Vegasin laajennusdraft odottaa muutaman viikon päässä, ja aivan kuten Dallas Starsin GM Jim Nill taannoin ennusti, markkinat ovat kuumentumassa heti toukokuun ja kesäkuun taitteessa.

Tällä hetkellä kukaan ei oikein tunnu tietävän, että mitä kaikkea laajennusdraftin alla ja sen aikana tulee tapahtumaan. Se on kuitenkin selvää, että pelaaja- ja vaihtomarkkinoilla tullaan näkemään todella paljon liikehdintää.

Tästä pitää huolen jo pelkästään se, että muut 30 NHL-seuraa pystyvät suojaamaan vain tietyn määrän pelaajiaan ja suojattujen pelaajien listan ulkopuolelle jää väistämättä nimiä, joita sinne ei haluttaisi jäävän. Toisin sanoen vaihtoehtoja on käytännössä ottaen kaksi: joko listan ulkopuolelle jäävä pelaaja treidataan tai vaihtoehtoisesti Vegas Golden Knightsin GM:nä toimiva George McPhee suostutellaan varaamaan tietty pelaaja.

Tähän suostutteluun vaaditaan kuitenkin kättä pidempää ja käytännössä ottaen siihen vaaditaan varausvuoroja. Tällä hetkellä Golden Knightsilla on hallussaan ensimmäisen kierroksen kuudes vuoro ja muilta kierroksilta kolmosvuoro.

– Me odotamme sitä, että meillä tulee olemaan enemmän varausvuoroja. Pelkästään käymiimme keskusteluihin perustuen näyttää siltä, että pystymme haalimaan niitä ja todella hyviä sellaisia, McPhee avaa TSN:n haastattelussa.

McPhee tiedostaa, että hän ei tule hankkimaan avainpelaajia joukkueeseensa laajennusdraftin kautta, vaan ennen kaikkea varaamalla pelaajia varsinaisissa varaustilaisuuksissa.

– Totta kai haluamme olla heti mahdollisimman kilpailukykyisiä, mutta meidän täytyy myöskin muistaa, miten tärkeää meille on olla tilanteessa, jossa meillä on ylitarjontaa varausvuoroista seuraaviin 2-3 varaustilaisuuteen.

– Parhaat pelaajamme tulevat saapumaan meille varaustilaisuuksien kautta. En siis usko meidän saavan parhaita pelaajiamme laajennusdraftin kautta.

”Toivottavasti voimme aloittaa jo ensi viikolla”

Kuluvan viikon osalta liikehdintä NHL:n vaihtomarkkinoilla tulee vielä olemaan mitä todennäköisimmin hiljaista, sillä McPheellä on kiireitä varsinaiseen varaustilaisuuteen liittyen, mutta hän toivoo pääsevänsä toteuttamaan kauppoja viimeistään ensi viikolla.

– Toivon, että pystymme aloittamaan vaihtokauppojen tekemisen ensi viikolla, koska siinä kohtaa meidän keskittyminen kääntyy laajennusdraftiin ja sen myötä odotamme paljon syvällisempiä keskusteluja.

– Toivon siis, että pystymme tekemään jo joitain diilejä, koska kaikkien niiden toteuttaminen laajennusdraftin yhteydessä on paljon vaadittu.

Lisää mielenkiintoa jo valmiiksi mielenkiintoiseen tilanteeseen tuo se, että Golden Knightsilla on täysin oma neuvotteluikkunansa vapaiden pelaajien osalta. Toki kompastuskivenä on se, että mikäli nevadalaisseura lähtee neuvottelemaan jonkin vapaan pelaajan kanssa, menettää se yhden laajennusdraftin vuoroistaan. Mikäli McPhee siis päättäisi esimerkiksi lähteä neuvottelemaan Joe Thorntonin kanssa, ei hänellä ole enää oikeutta muihin San Jose Sharksin pelaajiin.

Joka tapauksessa McPhee tulee satavarmasti käyttämään myös tätä reittiä, sillä ennen kaikkea riskejä on otettavai.

– Me toivomme, että pystymme kiinnittämään joitain (vapaita) pelaajia. Tämä on uniikki tilanne ja on olemassa joitain seuroja, joiden kohdalla kyseessä on paras tarjolla oleva pelaaja.

– Mutta katsotaan nyt, että miten asiat etenevät. Ennen neuvotteluikkuna emme tiedä, onko pelaaja mahdollisesti kiinnostunut meistä ja millaiseen sopimukseen olisi olemassa mahdollisuudet.

– Katsotaan siis, miten asiat kehittyvät, mutta aiomme olla aggressiivisia tällä rintamalla.

Eikä se McPheen aggressiivisuus jää tähän, vaan hän on valmis tekemään myös hieman epäortodoksisia siirtoja. TSN:n toimittaja Pierre LeBrun nimittäin kysyi, että olisiko McPhee valmis tekemään joillekin vapaille pelaajille sopimuksen ja sitten kauppaamaan heidät entiseen seuraansa, saaden vastineena esimerkiksi juuri varausvuoroja.

– Joka tapauksessa me emme voi pitää kaikkia 30 pelaajaa, koska vaikka haluaisimme, me emme saa 6-7 pelaajaa läpäisemään waiver-listaa. Me tulemme siis tekemään parhaamme ja sanoisin, että laajennusdraftin ja varsinaisen varaustilaisuuden välillä (21.-23.6.) tullaan näkemään paljon liikehdintää.

– Kaikki tietävät, että kyse on bisneksestä ja sinun on kyettävä siirtämään pelaajia sekä tekemään muutoksia nopeasti, sillä kun mennään heinäkuun 5. päivän ylitse, markkinoilla ei ole enää minkäänlaista maksuvalmiutta; ihmiset ovat jo tehneet päätöksensä (pelaajistojen osalta), McPhee päättää, viitaten vapaiden pelaajamarkkinoiden hiljentymiseen heinäkuun kiivaan alun jälkeen.

NHL-fanin koti: KAIKKI PLEIJAREISTA.