Pelaajaurallaan kaksi NHL-ottelua Carolina Hurricanesin paidassa pelannut David Gove päätyi riistämään hengen itseltään juuri ennen ex-valmentajansa oikeudenkäyntiä.

Kun Gove pelasi yliopistojääkiekkoa, oli hän viimeisen päälle esimerkillinen pelaaja. Häntä katsottiin ylöspäin ja meno kaukalossakin oli niin vakuuttavaa, että hän oli vuonna 2001 ehdolla Yhdysvaltain vuoden yliopistopelaajaksi (Hobey Baker Award).

Gove pääsi urallaan pelaamaan myös kaksi NHL-ottelua, toisen kaudella 2005-06 ja toisen sitä seuranneella kaudella. Valtaosa urasta meni kuitenkin farmin puolella ja lopulta 449 pelatun AHL-ottelun, ja niissä tehtyjen 223 tehopisteen, jälkeen hän päätti pelaajauraansa kauden 2009-2010 päätteeksi.

Pelaajauransa päättymisen jälkeen hän siirtyi valmennustöihin, muun muassa erääseen Pittsburgh Penguinsin farmijoukkueista, ja oli menestyksekäs myös tällä saralla.

Taustalla kyti kuitenkin jotain karmivaa. Gove nimittäin oli joutunut nuoruudessaan toistuvasti juniorivalmentajansa raiskaamaksi ja ensimmäisellä kerralla hän oli ainoastaan 13-vuotias. Jääkiekko toimikin ikään kuin peiteaineena tälle kaikelle, mutta lopulta kuvaan tulivat kipulääkkeet ja sitä kautta rankemmat huumausaineet, millä hän yritti turruttaa pahaa oloaan.

– Kaikki mitä Dave teki – kaikki mitä hän ajatteli – pyöri saman asian ympärillä ja lopulta se murskasi hänet, pitkäaikainen ex-tyttöystävä Katie Gannon paljasti Boston Globelle.

– Dave oli kiltein ihminen, mitä vain kuvitella saattoi, mutta kaiken kokemansa jälkeen hänen sisällään oli todella synkkä demoni. Hän sanoi asioiden edenneen siihen pisteeseen, ettei hän yksinkertaisesti jaksanut enää elää ajatuksiensa kanssa.

Kaikki päättyi lopulta siihen, kun hän 38 vuoden iässä otti yliannostuksen ja riisti hengen itseltään.

Se suurista suurin tragedia: Valmentaja kulkee vapaalla jalalla

Davidilla ja Katiella oli yhteinen poika, Mason. Gove ei ollut aiemmin elämänsä aikana uskaltanut tuoda valmentajansa tekoja julki, mutta saatuaan lapsen, hän pelkäsi tämän joutuvan kokemaan saman kohtalon.

Tästä rohkaistuneena Gove päätti jättää asiasta rikosilmoituksen ja asiaa oli määrä käsitellä oikeudessa kahden kuukauden kuluttua. Valitettavasti Gove kuitenkin päätyi ottamaan yliannostuksen heroiinia, ja riistämään henkensä, minkä myötä valmentajaa vastaan nostetut syytteet hylättiin.

Toisin sanoen ”epäilty” valmentaja Robert G. Richardson pääsi kuin koira veräjästä, sillä Gove oli jutun päätodistaja.

Kaiken kukkuraksi kyseessä oli toinen kerta, kun Richardson vältti niin sanotusti luodin; hänen nimittäin väitettiin 12 vuotta sitten raiskanneen myös toisen valmennettavansa, mutta tuolloinkaan hän ei joutunut kohtaamaan minkäänlaisia seuraamuksia.

Vaikka siis Richardson kulkee kaiken jälkeen edelleen ”syyttömänä”, hänen entinen valmennettavansa Jack Baker kertoi tästä melkoisen karmivan tarinan: Richardsonilla oli nimittäin tapana käydä pelaajiensa kanssa alasti suihkussa.

– Sitä tapahtui koko ajan, ja jos joku vanhemmista tiesi siitä, niin ainakaan hän ei tehnyt asialle mitään, Baker paljastaa.

Itse raiskaukset tapahtuivat tiettävästi Richardsonin asunnolla, sillä hän kuskasi Govea sekä harjoituksiin että peleihin, kun Goven äidin taloudellinen tilanne oli heikko, ja lopulta myös majoitti nuorta poikaa asunnossaan.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö alkoi siinä makuuhuoneessa, jonka he jakoivat ja sitä jatkui säännöllisesti vuosien 1991-94 välisen ajan, jutun syyttäjä puolestaan paljasti.

Jääkiekkopiireissä Richardsonia pidetään kuitenkin edelleen arvossaan ja raiskausepäilyksiä ei hyväksytä. Esimerkiksi Yhdysvaltain naiset olympiakultaan vuonna 1998 johdattanut Ben Smith, joka valmensi aikanaan yhdessä Richardsonin kanssa, pitää tätä edelleen ystävänään.

– Kaikkina niinä vuosina, jotka teimme yhteistyötä, en ole nähnyt mitään sellaista, joka saisi minut pitämään häntä jonain muuna kuin erinomaisena valmentajana. Pidän häntä myös edelleen ystävänäni.

Richardson ei olekaan kuka tahansa juniorivalmentaja, vaan hän on auttanut useita pelaajia nousemaan NHL:ään. Kaikkein kuuluisin näistä pelaajista on nykyisin Pittsburgh Penguinsin päävalmentajana toimiva Mike Sullivan.

Juuri edellä mainitusta johtuen saattaakin olla, ettei kovinkaan moni pelaaja ole uskaltanut tuoda julkisesti esiin vastaavanlaisia kokemuksia.

– Hän oli kohdannut menneisyytensä ja oli valmis kohtaamaan hyväksikäyttäjänsä, osoittaen uskomatonta rohkeutta, mutta kuten niin monet vastaavaa lapsena kokeneet, hän tunsi edelleen kivun (ja se oli liikaa), syyttäjänvirastosta Daniel F. Conley avautui.

Kokonaisuudessaan tämän järisyttävän ja todella pitkän tarinan pääset lukemaan Boston Globen verkkisivuilta, TÄÄLTÄ.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.