Florida Panthers teki viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa todellisen löydön varatessaan kaikkien yllätykseksi ykköskierroksella suomalaishyökkääjä Henrik Borgströmin.

Borgströmin tarina on hieman erilainen. Hän oli varauskelpoinen NHL:ään jo kesän 2015 varaustilaisuudessa, mutta tuolloin miehen nimeä ei kuultu huudettavan. Tämän myötä kukaan ei osannut odottaa, että seuraavana vuonna hänet varattaisiin ykköskierroksella, mutta toisin kävi.

Nyt tuo Panthersin päätös käyttää varaustilaisuuden 23. vuoro suomalaispeluriin näyttää tuottavan hedelmää: hän nimittäin pelasi ensinnäkin upean runkosarjan Denverin yliopistojoukkueessa, tuli valituksi NCAA:n (yliopistosarja) Läntisen konferenssin tähdistökentälliseen ja kaiken kukkuraksi Borgström on nyt johdattanut joukkueensa yliopistofinaaliin.

Iski maalillaan joukkueensa taistelemaan mestaruudesta

Borgström iski joukkueensa voittomaalin ottelussa Notre Damen yliopistojoukkuetta vastaan, perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa, ja näin ollen Denverin yliopisto pääsee siis kamppailemaan yliopistomestaruudesta.

NCAA:n runkosarjassa isokokoinen Borgström, jolla on mittaa 191 senttiä, teki runkosarjassa 32 otteluun tehot 21+17, siis ensimmäisenä Pohjois-Amerikan vuotenaan. Pudotuspeleissä hän on pelannut puolestaan neljä ottelua, Denverin pudotettua matkalla finaaleihin sekä North Dakotan, Michigan Techin, Penn Staten että Notre Damen yliopistojoukkueet, ja niissä hänelle on kirjattu tehot 1+4.

Denverissä on pelätty jo alkukauden suoritusten perusteella, että Borgström jättää joukkueen ja siirtyy ensi kaudeksi ammattilaiseksi Florida Panthersin organisaatioon. Pelko onkin täysin aiheellinen, hänen otteiden ollessa tällä tasolla olisi ihme, mikäli floridalaisseura ei haluaisi suomalaista matkaansa jo ensi kaudeksi.

Ensi yönä kello 03:00 Suomen aikaa pelattavassa finaalissa Denver kohtaa Minnesota-Duluthin yliopiston.