Thomas Vanekin vuoden sopimus Vancouver Canucksin kanssa herätti perjantaina ihmetystä. 33-vuotias itävaltalaishyökkääjä on yksi ikämies lisää kanadalaisseuran vanhentuvaan kokoonpanoon.

Vanekin tulon myötä kärkikenttien hyökkäysosaston keski-ikä vain kasvaa. Sedinin veljeksistä Henrik ja Daniel ovat molemmat 36-vuotiaita ja Loui Erikssonilla ikää on jo 32-vuotta.

Yhdessä tämä nelikko vie 22 miljoonaa dollaria Canucksin palkkakatosta, mikä ei ole mikään pieni siivu.

Vanekin ura laskusuunnassa

Vanekin pestissä epäilyttää myös konkarin laskusuuntainen ura. Kaksi viimeistä kautta ovat olleet tehojen valoissa toisinaan itsekkääksi syytetyn hyökkääjän heikoimpia Viimeisimmällä kaudella itävaltalainen treidattiin kesken kauden Detroit Red Wingsistä Florida Panthersiin, jonka riveissä syntyi 20 otteluun tehot 2+8=10, mutta plusmiinustilasto jäi pahasti pakkasen puolelle -7.

Vanekilla on parhaimmillaan edelleen hyvä laukaus, jolla mies teki Detroitissa pelatessaan 15 maalia. Vaikka sopimus veikin vain kaksi miljoonaa dollaria palkkakatosta, Canucksin olisi voinut siitä huolimatta satsata hieman nuorempaan snaipperiin.

Eri asia on sitten, mistä sellainen olisi löytynyt?

Sedinien jälkeen alkaa uudelleenrakennus

Vanekin sopimus Vancouverissa on vain vuoden mittainen, joten ratkaisu on lyhytaikainen. On myös selvää, että Sedinit jättävät molemmat samaan aikaan seuran tai päättävät uransa siellä.

Aika Sedienien jälkeen on uudelleenrakennuksen aikaa. Pelaajat, kuten Bo Horvat, Jake Virtanen ja Helsingin HIFK:sta tuttu Nikolai Goldobin edustavat jo ennestään nuorempaa sukupolvea. Puolustuksen prospekteista esiin nousee suomalaisen 19-vuotiaan Olli Juolevin nimi.

Muutaman nuoremman nimen takana on kuitenkin ohutta. Se on näkynyt myös tulostasolla Canucksin jäätyä ulos playoffeista kolmesti viimeiseen neljään vuoteen.

Nuorennusleikkausta tarvitaan nopeasti. Muuten joukkue saa tulevatkin vuodet kärvistellä aikaisilla kesälomilla.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.