Jokainen NHL-joukkue tietää, että New York Islandersin sentteri John Tavares on eliittitason pelaaja. Kaikki haluaisivat hänet, mutta minne Tavares itse haluaisi?

Jääkiekkoraamattuna pidetyn The Hockey Newsin mukaan potentiaalisin uusi koti supertähdelle löytyisi San Jose Sharksin riveistä. Alla löytyvät perustelut tälle johtopäätökselle.

Lähtökohdat

Tällä hetkellä Tavares on tavallaan kaupattavana. Hänen sopimuksensa Islandersin kanssa päättyy kauden päätteeksi, jolloin hänestä tulee rajoittamaton vapaa agentti.

Todennäköisimmässä skenaariossa Tavares tulee tekemään Islandersin kanssa monivuotisen jatkosopimuksen ennen tuloa vapaaksi agentiksi. Mutta se ei ole kuitenkaan satavarmaa. Satavarmaa on se, että Tavaresilla tulee olemaan monivuotinen sopimus jossain kauden 2018-19 alkaessa.

Tavaresilla on syynsä jättää Brooklyn taakseen. Joukkueen rosterissa ja kilpailukyvyssä on ongelmia ja niiden lisäksi seuran areenatilanne on huolestuttava. Islandersin GM Garth Snowlla on kaikki syyt pitää Tavares, mutta miehen lähtö olisi täysi katastrofi, jos Snow ei saisi mitään vastineeksi.

Jos Tavaresin pysyminen Brooklynissä olisi lähes varmaa, jatkosopimus oltaisiin jo tehty. Jos se ei ole varmaa, viisainta olisi kanadalaissentterin kauppaaminen toisaalle. Minne hänet sitten kannattaisi kaupata? Läntiseen konferenssiin, jolloin Tavares tulisi pelaamaan Islandersia vastaan niin vähän kuin mahdollista.

Kauppaharkinnat

Mikäli Tavaresista halutaan maksimaalinen vastine, kauppa tulisi tehdä ennemmin kuin myöhemmin. Uuden joukkueen mahdollisuus Tavaresin kiinnittämiseen on suuri harkinta, sillä hänestä jouduttaisiin maksamaan huomattavasti enemmän kuin yhden vuoden vuokrapelaajasta.

Jos joukkueella on mahdollisuus kiinnittää Tavares pitkäaikaisesti ja kyseessä on joukkue, mihin mies itse haluaa, tulee Islanders saamaan suuremman vastineen. Islandersin on siis kuunneltava, mitä kapteeni haluaa.

Tästä seuraa yksinkertainen kysymys: Mitä Tavares haluaa?

Uransa kahdeksalla NHL-kaudella Tavares on päässyt pudotuspeleihin vain kolme kertaa ja ollut siellä voittavana osapuolena vain kertaalleen. Oletusarvona Tavares haluaa siis kilpailukykyiseen joukkueeseen. Kyseisellä kilpailukykyisellä joukkueella tulisi olla Tavaresin verran tilaa palkkakatossa.

Ottaen nämä seikat huomioon, potentiaalisia vaihtoehtoja ei ole järin montaa. Yksi vaihtoehdoista olisi kuitenkin San Jose Sharks. Haluaisiko Tavares kuitenkaan pelata Sharks-paidassa?

Miksi Tavares haluaisi Sharksiin?

Tavares tekisi Sharksista välittömästi suuren Stanley Cup-mestaruussuosikin. Sharksista löytyy kaikkea muuta paitsi ykkössentteri. Lähes jokainen avainpelaaja Sharksin edelliseltä, kauden 2015-16 finaalikäynniltä on seuran riveissä. Tavaresin sijoittaminen ykkössentterin tontille ikääntyvän Joe Thorntonin tilalle tekisi joukkueesta huomattavasti kovemman.

Sharks tulee olemaan mitä todennäköisimmin pudotuspeleissä ilman Tavaresiakin, sillä se pelaa Tyynenmeren divisioonassa, joka on tällä hetkellä kenties NHL:n heikkotasoisin.

