Pittsburgh Penguins on käytännössä ottaen pakotettu kauppaamaan pitkäaikaisen maalivahtinsa Marc-Andre Fleuryn.

Jääkiekkoraamatuksikin tituleerattu The Hockey News nostaakin esille mielenkiintoisen vaihtokauppaskenaarion, jossa itse asiassa on monella tapaa järkeä. Toimittaja Ryan Kennedy nostaa nimittäin tekstissään esille vaihtokaupan, jossa Fleury ja Kari Lehtonen vaihtaisivat päikseen osoitetta.

Penguinsin tiedetään jo pidempään harkinneen Fleuryn myyntiä. Viime kevään myötä tilanne muuttui kuitenkin entisestään, kun nuori Matt Murray hyödynsi Fleuryn loukkaantumisen, nousi pennsylvanialaisseuran ykkösvahdiksi ja lopulta johdatti joukkueensa Stanley Cup -voittajaksi saakka.

Näin ollen keväisistä sulamisistaan tunnettu Fleury oli syrjäytetty ja nyt päästään asiaan nimeltä ”Vegasin laajennusdraft”. Penguinsin on pystyttävä suojaamaan Murray laajennusdraftissa, mutta matkassa on yksi mutta: Fleury on pakko suojata hänen sopimuksessaan olevan siirron estävän pykälän vuoksi. Niinpä hänet on pakko kaupata muualle, jotta Murray voidaan suojata.

”Tapaus Lehtonen”

Miksi sitten juuri Dallas Stars ja Kari Lehtonen? Siitä syystä, että teksasilaisseura tekee tällä hetkellä tilapäistä kuolemaa osittain maalivahtipelinsä vuoksi.

Lehtosesta ja Antti Niemestä ei ole ollut tarjoamaan joukkueelle voittavaa maalivahtipeliä, ja kun siihen on lisätty Starsin viime kaudesta heikentynyt puolustuspää, on Stars mestarisuosikin aseman sijaan ajautunut taisteluun elämästä kevään pudotuspeleissä.

Stars siis tarvitsee voittavan maalivahdin, ja sanotaan Fleurysta sitten mitä tahansa, on hän sellainen ainakin runkosarjan osalta. Ei hän muuten olisi voittanut NHL:n aktiivimaalivahdeista kolmanneksi eniten pelejä (370) heti ykkösenä olevan Roberto Luongon ja kakkosena olevan Henrik Lundqvistin jälkeen.

Tässä kohtaa joku voisi miettiä, että Fleury on päässyt pelaamaan Penguinsissa paremman joukkueen takana, mutta kun ei itse asiassa ole. Stars nimittäin on Penguinsin tavoin yksi Stanley Cup -ehdokkaista paperilla ja aivan kuten Dallasissa, myös Pittsburghissa on kritisoitu juuri puolustusosaston laatua.

Miksi sitten juuri Lehtonen? Koska hänellä ja Fleurylla on lähes identtinen palkka keskenään, eikä Penguinsilla ole varaa muuhun kuin cap hitiltä tasapuolisesti menevään kauppaan. Toki täytyy muistaa, että myös Lehtosella on osittainen siirron estävä pykälä, mutta kuten Kennedy toteaa, on vaikea nähdä kenenkään kieltäytyvän Stanley Cup -taistelusta hallitsevan mestarin väreissä.

Entä sitten tulevaisuus?

Mikäli kauppa toteutuisi, olisi Murray luonnollisesti Penguinsin ykkösvahti ja Lehtonen selkeä kakkonen. Laajennusdraftissa suomalaisvahti jätettäisiin suojaamatta ja siinä kohtaa hän saattaisi päätyä Vegas Golden Knightsin paitaan.

Luonnollisestikin Penguinsissa toivottaisiin tuossa kohtaa, että Lehtosta ei poimita, koska hän olisi hyvä ja kokenut kakkonen Murraylle, minkä lisäksi pennsylvanialaisseura menettäisi hänet ilmaiseksi. Nimittäin mikäli homma Pittsburghissa ei toimisi, voisi Penguins ottaa edes jotain pieniä vaihtokappaleita irti ”Kärpällä”.

Fleury puolestaan olisi Starsin ykkösvahti vielä seuraavat pari kautta olettaen, että hän pelaa tähtipaitojen maalilla hyvin. Samalla Starsissa päästäisiinkin maalivahtiosaston sijaan keskittymään puolustukseen, mikä nostaisi seuran osakkeita menestysunelmien suhteen entisestään.

Tässä kohtaa fakta on kuitenkin se, että Penguinsin on toimittava ja nopeasti. On nimittäin niin, että Tampa Bay Lightningin Ben Bishop on niin ikään mitä todennäköisimmin liikkumassa aivan näillä näppäimillä uusiin maisemiin ja Stars on ehdottoman kiinnostunut hänestä, mikäli huhuihin on uskominen.

NHL-ystävän sivu: Huhut, puheenaiheet & kaikki siirrot TÄÄLTÄ.