Florida Panthers hätäili nuoren tähtipuolustajansa Aaron Ekbladin kanssa ja joutuu nyt maksaa siitä kovaa hintaa.

Elokuussa 2014? Aivotärähdys.
Tammikuussa 2016? Aivotärähdys.
Syyskuussa 2016? Repeämä niskassa.
Maaliskuussa 2017? Aivotärähdys ja niskavamma.

Siinä on Florida Panthersin kanssa viime heinäkuussa kahdeksan vuoden mittaisen ja yhteisarvoltaan 60 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen kirjoittaneen Ekbladin loukkaantumishistoria reippaan parin vuoden ajalta.

Viimeisin tuli 11. maaliskuuta pelatussa paikallisottelussa Tampa Bay Lightningia vastaan, kun nuorella kanadalaispuolustajalla diagnosoitiin sekä aivotärähdys että niskavamma.

Kymmentä päivää myöhemmin hän oli kuitenkin takaisin kaukalossa, kun Panthers kohtasi Carolina Hurricanesin. 21-vuotias Panthers-puolustaja ehti pelata ottelussa hieman yli 15 minuuttia, ennen kuin hänet jouduttiin ottamaan sivuun niskaongelmien vuoksi.

Toisin sanoen ohuessa pudotuspeliunelmassaan roikkuneen Panthersin valmennusjohto toi hänet liian nopeasti takaisin tositoimiin ja sen seurauksena hän tulee olemaan ainakin joukkueensa seuraavan viikon neljä ottelua poissa tositoimista.

– En aio valehdella teille: toivon, että emme olisi peluuttaneet häntä. Lääkärimme olivat näyttäneet hänelle vihreää valoa, mutta vika on minun, koska suhtauduin hieman varauksella hänen paluuseensa, mutta en pitänyt kiinni vaistoistani, Panthersin päävalmentaja ja GM Tom Rowe katuu SunSentinelin haastattelussa.

– Yleensä annan pelaajille 2-3 päivää aikaa harjoitella (ennen peleihin palaamista) ja toivon, että olisin tehnyt niin.

Huoli koko urasta

Kun pelaaja kokee pienen ajan sisään näin monta päähän, tai sen lähialueille, liittyvää vammaa, silloin huoli koko uran jatkumisesta, ja ennen kaikkea siitä miten pitkään se jatkuu, on suuri. Kaiken kukkuraksi Ekbladin kohdalla puhutaan vasta hänen alkutaipaleestaan, mitä tulee jääkiekkoilijan uraan.

Tässä kohtaa Rowilla on kuitenkin onneksi kertoa varsin positiivisia uutisia.

– Ekblad voi hyvin, hänen menonsa näyttää hyvältä ja hän on ehdottomasti edistynyt. Mutta hän ei ole valmis pelaamaan. Hän siis jää kotiin, treenaa ja käy ehkä myös luistelemassa. Me emme aio kiirehtiä hänen kanssaan, vaan aiomme olla maltillisempia.

Ekblad valittiin tulokaskaudellaan 2014-15 vuoden tulokkaaksi, kun hän teki puolustajan tontilta 81 runkosarjaotteluun tehot 12+27. Viime kaudella hän pelasi 79 ottelua tehoin 15+21, pelaten siihen päälle kuusi pudotuspeliottelua (0+1), ja tällä kaudella hänelle on kirjattu 68 ottelua pistein 10+11.

Kahdella ensimmäisellä kaudellaan Ekblad oli pluspelaaja, sillä hänen teholukemansa olivat +12 ja +18. Kuluvalla kaudella tehopisteiden ohella notkahdus on tapahtunut erityisesti tällä mittarilla, sillä hänen teholukema on nyt -23.