Islandersin Metropolitan divisioona on sen sijaan liigan kovin – viime kaudella neljä joukkuetta rikkoi runkosarjassa 100 pisteen rajapyykin. Divisioonassa ei ole tilaa virheille. Tyynenmeren divisioonassa Islanders olisi 94 pisteellään selviytynyt pudotuspeleihin menneellä sesongilla.

Et voi voittaa Stanley Cupia, jos et pääse pudotuspeleihin. NHL on todella kovatasoinen sarja, ja vain muutaman joukkueen osalta pudotuspelipaikka on ”varma”. Sharks höystettynä Tavaresilla olisi yksi näistä muutamasta.

Sharksiin halutaan jäädä

Sharks on kiinnittänyt kaikki avainpelaajansa pitkäaikaisesti. Thornton, Marc-Edouard Vlasic ja Joe Pavelski ovat pelanneet haipaidoissa jo yli vuosikymmenen. Brent Burns on ollut joukkueen riveissä kuusi vuotta ja hänen kourassaan on kahdeksanvuotinen jatkosopimus.

Kyllä, Sharks menetti koko uransa organisaatiossa kiekkoilleen Patrick Marleaun tänä kesänä. Mutta mies sai tarjouksen, josta ei yksinkertaisesti voinut kieltäytyä – Toronto Maple Leafsin tarjoama sopimus oli arvokkain, jonka 38-vuotias NHL-pelaaja on koko liigan historian aikana saanut.

Sharksin viimeisin jatkosopimus Vlasicin kanssa tuo mukanaan tärkeän pointin. Eliittitason puolustaja oli Tavaresin joukkuekaveri vuoden 2014 olympialaisissa, jotka päättyivät kultajuhliin. Sekä Vlasicin että Tavaresin jatkosopimusikkuna aukesi samana päivänä, 01.07.2017.

Ilman jatkosopimusta heistä molemmista tulisi vapaita agentteja 01.07.2018, mutta heti ikkunan auetessa Vlasic solmi jatkosopimuksen Sharksin kanssa. 11 vuotta seuran riveissä, eikä Vlasic epäröinyt hetkeäkään.

Vlasic ei ole ainoa pelaaja, joka haluaa pysyä seurassa. Sharksin kanssa useampia sopimuksia ovat tehneet Thornton, Burns, Pavelski sekä Logan Couture. Heistä jokaisella olisi ollut useita vaihtoehtoja vapailla markkinoilla, mutta he halusivat jäädä.

Kun katsotaan asiaa pidemmältä aikaväliltä, lukuisat entiset Sharks-pelurit ovat palanneet San Joseen peliuran päätyttyä. Evgeni Nabokov palasi San Joseen ja työskentelee Sharksin organisaatiossa, kuten myös Mike Ricci. Dan Boyle ja Owen Nolan ovat jääneet peliuriensa jälkeen asumaan San Joseen.

Kansikuvapojan merkitys

Kaikki ylläolevat syyt ovat tärkeitä, mutta yksi nousee ylitse muiden. NHL:llä on uusi kansikuvapoika, 20-vuotias kaikkien tuntema Connor McDavid. Hän on koko liigan dynaamisin pelaaja.

On kaksi tapaa saada itsesi parrasvaloihin – olemalla McDavidin seurakaveri tai olemalla heidän suurin vastakilpailija.

Tyynenmeren divisioonan joukkueet pelaavat Oilersia vastaan viisi kertaa kauden aikana. Kukapa kiekkofani ei haluaisi nähdä Tavares vs McDavid-kamppailuja, erityisesti kun molemmat joukkueet tulisivat olemaan todella hyviä.

Kyseinen kaksintaistelu olisi täysin verrattavissa Alexander Ovechkinin ja Sidney Crosbyn yli vuosikymmenen kestäneeseen kamppailuun.

Tarjolla koko paketti

San Jose Sharks on ainoa joukkue, joka on todella kilpailukykyinen, samassa divisioonassa liigan kansikuvapojan kanssa ja jolla on palkkatilaa Tavaresin kiinnittämiseen.

Mies sopisi Sharksiin täydellisesti.

  FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.