NHL Suomi päätti lähteä listaamaan sellaiset suomalaispelaajat, joille siirtyminen uusiin maisemiin saattaisi olla sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä paras mahdollinen skenaario.

Listalle kuuluvista pelaajista, Sami Vatasta lukuun ottamatta, jokaisen sopimus on katkolla tulevana kesänä ja se tarjoaa luonnollisesti mahdollisuuden pohtia vapaiden pelaajamarkkinoiden katsastamista.

Kasperi Kapanen

Toronto Maple Leafs tekee vahvasti uutta tulemistaan ja se luottaa ennen kaikkea nuoriin uusiin tähtiinsä. Myös Kasperi Kapanen on nuori ja erittäin potentiaalinen pelaaja, mutta syystä tai toisesta hän ei ole edelleenkään saanut kunnon mahdollisuutta kanadalaisseurassa.

Tämä trendi ei ole aivan heti muuttumassa tästä mihinkään, vaikka suomalaisnuorukainen iskikin tiskiin viime kevään pudotuspeleissä erinomaiset näytöt. Tosiasia onkin se, että tämä tapahtui neloskentällisessä ja Kapsen paikka on ehdottomasti vähintäänkin kolmessa kärkiketjussa.

Maisemanvaihto seuraan, joka ei vielä välttämättä tässä vaiheessa taistele Stanley Cupista, tekisi eittämättä hyvää, sillä tarjolla olisi satavarmasti enemmän vastuuta. Sitä kautta kehittyminen pelaajana, ja ylipäätään niiden seuraavien askelten ottaminen, olisi paljon helpompaa.

Mikko Koivu

Mikko Koivu on ollut vuosikaudet Minnesota Wildin ruumiillistuma. Kun seura on epäonnistunut pudotuspeleistä, on syyttävät sormet osoitettu kerta toisensa jälkeen suomalaiskapteenin suuntaan.

Samaan aikaan todellisuus on tuntunut unohtuvan niin faneilta kuin myös medialta. Joukkue on epäonnistunut nimenomaan joukkueena ja Koivu ei ole ollut suinkaan ainoa pelaaja, jonka taso on pudonnut pudotuspeleihin siirryttäessä.

34-vuotiaana pelaajana suomalaissentteri ei ole enää mikään nuori, ja vaikka viime kausi olikin etenkin runkosarjan osalta häneltä erinomainen suoritus, parhaat pelivuodet alkavat olla muutaman vuoden sisällä väistämättä takanapäin.

Koivun sopimus on katkolla ensi kesänä ja jatkosopimuksesta ei olla edes keskusteltu. Ensi kesä siis tarjoaisi suomalaiskipparille mahdollisuuden katsastaa vapaat pelaajamarkkinat ja sitä kautta siirtyä kenties jonkin todellisen Stanley Cup -ehdokkaan riveihin. Toki myös Wildin odotetaan nykyisin selviytyvän vuosi toisensa jälkeen pudotuspeleihin, mutta menestysmahdollisuudet ovat edelleen samalla tasolla kuin aiempinakin vuosina.

Nyt siis saattaisi olla erinomainen mahdollisuus painaa liipaisinta ja lähteä isoveljensä tavoin katsastamaan muita mahdollisuuksia. Siten myös paineet Koivun ympärillä putoaisivat radikaalisti ja hän pääsisi paineettomassa tilassa antamaan parhaat näyttönsä.

Juuri Minnesotassa pelaaminen onkin himmentänyt Koivun arvoa, ja kuten useat eri henkilöt seuran johtoportaasta ovat sanoneet, jossain muussa seurassa Koivu olisi valittu jo useampaan otteeseen NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi. Viime kauden osalta häntä ei enää yksinkertaisesti voitu sivuuttaa finalistikolmikosta, mutta tästä huolimatta titteli meni Boston Bruinsin Patrice Bergeronille.

Kari Lehtonen

Dallas Starsin joukkuepuolustaminen on ollut viime vuosina, ja etenkin viime kaudella, luokattomampaa kuin missään muualla. Tämä on luonnollisesti näkynyt myös maalivahtien pelaamisessa, sillä mikään ei tee maalivahtia niin epävarmaksi kuin heikko puolustuspelaaminen.

Tulevalla kaudella seuraa luotsaa Ken Hitchcock, joka tunnetaan ”puolustus ensin” -mentaliteetistaan. Valitettavasti Stars kuitenkin hankki kesällä uudeksi ykkösvahdikseen Ben Bishopin, vieläpä isolla rahalla, joten yhdysvaltalaisvahti tulee olemaan se kaveri, joka kerjää sen varsinaisen sadon.

Kari Lehtonen tulee saamaan omat mahdollisuutensa tulevalla kaudella ja hänellä on kaikki ainekset syrjäyttää Bishop. Karu tosiasia on kuitenkin se, että raha määrää bisnesmaailmassa ja kaikki onkin laskettu jo Bishopin varaan tulevien vuosien osalta.

Maisemanvaihto tarjoaisi siis Lehtoselle nousta ykköseksi jossain muualla ja tämä kortti hänen tulisi eittämättä katsoa, kun hänen sopimuksensa päättyy tulevana kesänä.

Iiro Pakarinen

Edmonton Oilers on noussut yhdeksi NHL:n suurimmista Stanley Cup -suosikeista ja joukkueen hyökkäyspäähän on tunkua etenkin nuorten pelaajien osalta. Suomalaishyökkääjä Iiro Pakarisen asetelmat saattaisivatkin olla hyvät, mikäli vakava loukkaantuminen ei olisi pilannut koko viime kautta.

