Aivan urheilumaailman huipulla marginaalit ovat pieniä ja enemmän kuin usein erottava tekijä löytyy henkiseltä puolelta.

Wayne Gretzky, Michael Jordan, Andre Agassi, Tom Brady, Serena Williams, Mike Tyson – listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta edellä olevat nimet kertovat kaiken oleellisen: heistä jokainen on, tai on ollut, Tony Robbinsin asiakkaita.

Robbins on gurun aseman saavuttanut kunnianarvoisa elämäntapa-valmentaja ja motivaatiopuhuja, vaikka hän ei itse tästä jälkimmäisestä tittelistä pidäkään.

Hiljattain Robbins, joka on nykyisin multimiljonääri, oli puhumassa New Jersey Devilsin kotiareenana toimivassa Prudential Centerissä. Ilmapiiri oli kuin Stanley Cup -finaalien Game Sevenissä, mutta lauteilla oli vain yksi mies ja ympärillä täysin hullaantunut yleisö.

Robbins keskittyy työssään siis yksinomaan henkiseen puoleen. Hän ei usko kliseiseen positiivisen ajattelun malliin, vaan sen sijaan hän muokkaa asiakkaansa käyttäytymistä ja aivan kuten lihasmuistin kohdalla, hän rakentaa asiakkaalleen mentaalisen muistin.

Se ei olekaan millään tasolla sattumaa, että hänen asiakkainaan on ollut yllä oleva nimilista aivan urheilumaailman kirkkaimpia tähtiä. Hän on nimittäin saanut aikaiseksi tulosta.

– Käänsin Andre Agassin ympäri ja sen jälkeen hän voitti joka viikonloppu, neljänä viikonloppuna putkeen. Agassi antoikin minulle uskomattoman määrän krediittiä hänen paluustaan maailmanlistan ykköseksi – ehkä jopa liian paljon, ehkä ei. Sen jälkeen aloin tavoittaa myös niitä ihmisiä, jotka pitivät minua jonkinlaisena outona hyypiönä, Robbins muistelee yhtä menestystarinoistaan USA Todaylle.

Robbins on itse halunnut niin ikään olla huippu-urheilija, mutta unelma baseball-stipendistä mureni, kun hänet potkittiin ulos koulustaan pitkien hiuksien vuoksi; kyllä, luit aivan oikein.

Sen jälkeen hän päätti luovansa uran urheilutoimittajana, sillä hän ei suostunut luopumaan unelmastaan työskennellä urheilun parissa, tavalla tai toisella.

– Silloin ajattelin, että jos minulla ei todella ole lahjoja tähän, minun täytyy helvetti vieköön herätä ja keksiä, miten voin olla edelleen mukana urheilussa.

Lopulta hänestä tuli kaikkien tuntema henkinen valmentaja, joka on vienyt hänet uskomattomiin paikkoihin urheilumaailmassa.

– Rakastan sitä yhtenäisyyttä, joka on jokaisen urheilujoukkueen taustalla. Rakastan sitä haastetta. Rakastan kaikkea urheilussa.

”Kun he romahtavat, mistä se johtuu?”

Robbins onkin henkilö, joka saapuu apuun silloin, kun paineet ovat kaikkein korkeimmillaan tai urheilija ei yksinkertaisesti suoriudu sillä tasolla, mitä hänen oma henkilökohtainen taitotasonsa mahdollistaisi.

– Nämä urheilijat (Robbinsin asiakkaat) ovat maailman parhaita. Heillä on se kaikki taito olemassa. Kun he siis romahtavat, mistä se johtuu? Kyse ei ole taitotasoon liittyvästä ongelmasta, vaan psykologisesta ongelmasta.

Mutta, mitä Robbins sitten tekee urheilijalle, valmentajalle, poliitikolle tai julkisuuden henkilölle kaivaessaan heidät ylös kuopasta?

– Hänellä on yksinkertaisesti niin valtava tietopankki siitä, miten ja miksi ihmiset tekevät, mitä he tekevät. En kutsu häntä motivaatiopuhujaksi, vaan hän on ”life-changer” ja uskon hänen pystyvän auttamaan ketä tahansa, legendaarinen koripallovalmentaja Pat Riley, jonka apuna Robbins toimi aikanaan Los Angeles Lakersissa, avaa.

– Ja mitä tulee sitten joukkueurheiluun, jossa minä olen ollut läpi elämäni mukana, tuollainen kyky maksimoida henkiset voimavarat tulee yhä vain tärkeämmäksi.

Robbinsin itsensä mukaan kyse ei ole mistään rakettitieteestä, vaan muutokset, jotka hän yhdessä asiakkaidensa kanssa tekee, saattavat olla hyvinkin pientä hienosäätöä esimerkiksi tavassa ajatella asioita.

– Ei tässä ole kyse ihmeiden tai mahdottomuuksien tekemisestä. Mutta, jos joku tarvitsee apua tehdäkseen itsestään paremman oman itsensä, siihen saatetaan tarvita vain pieni nykäys oikeaan suuntaan.

Nykyisin Robbins on aktiivisessa yhteistyössä NBA-seura Golden State Warriorsin kanssa ja sattumoisin kyseinen seura on voittanut viimeiseen kolmeen vuoteen kaksi mestaruutta. Hän on auttanut myös jääkiekkojoukkueita, kuten vaikkapa Washington Capitalsia kuluvan vuoden huhtikuussa.

Tony Robbins

@TonyRobbins
Had the honor to work w/the NHL’s Washington @Capitals for 3 hours on Monday! They came out blazing the next night and destroyed Toronto!

Twiitissään Robbins kertoo saaneensa kunnian työskennellä Capitalsin kanssa kolmen tunnin ajan eräänä maanantaina ja kertoo joukkueen tulleen seuraavaan otteluunsa ilmiliekeissä ja tuhonneen seuraavana iltana Toronto Maple Leafsin (ottelu päättyi 4-1).

Robbins ei siis ole mikään utopinen sateentekijä, tai guru sanan varsinaisessa merkityksessä – hän vain uskoo puhtaasti mielen valtavaan voimaan ja sitä kautta hän kykenee auttamaan ihmiset oikeille raiteille, oli sitten kyse Wayne Gretzkystä, Nelson Mandelasta tai jopa siitä naapurin Pekasta.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.