Kun katsoo 21-vuotiaan Julius Hongan peliä, on vaikea olla huomaamatta yhtäläisyyksiä muuan Erik Karlssoniin, siis pelaajaan, joka on valittu kahdesti NHL:n parhaaksi puolustajaksi.

Nyt joku saattaa kysyä, mitä nämä yhtäläisyydet sitten ovat. Antakaahan, kun kerron.

A: NHL:ssä oikealta ampuvat puolustajat ovat kuumaa tavaraa ja he molemmat ovat ”righteja”

B: Honka on 179-senttinen, Karlsson 182-senttinen – molemmat joutuvat siis päivästä toiseen paikkaamaan pientä kokoaan muiden avujensa kautta

C: Sekä Karlssonin että Hongan luistelu on upeaa katseltavaa, eikä kyse ole pelkästään siitä sulavasta liikkeestä tai luistelunopeudesta, vaan myös siitä, miten molempien katseet ovat kovassakin vauhdissa koko ajan ylhäällä

D: Molemmat kaverit elävät hyökkäysvoittoisesta pelityylistään; Karlsson oppi viime kaudella, että hänen tulee myös puolustaa, mutta kun katsoo nuorta Karlssonia, hän muistuttaa erehdyttävän paljon Honkaa

E: Karlssonin ja Hongan pelille ominaista on äärimmäisen vahva ylivoimaosaaminen

F: Heidän kyky hahmottaa kaukalo, ja ennakoida tulevat tapahtumat, ovat poikkeuksellisella tasolla – oli sitten kyse syötön antamisesta, kiekon kuljettamisesta pidemmälle lisätilaa hankkiakseen tai laukomisesta, he tietävät, milloin on oikea aika tehdä nämä ratkaisut

G: Honka on pelannut Dallas Starsin kaksi ensimmäistä leiripäivää Marc Methotin rinnalla ja juuri kyseinen kanadalaispuolustaja oli osaltaan tekemässä Karlssonista niin hyvää pelaajaa kuin hän on

H: Honka varattiin NHL:ään numerolla 14, Karlsson numerolla 15

Vaatii pirusti myös onnea

Luonnollisesti tässä kohtaa puhutaan kahdesta täysin eri kaliiperin puolustajasta, sillä Karlsson on eittämättä maailmassa pelipaikkansa paras pelaaja – kenties paras ylipäätään – kun taas Honka on vasta käynnistelemässä NHL-uraansa.

Kehittyminen yhdeksi maailman parhaista pelaajista vaatii myös paljon onnea matkaan, sitä ei ole koskaan kiistänyt yksikään, mutta kun asiat loksahtelevat pala toisensa jälkeen kohdalleen, jälki voi olla juuri niin kovaa kuin Karlssonin kohdalla.

Moni tietysti saattaa tässä kohtaa pitää allekirjoittanutta hulluna, kun vertailen Karlssonia ja Honkaa toisiinsa, mutta heitänkin tähän yhden kysymyksen: Kuinka moni uskoi ennen viime kauden alkua, että Ottawa Senatorsin ruotsalaissankari tulisi jonain päivänä blokkaamaan NHL:ssä toiseksi eniten laukauksia?

Itse asiassa kysyn vielä tähän toisenkin kysymyksen: kuinka moni piti Karlssonia ennen viime kautta maailman parhaana puolustajana ja mikä on asian laita nyt?

Perustan näkemykseni vahvasti sille, mitä olen nähnyt Hongalta AHL:ssä, niissä muutamissa NHL-peleissä, jotka hän on pelannut, ja viime kevään MM-kisoissa. Kun hän saa siirrettyä kaiken sen pelirohkeutensa, jonka hän omaa, NHL-kaukaloihin ja rinnalla on Methotin kaltainen paikkaava puolustaja, en epäile hetkeäkään, etteikö Hongasta voisi kehittyä ainakin Suomen omaa Karlssonia.

Kukaan ei tietenkään voi leikkiä ennustajaa, ja väittää, että Hongasta tulee Karlssonin kaltainen dominoiva pelaaja, mutta samaan aikaan monen on varmasti vaikea kiistää ne lukuisat samankaltaisuudet, jotka tällä kaksikolla keskenään on olemassa.

Kaikki on siis enemmän kuin mahdollista myös nuoren suomalaisen kohdalla, kunhan vain ne palaset loksahtavat yksi kerrallaan kohdalleen, aivan kuten on tapahtunut Karlssonin osalta matkan varrella.

Ja ennen kuin tyrmäätte tämän ajatuksen täysin, kannattaa katsoa muutama peli Hongan tekemistä, suhteuttaa se hänen ikäänsä ja miettiä, millaiseksi pelaajaksi hän voi kehittyä tulevien vuosien aikana, ennen kuin hän on pelaaja parhaassa iässä.

Vasta sen jälkeen voitte muodostaa oman mielipiteenne siitä, onko Hongasta oikeasti ainesta ”uudeksi Karlssoniksi”.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.