskoo ainakin joukkuekaveri Dan Hamhuis, joka lähes 1 000 NHL:n runkosarjaottelua luutineena puolustajana tietää, mistä puhuu.

– Hän oli luotettava viime kaudella ja hän on jatkanut sitä samaa polkua eteenpäin. Kun katsoo, millaista jääkiekkoa Esa pelaa – hän tulee olemaan pitkään täällä. Se on yksinkertaista, hän ei ota turhia riskejä ja hän hyödyntää vahvuuksiaan. Hän on iso ja vahva kaveri, joka tekee fiksuja ratkaisuja.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.