NHL-kauden alkuun on tasan kuukausi ja harjoitusleirit käynnistyvät vajaan kahden viikon päästä; tästä huolimatta ilmassa on vielä monta ratkaistavaa kysymysmerkkiä.

NHL-fanien noin neljän kuukauden mittaisesta piinasta on kolme neljäsosaa takana ja h-hetki lähenee päivä päivältä.

Monille NHL-seuroille se tarkoittaa kuitenkin valtavaa kiirettä, sillä osalla seuroista on todella isoja asioita ratkottavanaan vielä ennen kauden alkua. Sama pätee luonnollisesti myös osaan pelaajista.

USA Todayn innoittaman lähdimme listaamaan seitsemän jättimäistä kysymysmerkkiä, jotka on vielä ratkaistavana.

Detroitin palkkakatto-ongelma

On itse asiassa vaikea ymmärtää, miten ihmeessä Detroit Red Wings on näinkin heikolla pelaajarosterilla (kuin sillä on) tilanteessa, jossa se on jo ylittänyt palkkakaton 3 miljoonalla dollarilla ja äärimmäisen tärkeä Andreas Athanasiou on edelleen ilman jatkosopimusta.

Tämä kuitenkin on realismia Detroitissa ja seuran GM:nä toimiva Ken Holland onkin käytännössä ottaen pakotettu vaihtokaupoille, tai ”hyödyntämään” waiver-listaa, pelastaakseen tilanteen.

Hieman helpotusta tuo Johan Franzenin (ura paketissa) piakkoin tapahtuva siirtyminen pitkäaikaistoipilaiden listalle, sillä se tuo lähes 4 miljoonaa dollaria ylimääräistä tilaa palkkakaton alle, mutta joka tapauksessa tilanne on todella vaikea. Ratkaisujen on tapahduttava todella pikaisesti.

John Tavaresin jatkosopimus

New York Islanders on epävarmemmassa tilanteessa kuin se on ollut vuosikausiin. Seura elää ja kuolee John Tavaresin kautta, eikä jatkosopimuksen syntymisestä ole tällä hetkellä tietoakaan.

Jos Tampa Bayn suunnalla Steven Stamkosin tilanne aiheutti hieman rauhattomuutta seuran ympärillä, Islandersin kohdalla tuo rauhattomuus moninkertaistuu, sillä joukkueen hyökkäysosasto ei ole likimainkaan niin laaja kuin floridalaisseurassa.

Tavaresin kohdalla kaiken ytimessä on seuran hallitilanne, ja mikäli siihen ei löydetä pysyvää ratkaisua, on brooklynilaisseura suuressa vaarassa menettää kapteeninsa ensi kesänä vapaiden pelaajamarkkinoiden kautta. Lähtökohdat tulevaan kauteen ovat siis todella epävarmat.

Matt Duchenen tulevaisuus

Matt Duchene -saaga on jatkunut nyt noin vuoden päivät ja luonnollisesti molempien osapuolien – sekä pelaajan itsensä että Colorado Avalanchen – osalta kaikkein paras ratkaisu olisi uuden seuran löytäminen.

Kanadalaissentterin ja denveriläisseuran väleihin onkin tullut pysyvä lovi, vaikka esimerkiksi Duchene on hoitanut tilanteen todella mallikkaasti julkisuudessa. Toisaalta hän taas sanoi menneen kauden aikana maisemanvaihdon olevan järkevä ratkaisu ja lisäksi hän kertoi kesällä viime kaudella tapahtuneesta loppuunpalamisestaan.

Kaiken kaikkiaan tilanne on varsin epäreilu myös seuran muita pelaajia kohtaan, ja vaikka GM Joe Sakic hakeekin ymmärrettävästi suurta vastinetta tähtipelaajastaan, jossain vaiheessa hänen on joustettava hieman vaatimuksiensa kanssa.

Pattitilanne nuorten tähtien kohdalla

David Pastrnak, Bo Horvat, Josh Anderson, Sam Bennett, Damon Severson ja Andreas Athanasiou. Siinä on melkoinen määrä nuorta osaamista – toisin sanoen joukkueidensa avainpelaajiin kuuluvia nimiä – ja he ovat edelleen vailla jatkosopimusta.

Yksikään näistä pelaajista, tai heidän oikeudet omistavista seuroista, ei halua nähdä samaa tilannetta kuin esimerkiksi Anaheim Ducks viime kaudella Hampus Lindholmin kanssa: kalifornialaisseura joutui aloittaa kautensa ilman tähtipuolustajaansa.

Athanasiou onkin jo yhdistetty vahvasti KHL:ään, kun taas Andersonin agentti kertoi Sveitsin olevan potentiaalinen vaihtoehto ainakin tilapäisratkaisuksi.

Pittsburgh Penguinsin kolmossentteri

Kun Matt Cullen päätti jatkaa pelaajauraansa, mutta Pittsburgh Penguinsin sijaan Minnesota Wildissa, joutui kahdesti Stanley Cup -voittoa putkeen juhlinut pennsylvanialaisseura ikävään tilanteeseen.

Seuralla ei nimittäin ole rahaa, millä mällätä, eikä toisekseen vapailla pelaajamarkkinoilla ole mitään kovinkaan houkuttelevia senttereitä. Niinpä Cullenin korvaaminen on käytännössä ottaen mahdotonta sekä taloudellisesta että pelillisestä näkökulmasta katsottuna.

Kauteen on aikaa kuukausi ja uusi kolmossentteri pitäisi ehtiä vielä istuttaa niin sanotusti taloon. Kiire tulee!

Vailla työpaikkaa

Luonnollisesti se kaikkein kovin nimi, joka on vielä vailla työpaikkaa tulevaksi NHL-kaudeksi, on tshekkilegenda Jaromir Jagr. Markkinat ovat olleet yllättävän hiljaiset hänen suhteensa ja saattaa olla, että Jagr löytääkin itsensä ainakin alkukaudesta kotimaansa toiseksi korkeimmalta sarjatasolta.

Jagrin ohella ilman työpaikkaa on myös muita kovia nimiä. Tällaisia ovat esimerkiksi puolustaja Cody Franson, jota on huhuiltu ainakin Chicago Blackhawksiin, sekä kokenut konkari Jarome Iginla.

Lisäksi myös KHL:stä doping-tuomiotaan pakeneva Danis Zaripov on vielä toistaiseksi ilman työnantajaa, joskaan ottajista ei tiettävästi ole pulaa.

Vegas ja ylitarjonta puolustajista

Vegas varasi, tai hankki vaihtokaupan kautta, NHL:n laajennusdraftissa peräti 15 puolustajaa, ja vaikka heistä uuden osoitteen ovatkin jo löytäneet Alexei Emelin, Marc Methot, David Schlemko ja Trevor van Riemsdyk, riittää Golden Knightsin GM:llä George McPheellä edelleen melkoisesti tehtävää.

Ketkä siis lähtevät? Potentiaalisina vaihtoehtoina pidetään ainakin Luca Sbisaa, Clayton Stoneria, Griffin Reinhartia ja Jon Merrilliä.

Todennäköisesti nevadalaisseura haluaisi vielä harjoitusleirin verran aikaa miettiä asiaa, mutta antavatko muut seurat siihen mahdollisuutta? Paljon mahdollista, että eivät, sillä mitä aiemmin pelaajarosteri on kasassa, sitä parempi.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.