Kokeneet konkarit Jarome Iginla ja Shane Doan ovat edelleen ilman NHL-sopimusta ensi kaudeksi, mutta kyse ei ole missään nimessä siitä, etteikö heistä oltaisi kiinnostuneita.

Iginla ja Doan eivät ole enää niitä samoja pelaajia, joita he olivat viisi saatika kymmenen vuotta sitten. Parhaat päivät ovat toisin sanoen takana, mutta he tuovat edelleen joukkueelle kuin joukkueelle arvokkaita lisäelementtejä.

Etunenässä on heidän kokemus. Iginla on pelannut NHL:ssä huikeat 1 554 runkosarjaottelua ja lokakuussa 41 vuotta täyttävän Doanin kohdalla vastaava lukema on 1 540.

Toisin sanoen he ovat nähneet NHL:ssä lähestulkoon kaiken mahdollisen, joskin molemmilta uupuu edelleen se kaikkien himoitsema Stanley Cup.

Juuri mestaruuden voittaminen onkin molemmille se prioriteetti numero yksi. Vuosia ei ole enää ainoatakaan haaskattavaksi, sillä sekä Iginlaa että Doania odottanevat eläkepäivät tulevan kauden jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että ensi kauden seura on valittava huolella.

– Nelikymppisenä sitä haluaa olla joukkueessa, joka taistelee mestaruudesta. NHL:n tasaisuuden myötä ehkä noin 15 joukkueella on mahdollisuus… Se on tärkeä osatekijä perheen ohella. Tässä vaiheessa olemme kuitenkin edelleen epävarmoja (päätöksestämme), Iginla avaa NHL.com:lle.

– Tiedän, että viime kausi oli minulle vaikea, ehkä urani vaikein. Mutta näen sen ikään kuin bensiininä. Uskon, että pystyn tulla takaisin, tehdä maaleja ja auttaa joukkuetta eri osa-alueilla.

”Olemme puhuneet neljän tai viiden seuran kanssa”

Siinä, missä Iginla on jahdannut viime vuodet mestaruutta tosissaan, edustaen viimeisten viiden vuoden aikana peräti viittä eri seuraa, on Doan pysynyt uskollisena Arizona Coyotesille. Kaikki muuttui kuitenkin tänä kesänä, kun Coyotes siirtyi yhden omistajan haltuun ja hänelle näytettiin ovea.

Nyt siis Doan, joka ei koskaan luopunut seurauskollisuudestaan, etsii itselleen ensimmäistä kertaa 21 kautta kestäneellä NHL-urallaan uutta seuraa. Hän hakee yksivuotista sopimusta.

– Sellaista mahdollisuutta on tällä hetkellä melkoisen vaikea löytää. Jopa mahdotonta tällä hetkellä. Tällä hetkellä me käytännössä ottaen odottelemme ja katselemme. Olemme puhuneet tähän mennessä neljän tai viiden eri seuran kanssa.

Mahdollista on myös se, ettei uutta seuraa löydy enää kummallekaan näistä kokeneista sotaratsuista. Iginla tiedostaakin tilanteen varsin hyvin ja on valmistautunut henkisesti myös tähän skenaarioon.

– Mikäli jatkan pelaamista, odotan sitä innolla ja olen valmis. Mikäli en, minulla on takanani loistava ura ja olen todella kiitollinen siitä.

Jos näin käy, että molempien NHL-urat päättyvät tähän, Iginlan sanoja mukaillen he ovat viettäneet uskomattoman taipaleen maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Kaksikosta Iginla on rymistellyt urallaan runkosarjaan tehot 625+675=1300 ja Doan puolestaan pisteet 402+570=972.

Kaksikosta Iginla on päässyt maistamaan myös Stanley Cup -finaaleja, sillä hän oli Calgary Flamesin matkassa häviämässä finaalisarjaa keväällä 2004, kun Tampa Bay Lightning kruunattiin mestariksi.

Ja vaikka sitä kaikkein kirkkainta kruunua ei olekaan tullut vastaan kummankaan osalta, ovat he päässeet joka tapauksessa menestymään. Iginlan palkintokaapista löytyy nimittäin kaksi olympiakultaa, World Cup -voitto, MM-kulta ja nuorten MM-kulta. Doan puolestaan on voittanut World Cupin ja kaksi MM-kultaa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.