Todellisten supertähtien määrä vapaiden pelaajamarkkinoiden osalta on ollut koko ajan selkeässä laskusuhdanteessa.

Tänä kesänä vapaiden pelaajamarkkinoiden kovimmat nimet olivat Alexander Radulov, Kevin Shattenkirk ja Joe Thornton. Heistä kaksi päätyi vaihtamaan maisemaa, sillä ainoastaan Thornton jatkoi samassa seurassa, San Jose Sharksissa.

Vaikka edellä mainitut nimet ovatkin kovia pelaajia, kukaan heistä ei ole niin sanottu franchise-pelaaja, jonka ympärille kokonainen joukkue rakennetaan.

Ensi kesän markkinoiden uskottiin pitävän sisällään todella kovia nimiä – ja mitä todennäköisimmin markkinat tulevatkin olemaan tätä kesää paremmat apajat seuroille – mutta heistä Carey Price, Cam Fowler ja Marc-Edouard Vlasic ovat jo allekirjoittaneet jatkosopimukset ja jäljellä on oikeastaan vain John Tavares.

Markkinat ovat siis vapaiden pelaajien osalta hiipumassa vuosi vuodelta ja Sportsnetin Elliotte Friedman paljastaakin käyneensä varsin mielenkiintoisen keskustelun erään NHL-seuran GM:n kanssa.

– Kysyin häneltä erityisesti Leon Draisaitlista, mutta hänen kohdallaan hän ei uskonut siihen (offer sheetiin). Mutta hän näkee, että offer sheetejä alkaa tulla. Ei ehkä vielä tänä vuonna, mutta vuoden tai kahden sisällä.

– Hän näkee asian näin, koska vapaiden pelaajien taso putoaa vuosi vuodelta. Pelaajat tekevät jatkosopimuksia. Kuinka moni iso nimi päätyi tänä vuonna vapaille pelaajamarkkinoille?

– Hän sanoo, että markkinoille päätyy yhä vähemmän supertähtiä ja hän uskoo sen päivän lähestyvän, kun näemme jättimäisen offer sheetin.

Mikäli termi ”offer sheet” on käsitteenä vieras, tarkoittaa se käytännössä ottaen sitä, että seurat tulevat tarjoamaan rajoitetuille vapaille agenteille, joiden pelaajaoikeudet ovat siis vielä vanhalla seuralla, sopimuksia. Silloin nykyisen seuran on pakko vastata siihen vähintään samalla tarjouksella pitääkseen pelaajan riveissään.

Käytännössä ottaen siis jokin seura, jolla ei ole ongelmia palkkakaton kanssa, voi lähteä hyödyntämään esimerkiksi jonkin superstaran kohdalla hänen nykyisen seuransa ahdinkoa palkkakaton kanssa ja täten ryövätä pelaajan itselleen.

Edellinen jättimäinen offer sheet nähtiin kesällä 2012, kun Philadelphia Flyers yritti ryövätä silloisen Nashville Predatorsin kapteenin Shea Weberin itselleen. Predators kuitenkin vastasi tarjoukseen ja allekirjoitti nykyisin Montreal Canadiensia edustavan kanadalaisen kanssa huiman 14 vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.