Jussi Jokinen löysi itselleen uuden seuran reipas viikko sen jälkeen, kun hänet oli ostettu Florida Panthersin toimesta sopimuksestaan ulos.

34-vuotias suomalaislaituri oli valmistautumassa neljänteen kauteensa Panthersin riveissä, mutta sitten tapahtui jotain sellaista, joka yllätti ainakin jääkiekkoilevan kansan, ja hieman myös miehen itsensä. Yhden heikommin sujuneen kauden jälkeen joukkueen varakapteenina toiminut Jokinen ostettiin ulos.

– Ei ulososto ollut shokki, mutta pieni yllätys kuitenkin. Tiesin, että he olivat yrittäneet aiemmin kaupata minua, mutta sopimuksessani oli pykäliä, jotka rajasivat heidän mahdollisuuksiaan. Pidin ulosostoa mahdollisena, mutta en todennäköisenä.

Tämän myötä hän päätyi vapaille pelaajamarkkinoille, ja vaikka uudesta seurasta ei kuulunutkaan mitään vielä ensimmäisenä, toisena tai kolmantenakaan vapaiden pelaajamarkkinoiden päivänä, tiedossa oli, että ottaja löytyy varmasti.

Ja niinhän siinä kävi, että Edmonton Oilers – seura, joka eteni päättyneen kauden pudotuspeleissä voiton päähän konferenssifinaaleista – kiinnitti suomalaisen yhden vuoden ja 1,1 miljoonan dollarin arvoiseen sopimukseen.

– Takana on hektinen ja raskaskin viikko, mutta nyt olo on helpottunut, kesämökiltään Kalevan tavoittama Jokinen kommentoi tilannettaan.

Pöydällä oli useita tarjouksia

Jokinen paljastaakin, että hän sai useita tarjouksia jo 1. heinäkuuta, siis vapaiden pelaajamarkkinoiden käynnistyttyä, mutta eri vaihtoehtojen pohtiminen vei oman aikansa.

– Itselleni oli tärkeintä päästä seuraan, joka tietää tasan tarkkaan, millaisen pelaajan he minussa saavat ja toisaalta se, että seuralla on minulle sopiva rooli.

Suuri tekijä Jokisen päätöksen taustalla oli mahdollisuus voittaa Stanley Cup ja se on eittämättä Albertassa mahdollista.

– Minulta puuttuu Stanley Cup. Totta kai sekin oli minulle tärkeä kriteeri, että uudessa seurassa Stanley Cupiin on aito mahdollisuus. Oilerissa kaikki tärkeät ehdot täyttyivät ja siksi fiilis on nyt hyvä.

Kokenut suomalainen on päässyt pelaamaan NHL-urallaan Sidney Crosbyn kanssa samassa joukkueessa, jopa samassa ketjussa, ja hän tietää, että Edmontonissa, jota hän on muuten fanittanut seurassa pelanneiden suomalaislegendojen myötä melkoisesti, häntä odottaa Connor McDavidin muodossa samanlainen poikkeuksellinen supertähti.

– Hän on tällä hetkellä varmaankin maailman paras pelaaja, tai vähintään samaa tasoa Sidney Crosbyn kanssa. Oilersissa on paljon hyviä palasia, mutta mahdollisuus pelata samassa joukkueessa McDavidin kanssa vaikutti myös ratkaisuuni.

– Olen itsekin fanittanut Oilersia 1980-luvun lopulla, kun aloin ymmärtää asioista jotain.

Osasyy Oilersin päätökselle hankkia Jokinen oli se, että hän on mentoroinut Floridassa, varsin menestyksekkäästi, Aleksander Barkovia. Nyt hänelle on nimittäin miehen itsensä mukaan kaavailtu samankaltaista roolia Jesse Puljujärven kanssa, mutta se oli kuitenkin vain pieni lisämauste, joka houkutti Oilersia.

– Oli siitäkin puhetta, mutta ei se pääsyy hankkimiseeni ollut.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.