Suomi on edennyt tämän kevään MM-kisoissa mitalipeleihin, kun se kaatoi täysin ala-arvoisen heikkoa jääkiekkoa pelanneen Yhdysvallat puolivälierissä.

Ottelun ensimmäinen erä näytti Yhdysvaltain osalta siltä, kuin meneillään olisi ollut alkusarjan merkityksetön ottelu. Oman lohkonsa voittanut joukkue roiski lähinnä vain kiekkoa päätyyn, eikä lähtenyt edes karvaamaan pelivälinettä suomalaispuolustajilta pois.

Tarina oli sama myös Leijonien avauspelaamisessa. Suomi sai täysin rauhassa pitää kiekkoa hallussaan, katsoa oikeat syöttösuunnat ja sitten tietenkin oli Sebastian Ahon uskomaton rauhallisuus, jonka hän toi keskellä pelatessaan. Näin ollen Yhdysvallat ei edes yrittänyt hyödyntää Suomen pelaajiston suurinta heikkoutta.

Toki Yhdysvallat vei avauserän laukaukset nimiinsä numeroin 8-6, mutta molemmat maalivahdit ottivat varmasti kiekot kiinni.

Toiseen erään Suomi sai parhaan mahdollisen alun. Anders Lee lähti jenkeiltä kaksiminuuttiselle kampituksesta ja reippaat puoli minuuttia helähti ottelun avausmaali. Kiekko päätyi Ahon ja Veli-Matti Savinaisen kautta maalinedustalla täysin yksin olleelle Mikko Rantaselle, joka pääsi kolmannella yrittämällään ohittamaan Jimmy Howardin.

Gary

@GaryUSAgo
Mikko Rantanen - 0:1

Myös Suomen ylivoimapelissä näkyi Yhdysvaltain suoranainen haluttomuus pelata tätä ottelua.

Avausmaalin jälkeen Yhdysvallat otti näennäisesti pelin haltuunsa, mutta pelaaminen oli lähinnä höydytöntä pyörittelyä ja kiekon siirtelyä Suomen alueella; lisäksi Leijonat teki tiiveydellään jenkkien pelaamisen entistä hankalammaksi.

Toisen erän loppupuolella Antti Pihlström otti hölmön hyökkäyspään jäähyn, mutta parhaat paikat oli Suomella, sillä Aho ja Valtteri Filppula karkasivat alivoimalla 2 vs. 1 -hyökkäykseen. Tässä kohtaa Howard veti kuitenkin pidemmän korren, aivan kuten aiemmin Juhamatti Aaltosen läpiajossa.

Lisäosumia ei kuitenkaan nähty ja erätauolle siirryttiin Leijonien 1-0-johtolukemissa. Myös erän laukaukset kirjattiin Suomelle lukemin 9-6.

Päätöserässä Yhdysvallat ajautui jälleen jäähyvaikeuksiin, heti erän alkuun. Suomen ylivoima oli kuitenkin hieman heikkoa, mutta tärkeät minuutit kuluivat pois pelikellosta.

Ja, kun Yhdysvallat ei saanut yhtikäs mitään aikaiseksi, Suomi iski, kiitos Juhamatti Aaltosen kiekonkatkon. Joonas Kemppainen esti selkeästi Yhdysvaltain pelaajaa, mutta tuomarit katsoivat keskialueella tilanteen läpi sormien. Tämän myötä kaksikko Kemppainen-Aaltonen karkasi ylivoimahyökkäykseen, ohittaen kunnon sahauksen päätteeksi Howardin.

Gary

@GaryUSAgo
Joonas Kemppainen - 0:2

Lopulta jenkit haki ottelun ensimmäistä maaliaan ilman maalivahtia jo lähes kolme minuuttia ennen loppua, kun muita keinoja ei ollut. Se sortui kuitenkin jälleen jäähyilyyn, Jack Eichelin hölmöillessä korkean mailansa kanssa, ja joukkueen olemattomat toivon rippeet kuihtuivat siihen. Toki Atte Ohtamaa päätti vielä tuoda hieman lisäjännitystä otteluun, kun hän otti varsin turhan kaksiminuuttisen.

Yhdysvallat ei saanut ottelussa oikeastaan yhtään mitään aikaiseksi – itse asiassa joukkueesta voisi sanoa, ettei se edes ollut puolivälierien arvoinen – ja Leijonat marssi ottelussa lopulta helppoon voittoon.

Yhdysvaltalaispelaajien kritisoiminen ei saa kuitenkaan peittää sitä, että Suomi pelasi eittämättä turnauksen parhaan pelinsä, vihdoin ja viimein täyden kuusikumppisen sekä äärimmäisen uhrautuvan ja kurinalaisen pelin.

Hatunnosto lähtee myös Lauri Marjamäen suuntaan, sillä hän vei taktisella puolella Yhdysvaltain Jack Capuanoa, kuin pässiä narussa.

Oman erityismainintansa ansaitsee myös kylmänviileän esityksen pelissä tehnyt Harri Säteri, joka nollapelillään ja 23 torjunnallaan vahvisti sen, että hän ansaitsee olla ykkösvahti tässä turnauksessa.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.