Lähtökohtaisesti Pakarinen onkin laskettu kaikkien papereissa neljän pelaavan kentällisen ulkopuolelle, ja mikäli tilanne ei radikaalisti muutu itse kauden aikana, siirtyminen uuteen seuraan olisi ehdottomasti hyvä vaihtoehto. Pakarinen nimittäin on eittämättä NHL-tason pelaaja ja mahdollisuudet toisessa ympäristössä olisivat varmasti paremmat.

Ville Pokka

Suomalaispuolustaja Ville Pokka aloittaa nyt neljännen kautensa Pohjois-Amerikassa ja hänellä ei ole edelleenkään tilillään ainoatakaan NHL-ottelua. Koko ura taalakaukaloissa on toisin sanoen sujunut AHL:ssä, vaikka 23-vuotias suomalainen olisi eittämättä ansainnut mahdollisuutensa myös ison liigan puolella.

Kesällä 2014 toteutunut New York Islandersin ja Chicago Blackhawksin välinen pelaajakauppa onkin osoittautunut Pokan kannalta todella epäonniseksi, sillä hän on yksinkertaisesti ollut jumissa muiden Blackhawks-puolustajien takana. Islandersissa hän sen sijaan olisi saanut satavarmasti ainakin muutaman mahdollisuuden, vaikka myös siellä puolustusosasto on korkealuokkainen.

AHL:llä ei ole enää mitään tarjottavaa Pokalle, ja mikäli hän ei vielä tälläkään kaudella saa kunnollista mahdollisuutta todistaa osaamistaan NHL:ssä, ei hänen kannattaisi ajatellakaan jatkosopimuksen allekirjoittamista ensi kesänä Chicagon suuntaan.

Miikka Salomäki

Nashville Predators on noussut yhdeksi NHL:n suurimmista mestarisuosikeista ja sen hyökkäyspään materiaali alkaa olla käsittämättömän laaja. Lisäksi seuran GM:nä toimiva David Poile on tehnyt useita erinomaisia jatkosopimuksia pelaajiensa kanssa, sillä ne ovat A: Edullisia ja B: Pitkiä.

Salomäen pelityyli on päävalmentaja Peter Lavioletten mieleen, mutta loukkaantumisten täyttämä viime kausi romahdutti hänen asemansa, etenkin kun useat samoista pelipaikoista taistelleet pelaajat, kuten Pontus Åberg, Frederick Gaudreau, Colton Sissons sekä Kevin Fiala (loukkaantuminen rajoitti), onnistuivat erityisesti kevään pudotuspeleissä. Lisäksi edellä ovat lähtökohtaisesti myös kokeneet Austin Watson, Cody McLeod ja paluumuuttaja Scott Hartnell.

24-vuotiaalla suomalaisella pommikoneella olisi kaikki eväät kolmos- tai nelosketjun hyökkääjäksi, myös menestysvalmiissa Predatorsissa, mutta taistelu on äärimmäisen kovaa ja edellä hierarkiassa on jopa liian monta pelaajaa. Uuden seuran löytäminen ensi kesänä saattaisikin olla kaikkein järkevin ratkaisu pitkällä tähtäimellä.

Sami Vatanen

26-vuotiaan Sami Vatasen viime kausi ei ollut kovinkaan tarunhohtoinen. Hän itse asiassa paransi tekemistään omassa päässä, mutta hyökkäyspäässä tulos jäi odotettua vaisummaksi ja samaan aikaan Cam Fowler, Hampus Lindholm ja Josh Manson kiilasivat hierarkiassa lopullisesti edelle.

Vaikka Anaheim Ducks luopuikin NHL:n laajennusdraftissa nuoresta Shea Theodoresta, vaanii takana edelleen esimerkiksi Brandon Montourin kaltainen nimi, joka vähäisestä NHL-kokemuksestaan huolimatta onnistui erinomaisesti viime kevään pudotuspeleissä ja itse asiassa myös pelaamissaan runkosarjaotteluissa.

Vatasen toipuessa tällä hetkellä olkapääleikkauksesta, josta kuntoutuminen saattaa pahimmassa tapauksessa venyä jopa ensi kalenterivuoden puolelle, tarjoaa se mahdollisuuden muille nakertaa entisestään Vatasen asemaa. Putoaminen pysyvästi kolmospakkipariin onkin paljon mahdollista.

Vaikka monikaan ei näe Vatasta ainakaan ykkösketjun puolustajana, kykenisi hän jossain muussa ympäristössä eittämättä täyttämään kakkospakkiparin paikan ja miehittämään viivamiehen roolin ykkösylivoimasta. Tänä kesänä voimakkaasti huhuiltu vaihtokauppa olisi siis ollut pelkästään hyvä asia Vataselle ja esimerkiksi Toronto Maple Leafsissa hän olisi päässyt huiman menestyspotentiaalin omaavassa seurassa mitä todennäköisimmin kärkipään puolustuspareihin.

Mikäli pitkästä toipumisjaksosta osittain johtuvat ”kauhukuvat” toteutuvat ensi kauden osalta, voisi siirto uuteen seuraan tehdä hyvää. Kenties James van Riemsdyk – Sami Vatanen -skenaario saattakin nousta uudemman kerran ensi kauden aikana esille, sillä van Riemsdykin sopimus on katkolla ensi kesänä ja se saattaa osoittautua liian hintavaksi Maple Leafsille.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.