NHL:ssä pelit alkoivat kaudella 1917-18, joten takana on ensi vuonna 100 vuotta maailman parasta jääkiekkoa. Luonnollisesti kyseiset vuodet ovat pitäneet sisällään kaikkea. Mahtavasta surkeaan, iloisesta surulliseen.

Mukaan on mahtunut myös läjä lajilegendoja, sillä lähes kaikki historian parhaat pelaajat ovat jossakin vaiheessa pelanneet NHL:ssä.

NHL:ssä on nähty myös monia asioita ja monia pelaajia, jollaisia fanit eivät tule enää koskaan näkemään. Tästä johtuen kanadalainen The Score on nyt listannut nettisivuilleen viisi asiaa, joita NHL ei tule enää koskaan näkemään.

NHL:ssä ei tulla enää koskaan näkemään…

…Wayne Gretzkyä

Gretzky on monien mielestä jääkiekkohistorian kaikkien aikojen paras pelaaja, jollaista ei tulla enää koskaan näkemään. 1 487 runkosarjaottelua, 894 maalia, 1 963 syöttöpistettä ja 2 857 tehopistettä pitävät sisällään niin monia ennätyksiä, että niitä ei tulla rikkomaan enää koskaan.

Gretzky oli myös kriittisessä osassa 1980- ja 90-luvuilla, kun NHL laajeni pohjoisesta etelään, muun muassa Kaliforniaan. Osavaltiossa pelaa tätä nykyä jopa kolme NHL-seuraa; Anaheim Ducks, Los Angeles Kings sekä San Jose Sharks.

Gretzky on NHL:n historiassa täysin oma lukunsa, eikä hänenkaltaistaan ihmistä ja pelaajaa tulla näkemään liigassa enää koskaan. Piste.

…yhtä isoa ja dominanttia puolustajaa, kuin Zdeno Chara

NHL ja jääkiekko ovat aina olleet oletusarvollisesti isojen ja fyysisten ihmisten laji, vaikkakin myös pienemmät herrat ovat onnistuneet aika ajoin dominoimaan NHL-kaukaloita.

Liigan kaikkien aikojen pisin pelaaja pelaa NHL:ssä kuitenkin yhä edelleen, ja hänen nimensä on Zdeno Chara. Boston Bruinsin puolustajalla ja kapteenilla on nimittäin Hockey Referencen mukaan mittaa jopa 206 senttiä. Eliteprospects kertoo mitaksi sen sijaan 205 cm.

Joka tapauksessa kenties jokin päivä liigassa nähdään vielä Charaakin pidempi pelaaja, mutta hän ei tule koskaan saavuttamaan samoja asioita, kun slovakialainen kolossi. Hän on nimittäin voittanut kertaalleen Norris Trophyn (2009) ja johdattanut Bruinsin kapteenina Stanley Cupin mestaruuteen (2011).

40-vuotias puolustaja on pelannut NHL:ssä New York Islandersin, Ottawa Senatorsin sekä Bruinsin riveissä yhteensä 1 350 runkosarjaottelua tehoin 188+416.

…neljän maalin joukkuekohtaista maalikeskiarvoa

Kausi 1981-82 oli siitä erikoinen, että silloin NHL-joukkueet tekivät viimeistä kertaa yli neljä maalia per ottelu. Liigan maalikeskiarvo per joukkue oli nimittäin tuolloin The Scoren mukaan 4.01.

Nykypäivänä tämä ei olisi millään tasolla mahdollista – ei edes silloin, vaikka NHL:ssä siirryttäisiin täyspäiväisesti 4 vs. 4 -peliin. 30 vuoden takaiseen NHL:ssä on nimittäin tapahtunut valtava määrä asioita.

Ensinnäkin valmentajat ovat nykyään täysin eri luokkaa, kuin 80-luvulla. Joukkueet pelaavat organisoitua oman pään pelaamista ja valmentajilla on käytössään valtava määrä videoita ja tilastoja. Vaikka kausi alkaikin maalirikkaasti, keksisivät valmentajat keinot puolustaa paremmin.

Toinen, vielä merkittävämpi asia on kuitenkin huimasti parantunut maalivahtipelaaminen. Tuolloin maalivahdit pelasivat vielä huomattavasti pienemmillä varusteilla, ja veräjänvartijoiden tekniikka oli täysin erilaista, kuin nykypäivänä.

…kahta tulokasta, jotka tekevät molemmat yli 100 pistettä

Kausi 2005-06 oli siitä erikoinen, että kun kiekko tippui alkukaudesta jäähän, oli se ensimmäinen kerta sitten vuoden 2004. NHL:ssä nimittäin vietettiin koko kauden kestänyttä työsulkua sesongin 2004-05 aikana. Tuolloin taalajäillä ei siis pelattu yhden yhtä ottelua.

Se tarkoitti samalla sitä, että kaudella 2005-06 kaukaloissa viiletti kaksi ykkösvarausta, jotka eivät olleet luistelleet NHL-jäillä vielä kertaakaan. Sattumalta nämä herrat sattuivat vielä olemaan oman sukupolvensa lahjakkaimmat kaverit, nimeltään Sidney Crosby ja Alexander Ovechkin.

Kyseiset kaverit eivät myöskään pettäneet, sillä Crosby saalisti 102 ja Ovechkin 106 tehopistettä. Tätä ei tulla enää koskaan näkemään, pelkästään jo siitä syystä, että 100 tehopisteen kaudet ovat NHL:ssä todella harvinaista herkkua.

Niitä nähtiin esimerkiksi viime kaudella vain yksi, kun pistepörssin voittanut Connor McDavid keräsi tililleen tasa 100 paunaa.

…300 jäähyminuuttia yhdellä kaudella

Olipa kerran NHL, jonka jokaisessa joukkueessa pelasi vähintään yksi tappelija. Yleensä hänen paikkansa oli nelosvitjassa ja kutsu kävi jäälle vasta siinä vaiheessa, kun tarvittiin joko kostotoimenpiteitä tai joukkueen yleistä herättelyä.

Nykypäivänä valmentajat eivät haaskaa yhtä paikkaa tappelijoihin, sillä myös nelosketjussa on osattava pelata. Tämä on nykypäivän NHL:ää.

Edellisen kerran 300 jäähyminuuttia yhden kauden aikana ylitettiin kaudella 2010-11, kun New York Islandersin Zenon Konopka saalisti tililleen 307 rangaistusminuuttia.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.