Jääkiekkomaailmaa vuonna 2009 kuohahduttanut slovakkilupaus Ladislav Scurkon saama vankeustuomio on noussut pinnalle uudelleen hänen pelattuaan pelaamaan maansa pääsarjaan.

Vuonna 2004 kaikki oli hyvin. Scurko oli lupaava jääkiekkoilija, joka varattiin NHL:ään Philadelphia Flyersin toimesta, kuudennella varauskierroksella (#170). Hän saapuikin välittömästi NHL-varauksensa jälkeen Pohjois-Amerikkaan ja vietti kaudet 2004-07 juniorisarja WHL:ssä.

Kahdella ensimmäisellä WHL-kaudellaan Scurko teki 131 runkosarjaotteluun tehot 34+51=85, pelatessaan Seattle Thunderbirdsissä, mutta Tri-City Americansissa vietetty kolmas meni pieleen loukkaantumisten vuoksi ja hänelle kirjattiin ainoastaan 12 ottelua.

Edessä oli paluu Slovakiaan, jossa hän pelasi sekä maansa pääsarjassa että toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, ennen kuin hänet vuonna 2009 tuomittiin jääkiekkotuomari Marek Liptaj’n murhasta vankilaan.

Scurkon saama tuomio oli ainoastaan kahdeksan vuoden mittainen, sillä hänet todettiin osittain syyntakeettomaksi ja lisäksi hän oli ollut tekohetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kokonaisuudessaan hän vietti tuomiostaan vankilassa ainoastaan vajaat kolme vuotta. Lyhyt aika vankilassa oli osittain seurausta siitä, että oikeudenkäynnin käynnistyminen viivästyi aina vuoteen 2012 saakka.

Samalla tämä kaikki mahdollisti hänen jääkiekkouransa jatkumisen ja hän pelasikin sekä Slovakian toiseksi että kolmanneksi korkeimmilla sarjatasoilla. Kokonaisuudessaan hän oli sivussa jääkiekkokaukaloista vain kaudet 2009-2010, 2010-11 ja 2014-15.

Koko tapahtumaketjusta nyt paljon selkeämpi kuva – valheiden verkko johti hirmutekoon

Ladislav Scurko murhasi Marek Liptaj’n tammikuussa 2008, iskettyään Liptaj’ta 19 kertaa puukolla. Hän myönsi syyllisyytensä murhaan reipasta vuotta myöhemmin, kun tuomarin jäänteet oli löydetty metsästä.

Tapahtumaketjun taustoista oli entuudestaan tiedossa se, että murhan kohteeksi joutunut Liptaj oli suuren rahasumman velkaa Scurkolle.

Sen sijaan sitä ei tiedetty, että Liptaj oli valehdellut Scurkolle sairastavansa syöpää, minkä seurauksena slovakkinuorukainen oli majoittanut tuomarin asuntoonsa. Lopulta valhe selvisi Scurkolle ja sitä seuranneen yhteenoton jälkeen hän päätyi surmaamaan Liptaj’n.

Nykyisin 31-vuotias slovakkipeluri on vapaalla jalalla, päästyään ehdonalaiseen vuonna 2015; hän itse asiassa siirtyi kuluvaksi kaudeksi pelaamaan Slovakian pääsarjaan, HC Detvan riveihin, missä hän toimii myös joukkueensa varakapteenina.

Ensimmäisen liigaottelunsa yhteydessä Scurko kiitteli tyttöystäväänsä Zuzanaa, joka oli seissyt alusta loppuun saakka hänen rinnallaan.

– En voi muuta kuin ihailla sitä, miten hän on pysynyt vierelläni, useat eri medialähteet kertovat hänen sanoneen.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.