© Kuva: Getty Images

Winnipeg-päävalmentaja ”erittäin kiinnostunut” tulokaskilvasta – ”Patrik Laineen oltava paras nuorukainen”

Taistelu vuoden tulokkaan tittelistä ei kiinnosta pelkästään vain jääkiekkofaneja, vaan myös itse ytimessä työskenteleviä henkilöitä.

Tällä hetkellä taistoa Calder Memorial Trophysta pidetään kahden pelaajan, Winnipeg Jetsin Patrik Laineen ja Toronto Maple Leafsin Auston Matthewsin, välisenä kaksinkamppailuna.

Näin asian näkee myös todellinen sisäpiiriläinen, Jetsin päävalmentaja Paul Maurice.

– Olen äärimmäisen kiinnostunut. Täällä on kaksi tai kolme nuorukaista, jotka ovat pelanneet uskomattoman kauden, eivätkä he edes ole mukana taistossa. Voittaja tullaan siis ratkaisemaan kahden poikkeuksellisen pelaajan välillä, Maurice hehkuttaa seuransa verkkosivuilla ja viittaa kaksikkoon Laine & Matthews.

Leiri Laineen ja Matthewsin ympärillä onkin jakautunut varsin ymmärrettävästi sen oman pelaajan taakse.

– Uskoisin sekä Toronton että ehdottomasti Winnipegin uskovan, että heidän pelaajan pitäisi olla vuoden tulokas. Nähdäkseni se perustuu siihen, että minä saan nähdä ”Pattya” päivittäin (ja he Austonia).

– Lopulta tietenkin maali- ja pistemäärät ratkaisevat, mutta kun pääsen näkemään hänen laukomistaan ja maaleja päivittäin, ajattelen, että ”tämän kaverin (Patrik Laineen) on oltava NHL:n paras nuorukainen”. Mutta olen kuitenkin varma, että niin myös Torontossa ajatellaan Auston Matthewsista.

– He ovat loistavia nuoria kavereita ja me liputamme tietenkin meidän kaverin puolesta.

”Ei puhuta, koska tuli tänne laukojana”

Kun toimittaja kysyi Mauricelta, että mihin vuoden tulokkaan valitsevien toimittajien tulisi kiinnittää huomiota vuoden tulokasta valitessaan, siis ilmiselvien tilastojen ohella, tuli vastaus ilman sen pidempää mietintää.

– Mielestäni heidän pitäisi katsoa pelaajan vastuuntuntoa sekä pelin kehittymistä, molempien pelaajien kohdalla.

– Patrik on pelannut paljon Nikolaj Ehlersin sekä Mark Scheifelen kanssa – hekin ovat vielä todella nuoria kavereita, joten siinä on kasassa varsin nuori ryhmä – ja heillä on vastassaan lähes joka ilta ne kaverit, jotka ovat joukkueensa parhaita pelaajia pimentämään tähdet.

– Mutta sen jälkeen on varmastikin nojauduttava tilastoihin, koska kehityksen osalta kaikki muu on niin subjektiivista.

Maurice on puhunut viime aikoina paljon juuri niistä positiivisista muutoksista, joita Laineen pelaamisessa on tapahtunut kokonaisvaltaisuuden osalta, ja sille on ollut selvä syy: suomalaisnuorukaisen maalien vuoksi kaikki katseet ovat lähinnä vain maalisarakkeessa.

– Patty Laine on paljon parempi pelaaja kuin alkukaudesta. Se, miksi siitä ei juurikaan puhuta, johtuu siitä, että hänen maalintekonsa on ollut niin tasaista. Hän tuli tähän liigaan laukojana ja hän on ollut siinä tehtävässä hyvä koko kauden.

– Mutta hänen pelinsä kiekottomana pelaajana on ottanut huimia harppauksia eteenpäin ja hän on edelleen vasta 18-vuotias.