Boston Bruinsin ja tähtihyökkääjä David Pastrnakin jatkosopimusneuvottelut ovat kestäneet ikuisuudelta tuntuneen ajan, eikä uudesta sopimuksesta ole edelleenkään mitään tietoa.

Oikeastaan tiedossa on vain se, että Pastrnakin tiedetään hakevan Leon Draisaitlin kaltaista sopimusta, joka siis on kahdeksanvuotinen ja vuositasolla arvoltaan 8,5 miljoonaa dollaria. Bruinsin puolestaan tiedetään tarjonneen 6 miljoonan dollarin vuosipalkkaa ja 6-7 vuoden mittaista sopimusta.

Mutta onko Pastrnak sitten ansainnut kaiken sen (lue: rahamäärän), jota hän seuraltaan hakee? Ehdottomasti on.

Tämä selviää, kun aletaan tekemään vertailua muihin NHL-tähtiin ja nimenomaan tarkasteltaessa heidän vastaavia pistetilastoja kunkin pelaajan ensimmäisten kolmen NHL-kauden osalta.

Ja miksi nimenomaan pistetilastoja? Koska siitä tshekkipelurille maksetaan – tehopisteistä siis.

Täysin perustellut vaatimukset – Bruinsin vaikea nikotella vastaan

Pastrnak oli viime kauden päättäessään 20-vuotias. Tähän mennessä hän on kolmen NHL-kautensa aikana pelannut 172 runkosarjaottelua, tehden niissä tehopisteet 59+64=123 – hänen ottelukohtainen pistekeskiarvonsa on siis 0.715.

Nyt otetaan muutama kaveri vertailuun:

  • Vladimir Tarasenko (23 vuotta): 179 ottelua, 66+69=137 | 0.765 pistettä/ottelu
  • Nikita Kucherov (22 vuotta): 211 ottelua, 68+81=149 | 0.706 pistettä/ottelu
  • Mark Scheifele (23 vuotta): 216 ottelua, 57+87=144 | 0.666 pistettä/ottelu
  • Leon Draisaitl (21 vuotta): 191 ottelua, 50+87=137 | 0.717 pistettä/ottelu

(Suluissa pelaajan ikä, jolloin takana oli ensimmäiset kolme NHL-kautta.)

Entäpä sitten edellä olevan nelikon sopimustilanne?

  • Tarasenkon vuosipalkka on 7,5 miljoonaa dollaria – sopimus umpeutuu 2023
  • Kucherovin vuosipalkka on 4,76 miljoonaa dollaria – sopimus umpeutuu 2019, mutta rahakkaat jatkosopimusneuvottelut ovat edessä aivan lähiaikoina
  • Scheifelen vuosipalkka on 6,125 miljoonaa dollaria – sopimus umpeutuu 2024
  • Draisaitlin vuosipalkka on 8,5 miljoonaa dollaria – sopimus umpeutuu 2025 ja se allekirjoitettiin tänä kesänä; vastaa siten parhaiten markkinoiden nykytilannetta

Kun siis Pastrnakin pistetehtailua lähdetään vertaamaan näihin kavereihin, ja sitä kautta haetaan sitä osuvinta sopimusmallia, on Tarasenkon diili lähinnä totuutta. Täytyy nimittäin ottaa huomioon se, että vaikka venäläispelurin pistekeskiarvo kolmelta ensimmäiseltä NHL-kaudeltaan oli 0.05 pistettä korkeampi, hän oli myös kolme vuotta vanhempi ja jo pelannut ammatikseen KHL:ssä.

Myös Draisaitlin pistekeskiarvo on hyvin lähellä Pastrnakin vastaavaa, mutta tässä kohtaa täytyy muistaa, että Edmonton Oilersin saksalaishyökkääjä on myös keskushyökkääjä ja lähtökohtaisesti senttereitä pidetään hieman laitureita arvokkaampina pelaajina.

Näitä esimerkkejä mukaillen Pastrnakin vuosipalkan tulisi siis liikkua Tarasenkon 7,5 miljoonan dollarin ja Draisaitlin 8,5 miljoonan dollarin tuntumassa.

Toki Bruins voi vedota esimerkiksi Scheifelen sopimukseen, mutta kyseessä on todellinen riistohinta ja hän tulee olemaan vuosikausien ajan yksi NHL:n pahiten alipalkatuista pelaajista.

Summa summarum: Boston Bruinsin johtoportaan kannattaisi alkaa kaivaa kuvettaan oikein toden teolla, sillä Pastrnakin vaatimukset ovat täysin oikeutettuja ja täysin oikeassa suhteessa nykymarkkinoihin.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.