Suomi kohtaa tänään kello 17:15 käynnistyvässä puolivälieräottelussa Yhdysvallat, joka voitti monien yllätykseksi oman lohkonsa.

Kun tämän kevään MM-kisat käynnistyivät, turnauksen A-lohkon uskottiin olevan joko Venäjän tai Ruotsin heiniä. Kovan rosterin kisoihin kasannut Yhdysvallat kaatoi kuitenkin molemmat edellä mainitut huippumaat alkusarjassa ja varmisti näin ollen lohkovoiton.

Suomi puolestaan oli B-lohkossa vaikeuksissa. Sekä Norja että Sveitsi pakottivat Leijonat jatkamaan peliä vielä 60 minuutin jälkeen ja Ranska puolestaan shokeerasi suomalaisfaneja 5-1-voitollaan. Lopulta alkulohko päättyi selkeään tappioon Kanadalle, joka olisi rehellisyyden nimissä voinut takoa taululle rumemmatkin lukemat kuin 5-2.

Jo pelkästään lähtöasetelmat otteluun povaavat siis Leijonille vaikeuksia, eikä ennakkosuosikin asemasta ole mitään epäselvyyksiä. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että yhdessä yksittäisessä ottelussa voi käydä mitä tahansa.

Vaan, kun katsotaan niitä yksittäisiä otteluita 2010-luvun ajalta, ei Leijonat ole juurikaan päässyt Yhdysvaltoja vastaan juhlimaan.

Alkusarjassa maat ovat kohdanneet toisensa kyseisellä ajanjaksolla kuudesti ja peräti neljä kertaa Yhdysvallat on poistunut kaukalosta voittajana, maalieron ollessa Leijonien näkökulmasta 9-21.

2016: Suomi – Yhdysvallat 3-2 (alkusarja)
2015: Yhdysvallat – Suomi 5-1 (alkusarja)
2014: Yhdysvallat – Suomi 3-1 (alkusarja)
2013: Yhdysvallat – Suomi 4-1 (alkusarja)
2012: Suomi – Yhdysvallat 0-5 (alkusarja)
2010: Suomi – Yhdysvallat 3-2 (alkusarja)

Pudotuspeleissä sen sijaan on onneksi ollut tasaisempaa. Suomi nimittäin kaatoi Yhdysvallat vuoden 2012 MM-kisojen tiukassa puolivälieräväännössä ja lopputulos oli puolestaan päinvastainen vuotta myöhemmin, kun panoksena oli pronssiset mitalit.

2013: Suomi – Yhdysvallat 2-3 VL (pronssiottelu)
2012: Yhdysvallat – Suomi 2-3 (puolivälierä)

Läjäpäin liukkaita ja vaarallisia pelaajia – Säterillä suuri vastuu

Leijonien kannalta tämän illan ottelussa kaikkein vaarallisimmat pelaajat ovat Johnny Gaudreau ja Dylan Larkin. Molemmat ovat äärimmäisen hyviä luistelijoita, ja etenkin Gaudreau myös supertaitava, eikä ole ihme, että isolla jäällä he ovat olleet todella dominoivia.

Gaudreau löytyy alkusarjan jälkeen koko kisojen pistepörssin neljänneltä sijalta, tehoin 6+5, ja Larkin puolestaan kiskoi ensimmäiseen seitsemään otteluun tehopisteet 2+8. Ylipäätään Yhdysvalloilta löytyy kuusi pelaajaa, jotka ovat merkkauttaneet tililleen vähintään viisi tehopistettä.

Lisäksi joukkueelta löytyy tulikuuma maalivahti, sillä ykkösvahdin pestiä kantava Jimmy Howard päästi alkusarjan viidessä pelaamassaan ottelussa keskiarvolta vain 1.81 maalia ottelua kohden ja hänen torjuntaprosenttinsa oli 92,30.

Leijonien ykköstykki kisoissa on puolestaan ollut Sebastian Aho, pistein 2+6. Häntä on säestänyt oivasti Mikko Rantanen, jolla on kasassa tehot 2+5. Sen jälkeen onkin hieman hiljaisempaa ja heidän lisäkseen ainoa viiden tehopisteen ylittäjä on toistaiseksi ollut Veli-Matti Savinainen.

Siinä, missä Howard on Yhdysvaltain selkeä ykkösvahti, on Suomen tilanne mutkikkaampi. Harri Säteri on noussut hieman yllättäen Leijonien ykkösvahdiksi ja hän siis pelaa ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. 27-vuotias maalivahti on pelannut kisoissa toistaiseksi vajaat kolme ottelua ja hänen torjuntatilastot ovat 88,90/2.44.

Yhdysvaltain ja Suomen välisen puolivälieräottelun voittaja saa vastaansa joukkueen otteluparista Sveitsi-Ruotsi.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.