Kun tällä hetkellä haetaan kiekkomaailman ykkösseuraa jokaisella mahdollisella mittarilla, löytyy se paikasta, jossa jääkiekkoa ei edes kuuluisi pelata.

Kyse on Nashvillestä, joka ei suinkaan ole se kaikkein perinteisin kiekkopitäjä. Itse asiassa se on niin kaukana siitä, että kymmenen vuotta sitten Predators oli muuttamassa Hamiltoniin, Ontarioon, ja koko hanke oli jo niin pitkällä, että kanadalaiskaupungissa oli jo käynnissä kausikorttien myynti.

Lopulta fanit ja paikalliset ihmiset Nashvillessä nousivat kuitenkin barrikadeille, he saivat tennesseeläiset sijoittajat sekä kaupungin Predatorsin taakse ja niinpä kaupungissa pelataan edelleen NHL-kiekkoa.

Itse asiassa Predators onkin tällä hetkellä jääkiekkoilevan maailman esimerkillisin seura. Vaan millä mittarilla? Sillä, että Nashvillessä fanit tulevat aina ensimmäisenä, jopa ennen menestystä.

Filosofia on siis varsin yksinkertainen: menestys on toki tärkeää, mutta mikäli kuset fanejasi silmään, mikään titteli ei riitä pelastamaan sitä suhdetta.

Näin kertoo esimerkiksi mediajätti ESPN, jonka keräämän datan mukaan lojaalius – sanan jokaisessa merkityksessä – on faneille tärkeämpää kuin mestaruudet.

Tarkemmin eriteltynä kaikkein tärkeintä on se, että pelaajat kaukalossa antavat aina kaikkensa, omistajat tarjoavat yleisöystävällisen areenan ja seura osoittaa uskollisuutensa sekä pelaajilleen että yhteisölleen.

Toisin sanoen fanit haluavat sitoutuneisuutta, eivät takuita.

Faneihin, kuten myös paikallisiin yrityksiin, sijoittaminen on siis ensiarvoisen tärkeää, sillä silloin he eivät hylkää joukkuettaan, vaikka se romahtaisi jäällä.

Ja sitä Nashvillessä todella tehdään – sijoitetaan faneihin. Annetaanpa seuraavien faktojen puhua puolestaan:

  • Predators kykeni tarjoamaan viime kaudella faneilleen Stanley Cup -finaalit – toisin sanoen voittavan joukkueen – ja samalla seuran lippujen hinnoissa otettiin huomioon fanit: lippujen hinnat olivat NHL:n keskikastia
  • Predators on ESPN:n tekemien mittausten mukaan kaikkein houkuttelevin seura faneille: sosiaalisessa mediassa, informaation välittämisessä matkapuhelimen välityksellä, verkkosivujen helppokäyttöisyydessä ja palautteenantopaikkojen tarjoamisessa
  • Predatorsin GM David Poile, joka valittiin viime kaudella NHL:n vuoden GM:ksi, kiinnitti kesällä Ryan Johansenin, Viktor Arvidssonin ja Austin Watsonin jokaisen erilaiseen ja eri mittaiseen jatkosopimukseen, pyrkien minimoimaan vastoinkäymiset tulevaisuudessa – seurassa ei juurikaan ”ylimakseta” pelaajille, vaan tehdään fiksuja sopimuksia
  • Predators kauppasi kesällä 2016 Shea Weberin Montreal Canadiensiin ja sai vastineena PK Subbanin, joka on vähintäänkin yhtä hyvä pelaaja, mutta nuorempi – jälleen kerran faneille pyritään tarjoamaan sitä, mitä on luvattu, ja pitkällä aikavälillä

Ennen kaikkea Predators-organisaatiossa faneja kohdellaan yksittäisinä henkilöinä, ei vain pienenä osana yhtä suurta massaa.

Kun ostat ottelulipun, saat tietoosi kansallislaulun esittäjän sekä kaikki kyseiseen peliin liittyvät erikoistarjoukset ja esitit sitten seuralle kysymyksen erityisruokavalioista, parkkeerauksesta tai mistä tahansa, saat aina uniikin vastauksen – et siis mitään automaattiviestiä.

”Me olemme yhteyksissä jokaisen porteistamme sisään kävelevän fanin kanssa”, seuran TJ Sean Henry hehkuttaa.

Asiakkaille, joita siis fanit eittämättä ovat, kaikkein tärkeintä on se, että he kokevat itsensä tärkeiksi. Ja sitä Nashvillessä juuri tehdään.

Seuraavan kerran siis, kun Liiga-päättäjillä – oli sitten kyse yksittäisten seurojen tai koko kotoisesta sarjan johtajista – käy mielessä tehdä jotain sellaista, joka tulee takuuvarmasti vihastuttamaan fanit, kannattaa miettiä kerran, jos toisenkin, että onko niin todella järkevää toimia.

Sille nimittäin saattaa olla olemassa syynsä, että tuote nimeltä ”Liiga” on ollut yhtä suurta kurimusta jo vuosikausien ajan.

[readmore from=”suomalaiset”]

Ja, jos ette minua usko, niin uskokaa näitä lukuja:

  • Forbesin mukaan Nashville Predatorsin arvo on kasvanut 62-prosenttisesti työsulkukaudesta 2012-13 alkaen
  • Kausikorttimyynti on vuodesta 2010 alkaen kasvanut 30-prosenttisesti

Nashvillessä tullaan siis vuosikausien ajan heittelemään monnikaloja jäälle, mikäli NHL sen edelleen jollain tasolla hyväksyy, ja moukaroimaan Bridgestone Arenan eteen parkkeerattuja autoja, jotka on paikallisten taiteilijoiden toimesta maalattu pudotuspelivastustajan värein.

Kaikki tämä siksi, että seurassa välitetään omistaan.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.