NHL:stä kuuluu kummia, sillä maalivahteihin keskittynyt analyytikko Gregory Balloch on selvittänyt, että suomalaisvahti Tuukka Raskin torjuntaprosentti, 92,3, on NHL:n kaikkien aikojen paras.

Hän on tällä hetkellä niukasti New Jersey Devils -vahti Cory Schneiderin, maalivahtilegenda Dominik Hasekin, Johnny Bowerin sekä Washington Capitalsin Braden Holtbyn edellä, joiden vastaava lukema on 92,2.

Balloch on karsinut listaltaan joitakin nuorukaisia pois, kuten vaikkapa Pittsburgh Penguinsin Matt Murrayn (uran torjuntaprosentti runkosarjassa 92,5), sillä hän on asettanut listaukselleen pelattujen otteluiden alarajan, joka on 200 runkosarjakamppailua.

Jos listauksessa alarajaksi asetettaisiin 25 pelattua ottelua, olisi Rask tässä vaiheessa jaetulla kakkossijalla yhdessä Philipp Grubauerin sekä Andrew Hammondin kanssa..

Balloch myös selvensi, että listauksessa nähtyjä lukemia ei olla suhteutettu NHL:n eri aikakausiin. Esimerkiksi juuri Hasekin ja vaikkapa Jaques Planten aktiiviurien aikana NHL:ssä tehtiin huomattavasti enemmän maaleja, kuin nykypäivänä.

Tämän vuoksi listan ykkössija tulee vaihtamaan mitä luultavimmin omistajaansa hyvin pian, sillä NHL-maalivahtien tilastot paranevat kausi kaudelta.

Rask pysyi listan kärjessä siitäkin huolimatta, vaikka maalivahtien tilastoihin lisättiin äskettäin 28 vuotta lisää, joita listauksista ei ole ennen tätä löytynyt. Nyt maalivahtien tilastot ovat saatavilla vuodesta 1955 lähtien.

Gregory Balloch

@GregBalloch
Obviously not adjusted for era, but, for the first time, here are your raw SV% leaders from 1955-2017 (28 years of historical data added)

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.